Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Golfklubben har satt upp informationsskyltar vid hål 15 som varnar för att bollar som hamnar utanför markerat område innebär pliktslag och förlorad boll. Foto: PRIVAT

Avslog klagan i golfstriden

Backfors gård överklagade miljö- och byggnämndens beslut om att golfklubben gjort tillräckligt för att förhindra att golfbollar kommer på avvägar, en överklagan som länsstyrelsen nu har avslagit.

Bjurholm · Published sep 27, 2021 at 07:15

Miljö- och byggnämnden utfärdade i maj 2020 ett föreläggande till Bjurholms golfklubb om att förbättra säkerheten vid banan.

Kraven riktades mot klubben sedan ägarna av Backfors gård kontaktat kommunen med klagomål om att golfbollar landar i både beteshagar och på gården.

Klubben ålades att flytta driving rangen minst tio meter bakåt, samt höja skyddsnätet framför gården från tre till sex meter.

Golfklubben vidtog också åtgärder vid hål 15 nära beteshagen, dock inte den lösning som miljö- och byggnämnden hade föreskrivet. Nämnden ansåg ändå att åtgärderna var tillräckliga.

Länsstyrelsen gick på nämndens linje när den avslog överklagan från Backfors gård den 6 september.

– Det som inte stämmer är ju måtten, alltså hur långt det är från utslaget till nätet, och att de bollar som kommer in skulle vara gamla, säger Elin Nordlund på Backfors gård.

Enligt länsstyrelsen är avståndet 260 meter, och myndigheten skriver att det är ”sannolikt att nätet fångar de bollar som når fram till nätet”.

– Avståndet är kortare, och det ska vi dubbelkolla om vi bestämmer oss för att överklaga igen.

Länsstyrelsen skriver också i beslutet att ”vissa omständigheter” talar för att de bollar som upptäcktes på gården och i beteshagen vid hål 15 efter att åtgärderna vidtagits är gamla bollar som spelats tidigare.

– Men det stämmer ju inte, säger Elin Nordlund som framhåller att det varit problem med förlupna golfbollar även i sommar.

– Jag har inte räknat dem i år, men häromdagen låg det ett 20-tal bollar vid hål 15. Vi har också hittat ett tiotal bakom nätet mot gården. Vi har fått det bekräftat från spelare att det är aktuella bollar från rangen.

Fler nyheter från Bjurholm och Västerbotten

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.
Västerbottningen rekommenderar

I topp på tillgängliga webbplatser

Länet Vindeln, Vännäs och Bjurholms kommun ligger alla på topp fyra när det gäller tillgänglighet i landet. Det visar Funkas nya inkluderingsbarrometer.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport