Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Kommunen vill sälja villor på Smedvägen i Bjurholm. Foto: ROLF JAKOBSSON

Kommunen vill sälja lägenheter

Fler kommunägda bostäder kommer att läggas ut till försäljning, enligt ett förslag till kommunstyrelsen.
– Det är win-win för alla, både för kommunen och hyresgästerna, säger kommunalråd Christina Lidström (M).

Bjurholm · Published okt 7, 2021 at 11:15

Bjurholms kommun har tidigare sålt gamla byskolor, hus med affärslokaler och andra kommunägda fastigheter. Nu vill kommunledningen gå vidare och sälja mindre bostadshus, som delvis har ett eftersatt underhåll.

– Vi kommer att sälja några parhus och lägenheter utifrån att kommunen inte mäktar med underhållsskulden som är stor, säger Christina Lidström.

Hon fortsätter:

– Då är det bättre om någon är intresserad av att köpa husen, och rusta upp dem. Det är win-win för alla, både för kommunen och hyresgästerna.

Fastigheterna som föreslås ska säljas är två parhus på Bondegatan, som är slitna och kräver reparationer. En annan byggnad ligger på Rektorsgatan och ett enklare hus med två lägenheter är också till salu i Agnäs.

Kommunen vill också sälja flera villor på Smedvägen i Bjurholm, som till skillnad från övriga byggnader till salu bedöms vara i överlag gott skick.

– Kommunen köpte fastigheterna av ett konkursbo, som hade tänkt tlytta dem från Bjurholm. Och kommunen har hyrt ut dem som lägenheter, säger Christina Lidström som påpekar att hyresgästerna har företräde att köpa vid en eventuell försäljning.

Totalt handlar det om 19 lägenheter i beståndet som eventuellt kommer att säljas.

Enligt beslutsunderlaget till KS beräknas försäljningen av bostäderna ge en intäkt på cirka tio miljoner kronor, och minska kommunens underhållsskuld med cirka 18,5 miljoner kronor under tio år.

Kommunen vill i stället satsa på flerbostadshus, som lämpar sig bättre för ett kommersiellt ägande och kan på sikt ge ett ekonomiskt överskott.

Fler nyheter från Bjurholm och Västerbotten

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.
Västerbottningen rekommenderar

I topp på tillgängliga webbplatser

Länet Vindeln, Vännäs och Bjurholms kommun ligger alla på topp fyra när det gäller tillgänglighet i landet. Det visar Funkas nya inkluderingsbarrometer.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport