Onsdag 17 juli 2019

Västerbottningen

Nu ska det firas kungligt i Balsjö

Staffan Svensson och Mariann Häggström Svensson i Balsjö har tilldelats LRF Mjölks Guldmedalj för att ha levererat förstklassig mjölk i 23 år. På måndag överlämnas guldmedaljen av H K H Prins Carl Philip.
– Som mjölkbönder får man inte lämna något åt slumpen, säger Staffan och Mariann.

Balsjö · Published apr 6, 2019 at 12:15

Staffan och Mariann är en av 37 mjölkföretagare i Sverige som får LRF Mjölks Guldmedalj 2019 ”för skicklighet och ansvarskänsla”. Skälet är att de ”levererat förstklassig mjölk från friska kor under minst 23 år”.

– Jätteroligt, känns som ett bevis på att man gjort rätt, säger Mariann.

– Vi hade ett för högt bakterieprov 2015 och sporer i mjölken en gång på 1990-talet, annars har det gått bara bra, säger Staffan.

Kontrollerna är rigorösa för att ta sig in i ladugården, som är certifierad för smittsäkrad besättning. Skyddsdräkt är obligatoriskt.

– Man måste veta vad man håller på med, allt från rätt grödval och bra foderkvalitet till att ha full koll på djuren, med regelbundna tester, säger Staffan.

I högtalarna spelas P4 Västerbotten.

– Det blir lugnare och mer harmonisk i djurgruppen då. Alla djur är personligheter, några kan behöva sägas till på skarpen, andra är mjukare, säger Mariann som pratar med djuren när hon går omkring.

Hur delar ni på arbetet?

– Staffan matar och jag mjölkar och tar hand om småkalvarna, säger Mariann.

– Man måste tycka att det är roligt, fast nu börjar man bli till åren så det känns i kroppen, säger Staffan.

För att orka med har de hjälp av en extra djurskötare, Jasmin Bygdell. Yngsta dottern, Josefin Häggström, som går på Forslundagymnasiet hjälper också till emellanåt, liksom mellansonen Viktor Häggström, som går fordonsprogrammet på Liljaskolan och är traktorförare på sommaren.

Staffan och Mariann är en liten mjölkaktör. I dagsläget har de 34 kor, vanligtvis är det cirka 40. Med moderna mått är det inte ekonomiskt hållbart.

– Men vi har ju inga skulder så det går ändå, gården försörjer oss båda två, säger Staffan.

Det var Staffans far som i början av 1960-talet köpte gården och flyttade från Åsele och till Balsjö.

– På den tiden var det tre kor, och jag var tre år, säger Staffan.

I första läget byggdes gården ut till tio kor, ”för att morsan skulle kunna vara hemma”. På 1970-talet utökades den till 24 kor, då föräldrarna blev heltidsbönder. 1986 tog Staffan över.

– 2004 investerade vi i så mycket modern teknik som gick att få in, för att vi skulle orka med, säger Staffan och syftar bland annat på ensilagefräsen för grovfoder och mjölkräls med avtagare, som minskar behoven av lyft.

Mycket har hänt i branschen. För 20 år sedan fanns 40 mjölkbönder i Bjurholms kommun, idag är de nio.

– Vår gård är ensam kvar i Balsjö och ändstation för tankbilen, säger Staffan.

Vad är roligast med att vara bonde?

– Friheten och att du måsta kunna allt från svetsa, laga maskiner, växtodling, sköta djur och ta hand om bokföring. Du ska vara väldigt komplett, säger Staffan.

Han tar fram ett citat som är klippt ur en intervju med Kung Carl Gustaf: ”Den breda kunskap som krävs av dem som jobbar i jordbruket gör att man får väldigt stor respekt för dem” säger Kungen.   

– Det var bra sagt, säger Staffan.

På måndag får de träffa H K H Prins Carl Philip i Stockholm.

– Vi ska träna två timmar innan på ceremonin, säger Mariann som tar emot.

Nervöst?

– Nej det ska bara bli roligt. Vi brukar inte kunna åka bort tillsammans, för korna ska ju mjölkas två gånger varje dag, alla dagar i veckan året runt. Detta blir första gången på 3,5 år som jag ligger borta en natt, säger Mariann.

Vad ska du säga till Carl Philip?

– Jag ska fråga om han ser så pigg och glad ut för att han äter Verumsfil och Västerbottensost, säger Mariann.

Vad ska ni göra med medaljen?

– Vi får väl turas om att bära den på dagarna när vi jobbar, om den inte är för tung på grund av guldet, säger Staffan.

Det är en stor tillfredställelse att se hur vi påverkar odlingslandskapet genom att djuren håller markerna öppna.

Mariann och Staffan på Svenssons gård i Balsjö

Familj: Staffan och Mariann, barnen Anton Häggström, 26 år, Viktor Häggström, 19 år, och Josefin Häggström, 17 år.

Företag: Svenssons gård.

Bästa egenskaper: "Vi kompleterar varandra. Staffan är het och tokig medan Mariann är lugn och sansad. Så vi är ett bra team."

Roligast med bondelivet: "Att det är så varierat och att få följa en liten kalv till att bli en stor och duktig mjölkko." 

När det tar emot: "Det tar emot att gå till jobbet när när det har regnat på höet som är torrt."

Om att antalet bönder minskar: "Det är inte bra. Vi är inte självförsörjande på mat, så blir det missväxt i stora delar av världen så blir det tufft."

Reaktioner på guldmedaljen: "Det har varit många som har gratulerat oss. De flesta tycker att vi gör ett bra jobb."

Vindelälvsloppet startar på torsdag

Länet Årets upplaga av Vindelälvsloppet kommer äga rum torsdag 18 juli. Med en handfull laganmälningar blir det ett dagsarrangemang, Vindelälvsstafetten mellan Ammarnäs och Sorsele. Däremot kommer stafetten Vindeln-Vännäsby ställas in.

Jakob är nya kommunikatören

Nordmaling Jakob Norstedt är ny kommunikatör i Nordmalings kommun. "Jag kan se en hel del förbättringspotential, jag ser utmaningen", säger han.