Måndag 6 juli 2020

Västerbottningen

Ida en erfaren mästare i ett uråldrigt hantverk

På Bjurholms företagsgala nästa fredag tar Ida Reichlin emot mästarbrev inom krukmakaryrket.
– Egentligen delas breven ut vid en högtidlig ceremoni i Blå hallen i Stockholms stadshus, men Bjurholms folkets hus är inte heller så dumt, säger Ida.

Agnäs · Published nov 2, 2018 at 18:15

Mästarbrev är ett kompetensbevis för hantverare som avlagt mästarprov eller på annat sätt dokumenterat sitt kunnande. Liknande bevis finns i hela världen.

– Jag utbildade mig på folkhögskola och övervägde att söka till konsthögskola men var inte intresserad av att flytta till Stockholm eller Göteborg, säger Ida.

Istället öppnade hon verkstad i Olofsfors 2005. Genom åren har hon utvecklat sitt kunnande, samlat erfarenhet, gått kurser och haft utbyte med kollegor. Men hon saknar ett konkret intyg på sin skicklighet.

– Ett mästarbrev ger mig möjlighet att bevisa vad jag kan och vilken erfarenhet jag har. Men fullärd blir man aldrig, vad tråkigt livet i så fall skulle vara.

Företagsnamnet Lergrova är benämningen på den lerfyndighet som försörjde lokala tegelbruket i Agnäs där Ida växte upp. Men materialet som Ida arbetar med kallas stengods.

– Jag har valt att arbeta med tysk och engelsk stengodslera. Den har ett längre bränningsspann innan den smälter och blir hård, men finns inte naturligt i norra Sverige.

Sedan Ida flyttade sin verkstad från Bjurholm till Agnäs har hon hela processen, från beredning, drejning, bränning, glasering och försäljning, inom bekvämt räckhåll.

– Med verkstaden hemma har det blivit lättare att passa alla tidsmoment. I butiken kan jag serva kunderna när det passar.

Julen är högsäsong för hantverkare.

– Nu fyller jag på med bruksgrejor, skålar och koppar, inför julhandeln och till mina återförsäljare.

Bjurholmsgaaln, då Ida mottar brevet som krukmakarmäster, äger rum nästa fredag 9 november i Bjurholms folkets hus.

Fullärd blir man aldrig.

Lera och stengods

  • Stengodslera är en variant av lera för keramiktillverkning med högre andel av mineralen kvarts än vad som finns i lergodslera. Stengods kan brännas vid högre temperatur (1200–1300 grader) så att de sintrar (glasar). Skärven (den brända leran) blir därmed hållbar och vattentät.
  • Lergodsleror innehåller en högre halt av aluminum. Även dessa går att sintra men det kräver att man kan styra temperaturen mera exakt under bränningen.
  • Krukmakeri är ett av mänsklighetens äldsta hantverken och började genom bränning av lera i jordhålor. Stengodset utvecklades i Kina under Shangdynastin omkring 1500 före Kristus. Efter hand gav stengodstillverkningen upphov till det vita fältspatporslinet.
  • I tyska Rhenlandet utvecklades på 600-talet en lerindustri för stengodsleror. Från 1300-talet förbättrades bränntekniken och man lyckades få leran att sintra (glasas).

Källa: Wikipedia

Dopp i Aborrtjärn

Abbortjärn Med 34 grader i luften, och rejält varm i vattnet också för den delen, testade tioårige Siri Malhed från Stockholm på att hoppa från treans trampolin vid badplatsen i Abbortjärn.