Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Högvatten i ån hotar deras hus: ”Vi måste få hjälp”

Natten mot den 2 november i fjol öppnade sig himlen och under ett häftigt skyfall steg Aspån över tre meter. Källare i flera hus nära ån fylldes med över en meter vatten – och skadorna blev stora.
Det som många trodde var en engångshändelse upprepades i september i år, när ån svämmade över igen.
– Nu måste vi få hjälp för det kan hända igen, säger Tomas Erixon, som bor ett stenkast från Aspån.

Aspeå · Published okt 14, 2021 at 06:20

Den här novembernatten för ett år sedan föll cirka 100 millimeter regn på ett dygn, berättar Tomas Erixon som bor i en villa ett stenkast från Aspån i Aspeå, Lögdeå.

– Ån gick ända mot vägbanken och nedfarten var full med vatten. Jag fick in en meter och fem centimeter med vatten i källaren. Det var en chock.

Aspån, som mynnar ut i havet fem kilometer nedströms, steg snabbt över bräddarna i skyfallet.

– Jag kunde knappt gå ut på gården. Det rann nästan över stövelskaften, så högt var vattnet. Det var så overkligt, tillägger Göran Salomonsson, vars hus står bara 20 meter från Aspån.

– Jag hade brösthöjd med vatten i källaren.

Cirka 15 hushåll nära vattendraget drabbades.

Västerbottningen träffade även Börje Peterson och Lennart Lundgren, som bor 40 respektive 30 meter från Aspån. Lennart var på jobbet när han fick besked från sin hustru att det inte var så mycket vatten i ån. Men läget förändrades snabbt.

– Cirka 45 minuter senare är jag på gården och så står hon med tiolitershinkar och försöker ösa ut vatten ur källaren. Jag kopplade bort pelletsbrännaren och bar bort allt jag kunde, det var panik.

Tack vare Lennarts son kunde familjen låna en kraftig dränkpump.

– Den räddade situationen. Vi hade ungefär bara en halvmeter vatten i källaren, men utan pump hade det varit en och en halv meter.

Inte heller Börje Peterson undgick att drabbas. Han hade också över en meter vatten i källaren.

– Jag var vaken på natten, och när jag kom ned i källaren låg frysboxen upp och ned. Locket var öppet och älgköttet låg på golvet.

Vattnet sjönk undan relativt snabbt och byborna kunde börja inventera skadorna. Bland annat vitvaror, maskiner, inventarier, mycket älgkött, flera hundra kilo pellets och personliga föremål gick till spillo.

– Frysboxar och älgkött fick vi slänga. Vi hade samlat mycket arvegods som tavlor, kläder och mattor som förstördes. Vi körde fem släpvagnslass till återvinningen, det var bara att kasta, säger Tomas Erixon.

Göran Salomonssons källare fick också stora skador.

– Jag fick riva ut från väggarna och slänga en massa grejer som kyl och frys. Tvättmaskin for också, och pelletsförrådet på 500 kilo.

Samtliga har bott i Aspeå i många år och ingen har varit med om att Aspån har betett sig på det här sättet.

– Ån steg ju över spången, så han steg säkert tre och en halv meter, säger Erixon.

– Det var rekord, tillägger Lennart Lundgren.

Det som många bybor trodde var en engångsföreteelse inträffade på nytt för tre veckor sedan, natten mot den 24 september.

– Det var ett störtregn, och ån steg tre meter igen, säger Tomas Erixon som den här gången fick in 35 centimeter vatten i källaren.

Ett tiotal hushåll drabbades av andra översvämningen, men skadorna blev för de flesta inte lika omfattande. Många hade skaffat egna dränkpumpar, och mer värdefulla föremål hade lyfts upp från källargolvet. Dock förstördes kyl och frys även den här gången.

– Jag har dragit en dyrköpt lärdom. Så fort det regnar är det en osäkerhetsfaktor och jag är mycket osäker om att ens fara på jobbet. Jag jobbar sex mil bort, och bäcken går upp så fort, säger Lennart Lundgren.

Enligt Tomas Erixon har försäkringsbolagen ställt upp bra, men självrisk och åldersavdrag hör förstås till saken. Börje Peterson tvistar dock med sitt försäkringsbolag om ersättning.

Nu vill byborna ha hjälp från kommunen och andra myndigheter att undersöka varför Aspån har svämmat över två gånger på kort tid. Enligt byborna måste ån rensas från hinder som stoppar vattenflödet.

– Det handlar om hinder nedströms som bäverdammar, nedfallna träd, skogsavfall, bråte och stora sandbankar i mynningen som hindrar avrinningen, säger Tomas Erixon.

Han har tagit initiativ till ett upprop som uppmanar, bybor, markägare, Vakin, kommunen och räddningstjänsten till att samarbeta för att hitta en lösning.

– Vi trodde att det här var en engångshändelse, men nu måste vi få hjälp. Det är stor risk att det händer igen.

Fler nyheter från Bjurholm och Västerbotten

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.
Västerbottningen rekommenderar

I topp på tillgängliga webbplatser

Länet Vindeln, Vännäs och Bjurholms kommun ligger alla på topp fyra när det gäller tillgänglighet i landet. Det visar Funkas nya inkluderingsbarrometer.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport