Söndag 26 maj 2019

Västerbottningen

Minnesrum över kända Bjurholmare föreslås

Bjurholm får inte glömma sina profiler. Det menar journalisten Anders Lindqvist, som föreslår att ett minnesrum eller permanentutställning ska ordnas. Lämplig plats för detta utreds nu av kommunchefen.

BJURHOLM · Published dec 6, 2018 at 11:15

I skrivelsen betonar Anders Lindqvist, själv en hemflyttad Bjurholmsprofil inom mediasfären, att det nu är hög tid att ta ett samlat grepp kring tre av Bjurholms stora profiler. Det handlar om Warner Oland, Rolf Erling Nygren och Wille Sundqvist.

Den sistnämnde gick bort i somras och förslaget är nu att de alster som kommunen och privatpersoner äger av dessa konstnärer bör samlas till en permanentuställning eller ett minnesrum.

– Jag tycker att man kan inrymma en sådan endera i sessionssalen i kommunalhuset eller bygga upp något på hembygdsgården, säger Anders Lindqvist.

Det har tidigare funnits initiativ kring dessa tre profiler, men inget som mynnat ut i något konkret.

– Jag hoppas bara att Bjurholms kommun ska samla sig kring detta nu, säger Anders Lindqvist, som tidigare gjort en dokumentär om Warner Oland och nu håller på med en om Rolf Erling Nygren.

I november avancerade frågan upp till kommunstyrelsen, där kommunchefen fick i uppdrag att undersöka i vilken lokal ett minnesrum kunde bli aktuellt.

– Vi tyckte också det var viktigt att inte begränsa sig till just tre personer. Det finns fler och även kommande namn, betonar kommunalrådet Christina Lidström.

För pensionerade läraren och konstentusiasten Gunnar Pettersson kommer förslaget som en nyhet, men en god sådan.

– Förslaget är gott. Alla tre var på sitt sätt enastående människor.

– Jag tycker att Nygren och Sundqvist bör prioriteras. De är båda utmärkande för sin konstinriktning, säger Pettersson, som redan har en hel del Rolf Erling Nygrenverk på väggen.

Han nämner även Kerstin Jonsson, Ulf Nordfjell och Ida Reichlin som ytterligare kandidater och föreslår ett minnesrummet kan kopplas till Konstvägen Sju Älvar.

Bo Nilsson, ordförande i konstföreningen Sju Älvar, gillar tanken.

– Det tar vi till oss. Vi vill uppmärksamma annat som är sevärt och bör bli känt. Det här skulle bara stärka konstvägen, säger Nilsson.

För en sportavdelning i minnesrummet kunde fyrfaldige Stanley Cup-vinnaren Stefan Persson vara aktuell.

Föreslagna profiler till minnesrum

  • Warner Oland (1879-1938) – Amerikaemigrant som gjorde skådespelarkarriär i Hollywood och medverkade i närmare 100 filmer.
  • Wille Sundqvist (1925-2018) – En av Sveriges mest uppburna slöjdare och träslöjdskonstnärer. Inte minst ihågkommen för sina hästskulpturer och skålar.
  • Rolf Erling Nygren (1925-2010) – Framstående konstnär med bland annat jaktmotiv, porträtt och ofta dunkla höstlandskap.