Tisdag 22 oktober 2019

Västerbottningen

Elevernas eget val i Bjurholm

Nyligen arrangerades två dagar med Elevens val på Castorskolan i Bjurholm. En av höjdpunkterna var besöket av folkracedrottningen Jenny Söderholm från Degernäs.
– Jag älskar att vara ute på skolor och träffa ungdomar, säger Jenny som fick eleverna att spärra upp ögonen.

Bjurholm · Published okt 29, 2018 at 11:15

Elevens val är ett ämne på schemat som omfattar 40 minuter i veckan. I år har Castorskolan planerat in fem heldagar, varav två genomfördes slutet av förra veckan.

– Syftet är att eleverna utifrån egna intressen och önskemål ska få fördjupa sig i något ämne med relevant koppling till verkligheten, säger Per Strömgren, NO-mattelärare.

– Med heldagar blir det lättare att bjud in folk utifrån för att genomföra aktiviteter. Vi har känt av vibbarna vad eleverna är intresserade av och använt våra kontakter, säger Per.

– Det är fantastiskt roligt att det finns de som tar sig ledigt för att komma hit till oss, säger Sara Berggren, språklärare.

Tre alternativa program genomfördes: motorspåret, praktiskt-estetiska spåret och NO-spåret med natororintering i fokus.

Jenny Söderholm kom till Castorskolan på fredagsförmiddagen med sin demolerade rosa Volvo 850 på släp och kassar fulla med pokaler och tävlingsutrustning.

– Folkrace är som det låter, racing för folket, säger Jenny som bor i Degrnäs och tävlar för Robertsfors.

Hon började köra och tävla i mogen ålder för fyra år sedan.

– Sedan jag klev upp i herrklassen har de gjort det till en sport att skicka mig av banan, men då får de svart flagg, säger Jenny som abonnerat på pokalerna i sin provocerande rosa bil.

Jenny berättar om livet som folkracekvinna.

– Folkrace är svinkul, du får gasa och sladda på bana utan körkort redan från det du är femton år, speciellt vill jag uppmuntra tjejer, skit i vad andra säger, ni kör minst lika bra som killarna, säger Jenny.

– Jag har sett folkrace på Pengfors motorstadion, det var kul, allt med bilar intresserar mig, säger Hjalmar Björklund.

– Jag gillar åka skoter och moppe och har kört go-cart, säger Clara Edlund efter att hon fått på sig förarklädseln.

– Roligt att de fixar sånt här på skolan, säger Alice Jansson.

För eleverna som valde spåret med inriktning på naturorientering blev dagarna lika spännande.

Forskning à la carte är ett koncept som finns på Umeå universitet, där forskare har uppgiften att förbereda lättfattliga inspirationsföreläsningar för skolelever, som erbjuds skolor gratis.

Underhållnings- och lärandefaktorn är hög. Castorleevrna fick bland annat bekanta sig med ”torr is”, alltså kolsyreis, och iaktta hur materialet uppträder i olika aggregationsformer samt testa knallgas och lära sig om medicinska föroreningar i naturen.

– Kul att se upptäckarglädjen hos eleverna, det är den som driver oss forskare också, säger Malin Linder Nording, miljökemist som har rötterna och bor i Bjurholm.

– Jätteroligt att komma tillbaks till min gamla lektionssal, den väcker många goda minnen, säger Malin.

Jätteroligt att komma tillbaks till min gamla lektionssal, den väcker många goda minnen.

Johan Söderling slutar som kommunalråd

Vännäs Den 29 februari nästa år lämnar Johan Söderling (S) sitt uppdrag som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Vännäs kommun.