Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Omstart för nya brandstationen

I april skulle kommunfullmäktige ha fattat beslut om ny brandstation för 24,5 miljoner kronor. Men ärendet återremitterades i syfte att få ned kostnaden. Nu håller ett nytt stationsförslag på att tas fram, som förhoppningsvis kan presenteras för politikerna på KS den 5 oktober.
Samtidigt har stationschef Ove Burström sagt upp sig, delvis på grund av att frågan dragits i långbänk.

Bjurholm · Published sep 24, 2021 at 11:15

Brandstationen i Bjurholm har länge haft stora arbetsmiljöbrister, bland annat saknas riktiga omklädningsrum. Stationen, som är arbetsplats för både kvinnliga och manliga brandmän, har dessutom endast en dusch och en toalett.

– Om politikerna lyssnat på oss 2015, då hade det stått en brandstation färdig i dag. Men allt rann bara ut i sanden, och då blir man lite besviken, säger Ove Burström.

Räddningstjänsten förespråkade redan 2015 en ny brandstation på kvarteret Fyrkanten, där den nuvarande stationen nu ligger.

Burström sade upp sig som deltidsbrandman och stationschef och gjorde sitt sista pass den 17 augusti.

– Jag har varit med i nästan 30 år, och jag kände att jag gjort min insats för kommunen. Men att de aldrig kom till skott var brandstationen skulle ligga var droppen som fick bägaren att rinna över.

Det har varit flera turer i ärendet sedan 2015, men till slut stod det mellan att bygga nytt på Fyrkanten eller på kvarteret Lönnen 4, ovanför Coop.

På fullmäktige den 19 april skulle ett beslut ha fattats, men frågan återremitterades för att få ned kostnaden för en ny station, som dock ska byggas på Fyrkanten.

Priset på 24,5 miljoner kronor, såväl för en ny brandstation som för en om- och tillbyggnad, ansågs för dyrt mot bakgrund av kommunens dåliga ekonomi.

Nu arbetar Roger Westerberg, brandchef i Vännäs och Bjurholm, samt Hans Edlund, Bjurholms fastighetschef, med att ta fram ett alternativt förslag på en om- och tillbyggnad av stationen på Fyrkanten.

– Vi har bantat så långt vi kan gå, säger Westerberg.

Han påpekar att man tvingats göra en del eftergifter för att få ned kostnaden.

– I senaste versionen har vi plockat bort spolhallen och reservkraftsbygget, men reservkraften går att bygga i framtiden också. Allt är ju viktigt, men framför allt inomhus att vi får bra omklädningsrum, dusch, toaletter och liknande.

Han betonar att brandmännen har deltagit i planeringen av nya stationen.

– Efter de kompromisser som är gjorda, så ser det helt okej ut, säger Roger Westerberg som påpekar att själva tillbyggnaden utgörs av tre portar för tre brandbilar.

Hur är arbetsmiljön på stationen i Bjurholm?

– Den är under all kritik. En stor eloge till alla brandmän som har jobbat under de här förhållandena. Så illa är det, säger Westerberg.

Fastighetschef Hans Edlund säger att man siktar på att komma under 20 miljoner kronor för en ny station, exklusive inventarier.

– Men vi väntar fortfarande på de sista siffrorna.

Enligt Edlund är ambitionen att hinna presentera förslaget för politikerna på KS den 5 oktober.

– Vi måste ju se vad som ingår i underlaget. Jag hoppas att vi kan ta beslut på det, annars blir det återremiss, säger kommunalråd Christina Lidström (M).

Hon beklagar att stationsfrågan dragits i långbänk.

– Det är ett beslut som hela tiden har brådskat, men tyvärr har det kantats av olika turer som gjort att det blivit fördröjt. Alla jobbar för att få det här så snabbt som möjligt, för vi vet hur det ser ut på brandstationen.

Fler nyheter från Bjurholm och Västerbotten

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.
Västerbottningen rekommenderar

I topp på tillgängliga webbplatser

Länet Vindeln, Vännäs och Bjurholms kommun ligger alla på topp fyra när det gäller tillgänglighet i landet. Det visar Funkas nya inkluderingsbarrometer.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport