Tisdag 4 augusti 2020

Västerbottningen

”Hundarna älskar detta”

På bara några timmar blev den populära tävlingen i Lure coursing fullbokad. Över hundra vinthundar fick jaga en simulerad hare på ett fält i Agnäs, och det blev minst sagt en fartfylld dag.

Agnäs · Published aug 15, 2019 at 11:15

Helgen i Agnäs bestod av två delar – lördagen var en utställningsdag och under söndagen skedde själva tävlingen. Det är för åttonde året eventet äger rum i Bjurholmsområdet, och tävlingen växer sig allt större.

I år fick arrangören dispens att ta in 110 anmälda hundar. Anmälningstiden öppnade 18.00 på kvällen och 23.30 var det fullbokat.

– Nästa år ska vi ha Lure coursing-prov både på lördagen och söndagen, så att vi kan öka antalet deltagare. Det är verkligen ett stort tryck på den här helgen. Jag tror att den gemytliga grillkvällen vi anordnar i samband med tävlingen spelar in, säger Jessica Sjöstedt som är ordförande för Lure Coursing Klubb Norra.

Under årets tävling kom deltagarna från hela Sverige, och även från Finland och Norge.

Tävlingen går ut på att vinthundarna i par jagar en simulerad hare i form av en trasa som löper i svängar över ett stort fält. Två domare från Belgien och Frankrike fanns på plats och bedömde hundarna efter fem kriterier: entusiasm, fart, följsamhet, rörlighet och uthållighet.

Efter två lopp räknades slutpoängen ihop och de tre bästa hundarna fick ett certifikat. De hundar som får tre certifikat under två säsonger utses till Lure coursing-champion.

– De flesta vinthundarna tycker att det här är livet. Det är det här de är gjorda för, säger Jessica Sjöstedt.

– Det är så kul att få vara med när hundarna gör något som de verkligen tycker om, hundarna älskar detta, menar Umeåbon Sandra Nilsson som tävlade med sin italienska vinthund Arceum’s Shirin i Agnäs.

– Vinthundar har varit våra jaktkamrater sedan urminnes tider och det arvet vill vi fortsätta förvalta genom Lure coursing.

Det har gått bra för Sandra Nilsson och Arceum’s Shirin, som i år deltog i EM i Lure coursing för tredje året. Arceum’s Shirin blev den bästa italienska vinthunden i år, och slutade på en åttonde plats totalt.

Även Umeåbon Therese Larsson tävlade i årets EM med sin hund Qvickelyckans Silvano, och de deltog också i Agnäs-tävlingen. Therese Larsson har tävlat i Lure coursing i cirka 14 år.

– Det bästa med att tävla är gemenskapen och sammanhållingen. Jag är också en tävlingsmänniska så tävlingsbiten spelar såklart roll, säger Therese Larsson med ett skratt.

De flesta vinthundarna tycker att det här är livet.

Det här är Lure coursing

  • Lure coursing är en tävlingsform för vinthundar.
  • Provet ska simulera den typ av harjakt som raserna en gång avlades fram för.
  • Vinthundar jagar med både syn och luktsinne, till skillnad från exempelvis drivande jakthundar som endast spårar upp bytet.
  • Under tävlingen springer hundarna i par och jagar en simulerad hare i form av en trasa.
  • Banan är mellan 700 till 1 000 meter och tävlingen är på två heat.
  • Domarna bedömer bland annat hundarnas rörlighet och uthållighet.

Fakta: Svenska Kennelklubben

Författare i Bjurholm efterlyser noveller

Bjurholm Skrivgruppen Skrivlyan i Bjurholm efterlyser bidrag till en novellantologi som har anknytning till orten. "Nu blir den äntligen av", säger författaren Louise Bonta.