Onsdag 29 januari 2020

Västerbottningen

Höstdag med brandbil

Den sedvanliga höstdagen i Bjurholms lockade besökare till centrum med många aktiviteter för både ung och gammal. Och plötsligt stod den i centrum – den nya brandbilen.

Bjurholm · Published sep 4, 2019 at 15:15

Mikael Frithiof, som varit brandman i 19 år, berättar:

– Det råkade bli så att vi la ordern på en ny bil just när tillverkaren kom på det nya konceptet, den här bilen är den första de har byggt i Sverige med ett nytt chassi, extra skåp för mer utrustning och med en stor tank för 5 500 liter vatten.

– Vi har klippklipputrustning, rondeller, sladdar, värmeutrusning, såg för både plåt och gummitak, vattenpump för att suga upp vatten, kuddar som kan  lyfta 40 ton, slangar, skum för att släcka bilbränder.

– Eftersom den är alldeles ny och den första som är byggd på det här viset, så vill man att vi ska komma ner till en stor brand- och räddningsmässa i Uppsala och visa upp bilen.

– Det känns roligt nu när vi har två nya bilar här i Bjurholm och det är ju bra för personalen som ska jobba ute vid en brand eller på en olycksplats, säger Mikael.

På plats var också Bjurholms Trädgårdssällskap med sin plantmarknad där det gick att köpa  grönsaker och svamp.

– Det här är ju en trevlig dag för alla Bjurholmsbor och det är bra med sådana här evenemang där man får möjlighet att träffas och umgås, säger Karin Gulliksson som handlat grönkål och karljohansvamp.

– Jag kan tänka mig att det blir mer grönsaker att skörda framöver och det lockar säkert många människor, så att det kanske borde gå att ha skördemarknad fler helger, säger hon.

Representanter från Svenska Kyrkan berättade om sin verksamhet, ABF visade sina urklippspärmar med artiklar ur tidningen Västerbottningen och berättade om höstens kursutbud. Vid BiLeVi´s ordnades bakluckeloppis och barnen fick möjlighet att prova ponnyridning. Bjurholms IF ordnade höstdagsloppet där startavgiften gick till välgörande ändamål. Butiker och handlare lockade med extra erbjudanden, ballonger och ansiktsmålning.

Det känns roligt nu när vi har två nya bilar här i Bjurholm.