Fredag 28 februari 2020

Västerbottningen

Sommarlov avslutades med cirkus

Cirkusskolor har varit en populär aktivitet i flera kommuner på sommarlovet. Sista sommarlovsveckan bjöd Bjurholms bibliotek på gratis cirkusskola fyra heldagar i Castorhallen.
– Det ska bli roligt med uppvisning, säger Ebba.

Bjurholm · Published aug 22, 2019 at 14:15

Hela 28 barn har anmält sig till sommarlovsaktiviteten i Castorhallen förra veckan. Skolan är gratis och alla som sökt får plats. Övningarna pågår två timmar på förmiddagen och två på eftermiddagen.

Utrustningen är omfattande, med allt från balanslina till klassiska jongleringsverktyg.

– Balansövningarna är svårast, säger lindansaren Signe som även övar på balansboll och enhjuling.

Pedagogiken är en workshop som bygger på en blandning av instruktioner och prova på, där barnen får finna sin egen väg.

Vad är roligast på cirkusskolan?

– Allt, utom linan för där ramlar jag, säger Tekla som får en hjälpande hand upp på balansbollen av bästa kompisen Emilia.

Cirkusskolan leds av Anna-Sara Wännman och Ture Holm, från Umeå respektive Olofsfors. De ingår i cirkuskompaniet Nordcirkus med säte i Jämtland, som är verksamt i hela landet med uppåt 20 aktörer i ett näverk av artister och pedagoger.

– Vi engageras till föreställningar, event och cirkusaktiviteter med barn och skolor i fokus. Norrland och glesbygden ligger oss varmt om hjärtat, cirkus är till för alla, inte bara i städerna, säger Anna-Sara som har siktet inställt på cirkuslivet.

– Vår idé och drivkraft är att nå ut till så många som möjligt, säger Ture Holm, mångsysslare som bland annat är clown och eldkonstnär.

Att förlägga cirkusskolan till veckan innan den vanliga skolan startar är ingen dum idé. Det är en beprövad erfarenhet och vetenskaplig sanning att rörelse och rytmik främjar hjärnans inlärning, och att inlärningssätten är många.

– Ett viktigt budskap vi vill förmedla är att det är helt ok att misslyckas. Det är i själva verket så att det krävs många misslyckanden för att lyckas, säger Sara och visar som bevis ett färskt bränmärke på huden efter ett fall hon gjorde nyligen.

– Vill man uppnå något som är svårt så måste man ha tålamod och träna mycket. Det är en viktig insikt som man behöver få lära sig tidigt och där många barn i dag kanske är lite otåliga, säger Ture.

– Att stärka barn och ungas självkänsla anser vi vara den bästa vägen för att nå uppnå en bättre värld, säger Anna-Sara.

På cirkusskolan i Castorhallen förlöper övningarna utan incidenter. Barnen visar en otrolig energi även i slutet av dagen.

Det märks redan att några börjat fokusera på fredagens uppvisning.

– Det ska bli roligt med uppvisning, säger Ebba.

Cirkusskolan är en perfekt uppladdning inför terminsstarten tycker alla barn.

Hur har sommarlovet varit?

– Bra, jag har badat och åkt husvagn till Böda camping (på Öland), säger Tekla.

– Jag har också åkt husvagn, till Lycksele, säger Emilia.