Onsdag 8 april 2020

Västerbottningen

Coronaviruset

VIDEO: "Vi ser en ökning nu"

Länet I dag höll Region Västerbotten en presskonferens med anledning av coronapandemin.

Första dödsfallet i länet av corona

Länet/Skellefteå I dag måndag avled för första gången en person i Västerbotten till följd av det nya coronaviruset.

LISTA: Så mycket stöd får länets kommuner

Länet I dag presenterade staten den preliminära fördelningen av stöden till kommuner och regioner till följd av coronakrisen.

Kommuner stöttar företagen

Länet Förlängd betalningstid för fakturor, snabbare utbetalning till lokala företag och hyresfritt för handel som är hårt pressad. Kommuner i Umeåregionen stöttar de lokala företagen.

Staten stöttar med 20 miljarder

Nordmaling Regeringen och samarbetspartierna har enats om att tillskjuta 15 miljarder kronor extra till landets kommuner och regioner i år, utöver de 5 miljarder som överenskoms i början av året.

Corona kan påverka stugpriser

Länet En undersökning från Länsförsäkringar visar att en miljon kronor i genomsnitt räcker till 40 kvadratmeter i länet.

Vindeln ger 700 000 i stöd till småföretagarna

Vindeln Vindelns kommun tillsätter 700 000 kronor som stöd för de lokala småföretagen. Det beslutade kommunstyrelsen under tisdagseftermiddagen.

Minskad handel blir prövning för butikerna

Vindeln För flera butiker i Vindeln har ett förändrat köpbeteende inneburit dålig försäljning. "Om affären får lägga ner så tror jag inte att någon annan kommer öppna nytt efteråt", säger Katrin Långström på Skostället i Vindeln.

Nya råd till allmänheten

Sverige I dag onsdag gick Folkhälsomyndigheten ut med nya råd till allmänheten med anledning av coronapandemin.

Strid ström av varsel i länet

Länet Coronapandemin utlöser en strid ström av varsel om uppsägning. I Västerbottens län handlar det om 240 personer som är berörda under mars.

25 miljoner kronor till företagshjälp

LÄNET Region Västerbotten avsätter 25 miljoner kronor för att hjälpa länets småföretagare som kämpar med effekterna av corona-pandemin. Pengarna går till företag med 1-9...

Besöksförbud på äldreboenden

LÄNET Från och med onsdag är det besöksförbud på äldreboenden. Regeringsbeslutet innebär en skärpning av regelverket och medför fler restriktioner. Syftet är att hindra...

Corona kan förändra brottslighet

Sverige Coronapandemin påverkar praktiskt taget alla på något sätt, även brottslingar, inte minst de stängda gränserna mellan många länder.

Varslande verkstad gör visir

Vännäs Samtidigt som Vännäs Verkstad varslar och korttidspermitterar personal börjar företaget tillverka skyddsutrustning till kommuner och regioner.

Samhällsspridning i hela Västerbotten

Länet För närvarande finns 50 bekräftade fall av covid-19, orsakat av coronaviruset, i Västerbotten.

Tre av fyra länsföretag påverkas av corona

Länet Västerbottens Handelskammare, Företagarna och Region Västerbotten har tillfrågat 1 400 företag i länet hur de påverkas av covid-19.

Oviss sportsommar

Länet Just nu råder stor osäkerhet om när sommarens idrottstävlingar och matcher kan komma igång. "Det är ett stort besvärligt pussel", kommenterar Micke Sundqvist på Västerbottens Fotbollförbund.

Mötesgränsen sänks till 50 personer

Länet Regeringen har precis meddelat att det från och med söndag blir förbjudet med allmänna sammankomster för fler än 50 personer.

Corona slår mot bokade resor

Vännäs Coronakrisen slår mot allt och alla – även mot dem som bokat flygbiljetter till sin utlandsresa.

Alternativa mötesformer undersöks

Umeåregionen Flera regionkommuner undersöker möjligheten att hålla demokratiskt beslutsfattande möten med färre deltagare eller via länk. Syftet är att minska smittspridning och värna om politiker i riskgruppen.

Regionen lanserar eget självskattningstest för corona

Länet I nuläget finns 39 bekräftade fall av coronavirus i Västerbotten och sju av dem vårdas på sjukhus, varav tre på intensivvårdsavdelning.

Pluggar hemifrån: "Det håller så länge det behövs"

Vindeln Jonna Karlsson från Vindeln är en av alla de gymnasieungdomar som studerar på distans. Hon ser både vissa fördelar med att plugga hemifrån, men också en rad nackdelar.

Distansarbetet kan ge oss nya insikter

Länet I takt med att allt fler vuxna och ungdomar börjar utföra sina jobb och studier hemifrån så uppstår både nya möjligheter och nya utmaningar. Det menar Karin Danielsson som är lektor i informatik på Umeå Universitet.

Krispaket för svenska småföretag

Sverige Regeringen presenterade på onsdagen särskilda krisåtgärder för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av virusutbrottet för småföretagen.

STF stänger sina fjällstugor

Sverige I går beslutade Svenska Turistföreningen (STF) att stänga sina fjällstugor på grund av coronaviruset.

Gymnasieelever i Vännäs lämnade sina klassrum

Vännäs Förra veckan lämnade 350 000 gymnasieelever i i landet sina klassrum, och började plugga hemifrån på distans. Däribland 800 elever vid Liljaskolan i Vännäs.

Distansstudier en utmaning

Vännäs Steget från klassrummet till fjärr- och distansundervisning är en utmaning både för lärare och elever på Liljaskolan. "Det har gått förvånansvärt bra", säger en lärare i svenska.

Företagsakut ska stötta under coronakrisen

Umeåregionen En företagsakut har startats inom Umeåregionen. "Konsekvenserna av Coronaviruset drabbar vårt näringsliv hårt och omedelbart", säger Peter Juneblad, näringslivschef i Umeå kommun.

VIDEO: "Vi vet att läget kommer att bli värre"

Länet Följ regionens presskonferens om coronasmittan och läget i Västerbotten

"Ingen akut brist på material"

länet Med samhällssmitta av coronaviruset konstaterad sedan några dagar kan läget förväntas bli värre för sjukvården i länet men än så länge ser det ganska lugnt ut, åtminstone när det gäller utrustning.

Nolia Trädgård ställs in

Umeå Mässan Nolia Trädgård, som var planerad att hållas i slutet av april, blir ytterligare en av många arrangemang som tvingas ställa in på grund av coronasmittan.

Utlänningar får stanna längre

Sverige Till följd av coronasmittan och de stängda gränser den gett upphov till meddelar Migrationsverket nu att utlänningar som befinner sig i Sverige och har svårt att resa hem till följd av pandemin kan få stanna längre.

Antal smittade ökar – och många vill hjälpa

LÄNET I dag finns 28 bekräftade fall av coronaviruset covid-19 i Västerbotten, varav fem drabbade vårdas på sjukhus. – Det är viktigt att vi alla hjälps åt och dämpar smittspridningen...

Äldre uppmuntras välja hemleverans

Umeå Äldre och personer inom riskgrupperna uppmanas att beställa hem mat från butikerna i stället för att handla själva. Det meddelade Umeå kommun under torsdagen.

Grundskolorna förbereder sig inför kommande prövning

Länet Om covid-19 börjar samhällsspridas i Västerbotten så riskerar även många av länets skolor att drabbas. Det ställer höga krav på god organisation och planering från kommunerna.

Regionen inför besöksförbud

Länet För att minska risken för spridning av coronavirus har Region Västerbotten infört besöksförbud på länets sjukhus och på sjukstugornas vårdavdelningar.