Tisdag 16 oktober 2018

Västerbottningen

Västerbotten har lägst andel oljepannor

BJURHOLM · Published okt 11, 2018 at 15:00
Bioenergibolaget Scandbio har låtit göra en nationell studie av andelen olje- respektive pelletspannor i svenska småhus.
Den visar att i Västerbotten finns lägst andel privata oljepannor i landet, nämligen 299 villaoljepannor motsvarar 5 pannor per 1000 hushåll, långt under rikssnittet 17,2. Flest oljepannor finns i Värmland med 32,2 villaoljepannor per 1000 hushåll.
Studien visar också att Västerbotten ligger på sjätte plats i landet mätt i andelen pelletspannor per småhus. I länet finns totalt 3 258 pelletspannor eller cirka 52 per 1 000 småhus. Störst andel pelletspannor finns i Dalarna, 80 pelletspannor per 1 000 småhus, med Stockholms län på sista plats med motsvarande 11 pannor.
– Förnybar energi är nyckeln i klimatomställningen. Därför är det bra att så många villaägare i Västerbotten valt en pelletspanna och värmer sitt hus med restprodukter från skogen, säger Peter Granborn, vd Scandbio.
Bjurholms Pellets AB, som startade verksamheten 2005, märker av en annan trend.
– Många borrar för bergvärme, trenden för pellets har varit vikande en längre tid, det är så marknaden ser ut. Vi håller på att lägga ner, försäljningen är för liten, säger David Nordgren, mångsysslare i Brännland, Bjurholm.
För borrning till bergvärme krävs anmälan till kommunen. Veronica Tengman Bylund, förste miljöinspektör Bjurholms kommun, har haft en stadig ström på cirka 20 borranmälningar per år i många års tid.
– Men i år har det faktiskt ökat, hittills i år har vi fått in 28 anmälningar, säger hon.
Att oljepannorna fasats ut är nog främst en kostnadsfråga, resonerar Tengman Bylund.
– Jag misstänker också att vedeldning är lite vanligare i Bjurholm eftersom många har egen skog, men det är ju å andra sidan mer arbetsamt.

Foto: ARKIV

Hörnefors behåller busslinje genom samhället

Hörnefors Hörnefors kommer även fortsättningsvis att trafikeras genom samhället. Det står klart sedan diskussionen mellan Umeå kommun och landstinget avslutats inför upphandling av...

Het debatt om kärv ekonomi

Vännäs Kommunens kärva ekonomi stod i centrum när nya fullmäktige sammanträdde första gången i måndags. Senaste delårsbokslutet för 2018 visar underskott med 6,3 miljoner kronor.

Västerbotten har lägst andel oljepannor

BJURHOLM Bioenergibolaget Scandbio har låtit göra en nationell studie av andelen olje- respektive pelletspannor i svenska småhus. Den visar att i Västerbotten finns lägst andel privata...

Bjurholm får rink i vinter

Bjurholm Det blir en hockeyrink på konstgräsplanen bakom Folkets hus i Bjurholm i vinter. På tisdagen beslutade kommunstyrelsen att avvakta med en försäljning av den gamla sargen som...

Vindeln rustar för rally igen

VINDELN Kommande vinter och då lördag 16 mars planeras det att köra ett rally i Vindeln för första gången på mycket länge. – Om jag inte är ute och cyklar var det 1972 eller 1974...