Lördag 25 maj 2019

Västerbottningen

Friskvård – på liv och död

"Tar jag mig upp om jag faller?". Det är frågan som många äldre ställer sig, särskilt i inlandet där hjälpen kan vara långt borta. I Bjurholms förebyggande friskvårdsgrupper jobbas det intensivt med balans och rörlighet, för att de äldre ska vara väl rustade om de skulle hamna i en nödsituation på liv och död.

BJURHOLM · Published nov 26, 2018 at 08:00

"Ja, det var en kväll i juni, då när sommarn är som bäst"... Lasse Berghagens mjuka stämma studsar ut mellan de beiga väggarna i källarlokalen på Svalan i Bjurholm. Men det här är en förmiddag i november och det är dags för friskvårdspass.

Eva Svensson har varit instruktör för den här typen av pass i mer än 40 års tid, men slappnar inte av för det. Tvärtom!

– Det är alltid nyttigt att röra på sig och vi här ute måste ju klara oss själva ganska mycket, säger hon och förklarar att friskvårdsgrupperna går att koppla samman med Balansera mera, Socialstyrelsens kampanj för att förebygga fallolyckor.

– Många äldre får panik när de faller och vågar inte försöka ställa sig upp.

Hjälpen kan också vara långt borta.

– Det har lite grann försvunnit, det här med att man går och hälsar på varann, så man har inte koll på varandra. Man kan bli liggande länge. Därför är det bra att träna på det här sättet, säger deltagaren Frida Olofsson.

Snart har nio paranta damer hängt av sig jackorna och det är dags för det halvtimmeslånga passet, där de flesta övningarna görs sittande på, eller stående vid, en stol. Tomma hushållsrullar och elastiska band används också som träningsrekvisita.

– Tänk att ni ska dra ut kolan när det waal jul! illustrerar Eva Svensson.

Pensionärsvisan av Thore Skogman drar i gång och det blir genast ett taktfast trampande under några minuter.

– Nu har vi varit ute och gått, säger Eva Svensson.

– Så nu går vi och fikar! svarar någon blixtsnabbt och belönas med skratt.

Sedan har halvtimmen gått, till mångas förvåning.

– De här passen är jättebra, både som motion och socialt. Man blir ju som ett gäng, säger Britt-Marie Holgersson.

Eva Svensson hastar vidare till Folkets Hus. Ett nytt pass, med en något yngre åldersgrupp, väntar. Det visar sig vara lite manfall denna dag. Färre deltagare och inte heller här några män.

– Karlarna verkar vara väldigt lättränade i Bjurholm. Kanske är de lite rädda för koordinationsövningarna, men de skulle behöva träningen lika väl som damerna, säger Eva.

Den här gruppen kör med större och yvigare rörelser och använder hela salen för träningen. Och träningstiden värdesätts.

– För mig är det ju på liv och död. Jag har opererat fyra kranskärl och söker med ljus och lykta efter aktiviteter, säger Katarina Bragmo Löfgren, som bor i Bastuträsk, ett par mil utanför Bjurholm.

– Jag har som fått ett helt nytt liv efter de här passen och inser vilket dåligt skick jag var i innan.

Hon dansar även squaredance och missar sällan vattengympa och varmbad i badhuset. Så en palett av aktiviteter har hon trots allt lyckats komponera ihop och slipper åka till Umeå.

– "Kom som du är, gör det du kan". Det är vårt motto, avslutar Eva Svensson.

Jag har som fått ett helt nytt liv efter de här passen.