Lördag 11 juli 2020

Västerbottningen

Coronaviruset

Egenprovtagning i länet med start måndag

Länet Från och med måndag 13 juli kan den som vill testa sig själv för covid-19 i Västerbotten.

Företagsklimat sätts på prov

Nordmaling Svenskt Näringsliv har presenterat undersökningen som ligger till grund för deras ranking av alla kommuners företagsklimat. Coronakrisen sätter kommunerna på svåra prov, konstaterar de.

Var femte äldre handlar på nätet

Sverige Allt fler har börjat handla över internet, inte minst under den pågående pandemin. Under maj månad handlade nästan åtta av tio tillfrågade svenskar på nätet.

Färre litar på matproduktion

Sverige En följd av coronapandemin är att förtroendet för Sveriges förmåga att producera tillräckligt mycket mat för den egna befolkningen minskat.

Mer provtagning – men inga antikroppstester för allmänheten

Länet Det blir ingen antikroppstestning för allmänheten under sommarmånaderna juni, juli och augusti i Västerbotten.

Många saknar fysiska möten

Sverige Coronapandemin har fått många företag och organisationer att övergå helt eller delvis till digitala möten.

Att tänka på för en smittfri midsommar

Länet Midsommarafton närmar sig men många av de klassiska traditionerna kan behöva anpassas för att inte öka risken för att sprida coronavirus.

Rallysummering på plus

Vännäs Förra veckan träffades 30-talet SM-funktionärer på Pengfors Motorstadion för att göra bokslut efter vinterns SM-rallyfest i Vännäs. "Det viktigaste är att tävlingen blir lyckad, rolig och rättvis", konstaterade en nöjd tävlingsledare.

Ökad oro över privatekonomin

Sverige Inte oväntat har coronakrisen inneburit att fler oroar sig över sin ekonomi, vare sig det beror på uppsägningar, börsnedgångar eller en allmän osäkerhet.

Fler vårdplatser än vanligt i sommar

Länet Som vanligt minskar den planerade vården i Region Västerbotten under sommaren men med tanke på coronapandemin kommer fler vårdplatser än vanligt att finnas.

Turismen lider av brist på evenemang

Umeåregionen På Visit Umeå ser man de lyfta reserestriktionerna som ett gott tecken. Men coronaläget innebär ändå att det här årets turistande kommer ske på andra sätt än tidigare.

Färre nya företag i länet

Länet Det är inte bara de existerande företagen som påverkas av coronakrisen, även nyföretagandet tycks ha drabbats.

E-handeln ökar kraftigt

Länet I svallvågorna av coronapandemin har andelen svenskar som handlar på nätet ökat kraftigt. I april handlade nästan åtta av tio svenskar, enligt PostNords E-barometern.

Corona kan påverka säkerheten

Länet Transporter, skogsbruk, jordbruk och bygg är de branscher som är mest drabbade av arbetsplatsolyckor. Konjunkturnedgång och corona kan komma att påverka negativt, konstaterar Arbetsmiljöverket.

Fritt att resa inom Sverige – om man följer restriktionerna

SVERIGE Det är fritt att resa inom landet från den 13 juni, om man är symptomfri och följer övriga restriktioner som fortfarande gäller. Det meddelade statsminister Stefan...

Polisen beredd att ingripa mot spontanfester

Länet Polisen utesluter inte spontana fester med för många deltagare i samband med skolavslutningen om en vecka. Vädret torde dock bli avgörande. "Vi har beredskap", fastslår polisen.

Näringslivet backade kraftigt i april

Sverige Försäljningen i näringslivet minskade med 13 procent i april jämfört med förra året, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB).

Corona hotar kommunekonomi

Vännäs Effekterna av coronapandemin påverkar också kommunens ekonomi negativt, enligt senaste tertialrapporten."2021 blir ett jättetufft år", säger kommunalrådet.

Varnar för många ovana båtförare i sommar

Sverige Coronakrisen har gjort att de flesta riktar in sig på en semester inom landets gränser, något som bland annat gjort att intresset för att köpa eller hyra båt ökat ordentligt.

Distansundervisning ska upphöra

Sverige I dag tillkännagav regeringen att Folkhälsomyndighetens rekommendation om distansundervisning tas bort den 15 juni.

VIDEO: "Vi är inte på den säkra sidan än"

Länet Både smittspridningen och vårdbelastningen i Västerbotten är fortsatt stabil, meddelade Region Västerbotten på dagens pressträff.

Corona kan öka risken för nätövergrepp

Sverige Coronapandemin har inneburit att många tillbringar mer tid än vanligt på nätet och det kan leda till ökad risk för att unga utsetts för övergrepp där, varnar polisen.

Länsföretag mycket påverkade av corona

Länet Västerbottens företag fortsätter att påverkas negativt av Covid-19. Särskilt utsatta är små företag där regeringens stödpaket hittills inte gett effekt.

Butiker får fler gratishyror

Vännäs Först bjöd Henna Fastigheter sina lokala handlare på hyran för april. Nu har fastighetsbolaget förlängt gratishyran till maj och juni. "Effekterna av pandemin fortsätter", säger en delägare.

Distriktsfotboll skjuts upp

Länet Länets fotbollsserier har ännu en gång skjutits på framtiden. De kommer tidigast igång den 13 juni – som enkelserier.

VIDEO: "Vi ser en nedåtgående trend"

Länet Den senaste tiden har allt färre vårdats på sjukhus för covid-19 i Västerbotten även om de kända fallen blir allt fler.

Fler tänker på testamente

Nordmaling Covid-19 får fler att nedteckna sin sista vilja, ifall det värsta skulle hända. "Överlag skulle jag säga att vi fått mer att göra efter coronan", säger Marie Lidman, familjejurist i Nordmaling.

Kraftig ökning av båtaffärer

Sverige Coronapandemin tvingar många att ställa in sig på en semester inom landets gränser och ett alternativ kan då vara att skaffa båt.

Vanor ändras i coronans spår

Sverige Det syns tydliga förändringar i svenskars livsstil på grund av coronapandemin. Det visar en undersökning som analysföretaget Demoskop låtit göra.

"Bra fart på bostadsmarknaden" trots corona

Sverige Coronakrisen har inte fått någon större inverkan på bostadsmarknaden i Sverige, åtminstone inte enligt Skandiamäklarna.

Många extra stressade över distansundervisning

Sverige I snart två månader har svenska gymnasieelever studerat på distans till följd av coronapandemin, något som har inneburit stora förändringar för både lärare och elever

VIDEO: Snart startar antikroppstester i länet

Länet När det gäller smittoläget i Västerbotten beskriver den tillförordnade smittskyddsläkaren Gunilla Persson det som fortsatt förhållandevis stabilt och utan några kraftiga ökningar.

Corona får många att se över sin livsstil

Sverige Coronapandemin har tvingat nästan alla att anpassa sig på ett eller annat sätt men kanske får den också människor att ändra sig även efter krisen är över.

Digital majblommeförsäljning går bra – men inte tillräckligt

Sverige Risken för smittspridning gjorde att den fysiska försäljningen av majblommor sköts upp till i höst och ersattes av en digital insamling.

Motorveckan ställs in

Lycksele Motorveckan i Lycksele blir virtuell. Den traditionella Motorveckan i Lycksele, 18-25 juli, ställs däremot in.

Museet vill ha din hjälp att dokumentera corona

Länet Västerbottens museum samlar nu in berättelser och reflektioner i coronatider från länets invånare.