Lördag 8 augusti 2020

Västerbottningen

Foto: ARKIV/EMMA HELLGREN

Facket backar om dödsfall

Fackförbundet kommunal i Bjurholm backar nu på en av punkterna i deras skrivelse till kommunen. Det går inte att fastslå att outbildad personal orsakade en äldre kvinnas död menar de nu.

Bjurholm · Published jul 18, 2019 at 11:10

– Vi blev uppmanade av kommunen att backa när vi hade mötet, för de tycker inte det är relevant att det var outbildad personal som jobbade och vi är inte obducenter, säger Margreth Jakobsson, huvudskyddsombud på kommunal i Bjurholm.

Det var för två veckor sedan som fackförbundet Kommunal i Bjurholm lämnade en lång lista med kritik till Bjurholms kommun, en av punkterna gällde ett dödsfall där Kommunal menade att det var bristfällig bemanning av outbildad personal som orsakat en äldre kvinnas död efter ett fall.

Nu backar fackförbundet på just den punkten.

Men är inte det en väldigt allvarlig anklagelse att komma med till att börja med?

– Jo visst det är en väldigt allvarlig anklagelse, och jag kommer säkert få ta konsekvenserna av det. Men kommunen är ute efter syndabockar och de vill inte ta itu med problemen, säger Jakobsson.

När det gäller de övriga punkterna står hon däremot fast vid sin uppfattning. Efter Västerbottningens artikel i förra veckan menar hon dessutom att kommunen försökt föra Kommunal bakom ljuset.

– Vi satt och gick igenom några av de här punkterna, bland annat den mordhotade sjukskötaren. De sa att det var hanterat och vi var nöjda. Sedan läser man att det är inte alls färdigt, då har de suttit och ljugit för mig.

Hon säger att hon inte tycker att kommunens svar är tillräckligt och menar att det är problematiskt när den kritiserade parten ska utreda sig själv.

– Vi är inte nöjda med kommunens svar. Det är många frågor som kommunen inte har svarat på.

Hon hoppas nu att Bjurholms kommun tar in en utomstående part för att genomföra en oberoende utredning av kritiken.

Författare i Bjurholm efterlyser noveller

Bjurholm Skrivgruppen Skrivlyan i Bjurholm efterlyser bidrag till en novellantologi som har anknytning till orten. "Nu blir den äntligen av", säger författaren Louise Bonta.