Måndag 13 juli 2020

Västerbottningen

Backen som lockar långväga

I söndags var det fullt med folk i Agnäsbacken.
– I Härnösand där jag bor har backen kanske varit öppen en gång i vinter, men här är jättefint, säger Cecilia Carlsson som åker med Victor Björndahl från Nyland.

Agnäs · Published jan 21, 2020 at 14:15

På toppen av Agnäsbacken är det fullt med bilar på parkeringen. Skrik från trötta småbarn blandas med positivare kommentarer vid restaurang och värmestuga.

– I dag är det skidpremiär för oss. Att det utlovades bra väder var avgörande, detta är som en fjällbacke fast nära kusten, säger Kristoffer Forsberg tillsammans med sonen Folke, 1 år, som är gråtfärdig av trötthet medan dottern Kerstin och mamma Emma är kvar i backen.

– Om man alls ska kunna åka är det denna backe som ligger närmast, säger premiärgästerna Jonas Olofsson och Lina Andersson från Böleäng, med barnen Lova 4 år, som åker skidor, och Vilmer 1 år, som åker barnvagn.

Bland familjerna finns Katrin Walllberg och Ronny Wernersson tillsammans med döttrarna Emmy och Agnes från Östra Spöland.

– Det här var tredje gången vi åker tillsammans i vinter, hela familjen har säsongskort i Middagsberget i Vännäsby men i dag tyckte vi det passade att åka hit, här är större backar, mer snö, fler nedfarter och snowpark, säger Katrin.

– Vi gillar att hoppa, säger både Emmy och Agnes.

Någon utförsåkare är riktigt långväga.

– I Härnösand där jag bor har backen kanske varit öppen en gång i vinter, men här är jättefint. Backen ligger nära och har ganska lite folk med mysig natur och mycket hopp, säger Cecilia Carlsson som åker med Victor Björndahl från Nyland, Umeå.

Daniel Johansson är delägare och driver Agnäsbacken. Han berättar att de öppnade för allmänheten sista helgen i november, medan Liljaskolans skidelever hade sitt första träningspass redan den 18 november.

– Vi har haft bra skidåkning hela säsongen, förutom ett par riktiga varmperioder när backen behövde extra pistning. Eftersom vi under barmarkssäsongen oförtrutet lägger bark i backen kan vi köra på mycket tunt snöunderlag, säger Daniel.

En utmaning är att tränga igenom mediabruset och trotsa väderprognoser.

– Vintern har inte alls varit så dålig som framförallt media har skrivit om, inte här i all fall. Men när det är slask och dis i städerna är det svårt för folk att förstå att man kan åka här. Men när det blir snö, kallt och solen lyser i Umeå och Övik så kommer folk hit.

Vi gillar att hoppa.

Ny dom gläder i Stöcke

Stöcke Nu är det glada miner i Stöcke. Inte så konstigt med tanke på det positiva beskedet från mark- och miljödomstolen att den avslår överklagan av detaljplanen för Mötesplats Stöcke.