Måndag 6 juli 2020

Västerbottningen

Elevernas eget val i Bjurholm

Nyligen arrangerades två dagar med Elevens val på Castorskolan i Bjurholm. En av höjdpunkterna var besöket av folkracedrottningen Jenny Söderholm från Degernäs.
– Jag älskar att vara ute på skolor och träffa ungdomar, säger Jenny som fick eleverna att spärra upp ögonen.

Bjurholm · Published okt 29, 2018 at 11:15

Elevens val är ett ämne på schemat som omfattar 40 minuter i veckan. I år har Castorskolan planerat in fem heldagar, varav två genomfördes slutet av förra veckan.

– Syftet är att eleverna utifrån egna intressen och önskemål ska få fördjupa sig i något ämne med relevant koppling till verkligheten, säger Per Strömgren, NO-mattelärare.

– Med heldagar blir det lättare att bjud in folk utifrån för att genomföra aktiviteter. Vi har känt av vibbarna vad eleverna är intresserade av och använt våra kontakter, säger Per.

– Det är fantastiskt roligt att det finns de som tar sig ledigt för att komma hit till oss, säger Sara Berggren, språklärare.

Tre alternativa program genomfördes: motorspåret, praktiskt-estetiska spåret och NO-spåret med natororintering i fokus.

Jenny Söderholm kom till Castorskolan på fredagsförmiddagen med sin demolerade rosa Volvo 850 på släp och kassar fulla med pokaler och tävlingsutrustning.

– Folkrace är som det låter, racing för folket, säger Jenny som bor i Degrnäs och tävlar för Robertsfors.

Hon började köra och tävla i mogen ålder för fyra år sedan.

– Sedan jag klev upp i herrklassen har de gjort det till en sport att skicka mig av banan, men då får de svart flagg, säger Jenny som abonnerat på pokalerna i sin provocerande rosa bil.

Jenny berättar om livet som folkracekvinna.

– Folkrace är svinkul, du får gasa och sladda på bana utan körkort redan från det du är femton år, speciellt vill jag uppmuntra tjejer, skit i vad andra säger, ni kör minst lika bra som killarna, säger Jenny.

– Jag har sett folkrace på Pengfors motorstadion, det var kul, allt med bilar intresserar mig, säger Hjalmar Björklund.

– Jag gillar åka skoter och moppe och har kört go-cart, säger Clara Edlund efter att hon fått på sig förarklädseln.

– Roligt att de fixar sånt här på skolan, säger Alice Jansson.

För eleverna som valde spåret med inriktning på naturorientering blev dagarna lika spännande.

Forskning à la carte är ett koncept som finns på Umeå universitet, där forskare har uppgiften att förbereda lättfattliga inspirationsföreläsningar för skolelever, som erbjuds skolor gratis.

Underhållnings- och lärandefaktorn är hög. Castorleevrna fick bland annat bekanta sig med ”torr is”, alltså kolsyreis, och iaktta hur materialet uppträder i olika aggregationsformer samt testa knallgas och lära sig om medicinska föroreningar i naturen.

– Kul att se upptäckarglädjen hos eleverna, det är den som driver oss forskare också, säger Malin Linder Nording, miljökemist som har rötterna och bor i Bjurholm.

– Jätteroligt att komma tillbaks till min gamla lektionssal, den väcker många goda minnen, säger Malin.

Jätteroligt att komma tillbaks till min gamla lektionssal, den väcker många goda minnen.

Dopp i Aborrtjärn

Abbortjärn Med 34 grader i luften, och rejält varm i vattnet också för den delen, testade tioårige Siri Malhed från Stockholm på att hoppa från treans trampolin vid badplatsen i Abbortjärn.