Onsdag 25 november 2020

Västerbottningen

Coronaviruset

Publiktak på åtta personer i Västerbotten

Länet Från och med i morgon tisdag är det förbjudet med allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i länet att ha med än åtta deltagare.

Västerbotten höjer beredskapsläget

Länet Nu går Region Västerbotten upp i förstärkningsläge, steget mellan stabsläge och katastrofläge.

"Fortsatt väldigt många som smittas just nu"

LÄNET Under förra veckan bekräftades 761 fall av covid-19 i Västerbotten, framförallt i de nordöstra delarna.

Liljaelever studerar på distans igen

Vännäs Liljaskolan återinför delvis distansundervisning från 23 november och åtgärden varar fram till jullovet. Ett mindre antal covid-19-fall har konstaterats bland personal och elever.

Postnord: Undvik långa köer vid pakethämtning

SVERIGE Coronapandemin innebär sannolikt att en betydligt större del än vanligt av julhandeln kommer att ske via nätet och det innebär ofta att paket ska hämtas ut hos ombud.

Kommuner stänger ned när coronaråden stramas åt

Umeåregionen. Stängda simhallar liksom fritidsgårdar och begränsningar på biblioteken. Kommunerna i Umeåregionen vidtar flera åtgärder efter de skärpta coronarestriktionerna förra veckan.

Bokningsbara butiksmöten i Vindeln

Vindeln En handlare i Vindeln har infört bokningsbara butiksbesök där kunden kan handla ifred utan att riskera att stöta ihop med andra.

Låg framtidstro inför julhandeln

Sverige Framtidstron inom butikshandeln faller drastiskt trots stora köphögtider inom nära räckvidd. Julhandeln väntas ge dåliga resultat på grund av utökade restriktioner menar Svensk Handel.

Coronaskador ökar i vården

LÄNET Allt fler anmälningar om coronarelaterade arbetssjukdomar rapporteras. För Vårdförbundets yrkesgrupper var antalet anmälningar 1 803 den 1 november.

Nya hårdare regler från regeringen

SVERIGE Just nu får bara 50 personer samlas i länet och om en vecka så blir det åtta personer. Samtidigt försvinner det så kallade trubadurundantaget. Detta leder till att...

PRO i Nordmaling fryser aktiviteterna till årsskiftet

Nordmaling PRO i Nordmaling har beslutat att ställa in alla aktiviteter fram till årsskiftet på grund av den kraftiga ökade spridningen av covid-19.

Ingen corona bland vårdpersonal

Vännäs Ingen av de åtta vårdanställda vid hälsocentralen i Vännäs som sattes i karantän var smittad av coronaviruset, enligt provsvaren.

Snart möjligt att antikroppstesta i länet

LÄNET Med start nästa vecka erbjuds antikroppstester som kan visa om en person haft covid-19 till boende i Västerbotten.

Kommuner stänger ned

Vännäs/Bjurholm Simhallen i Bjurholm stängs delvis och besöksförbud införs på särskilda boenden för äldre. I Vännäs stängs fritidsgården och anhöriga uppmanas att inte besöka boenden för äldre.

Region Västerbotten aktiverar stabsläge

Länet I dag torsdag aktiverar region Västerbotten den särskilda sjukvårdsledningen på både lokal och regional nivå med anledning av den ökade smittspridningen.

Slöjdarnas hus stänger på nytt

Vännäsby Slöjdarnas hus öppnade för tidig julförsäljning 30 oktober efter att ha hållit sommarstängt och slopat skördemarknaden. Nu stänger man på nytt på grund av nya strikta coronarestriktioner.

Corona på hälsocentral

Vännäs Hälsocentralen i Vännäs har begränsad verksamhet på grund av bekräftad smitta av covid-19. Nu uppmanas ett tiotal patienter som varit i kontakt med den smittade personen att testa sig.

NYA REGLER: "Det finns risk för en tuff vinter"

Länet I dag höll Region Västerbotten en pressträff om skärpta restriktioner i länet med anledning av coronapandemin.

Möte med Tegnell – skärpta restriktioner väntas

Västerbotten Under måndagskvällen träffas länsstyrelsen och Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten för att diskutera möjliga restriktioner för Västerbotten.

Ökning av smitta hos länets vårdpersonal

Länet Med 632 personer bekräftat smittade förra veckan tycks spridningen av covid-19 öka kraftigt i Västerbotten.

Tuffa restriktioner hos VHC

Vännäs Vännäs HC har tuffa restriktioner under rådande pandemi. – Vi följer FHM:s restriktioner och förbundets direktiv, säger klubbens ordförande Patrick Filipp.

Åter besöksförbud på mödravårdsmottagningar

Länet Med start idag onsdag är det åter besöksförbud på specialistmödravårdsavdelningarna i Västerbotten.

Corona påverkar migrationen

Länet I och med corona har mycket på Migrationsverket förändrats. Man beräknar ha det lägsta antalet asylsökande sedan 2000 i år och Migrationsverket går mot kortare handläggningstider

Lägst arbetslöshet i landet

Länet Västerbotten har klarat sig bra i coronapandemins spår när det gäller arbetslösheten, visar statistik från Arbetsförmedlingen.

70-plussare välkomnar lättnader

Nordmaling De särskilda rekommendationerna som riktats mot äldre, 70-plussare släpps. Äldre och personer i andra riskgrupper ska omfattas av samma restriktioner som resten av befolkningen.

Efterfrågan kan öka hundsmuggling

Sverige Den pågående coronapandemin har gjort att intresset för att skaffa hund och andra husdjur har ökat.

Ändrade rekommendationer för riskgrupper

Sverige Ända sedan i våras har särskilda rekommendationer gällt för äldre eller de som tillhör andra riskgrupper – nu blir det ändring på det.

Bjurholm går mot plus i år

Bjurholm Bjurholms kommun går mot ett lägre överskott än budgeterat, cirka 2,4 miljoner kronor vid årets slut. Statliga "corona-pengar" på nästan fyra miljoner kronor bidrar också till plusresultatet.

LRF: Lantbruk har klarat krisen bra

SVERIGE Många branscher har lidit stora förluster under coronakrisen men Sveriges lantbrukare har klarat det ganska bra, enligt LRF:s branchindex.

Oroande läge i Vindeln

Vindeln Vindelns kommun hör till en av de kommuner i landet där ökningen av nya coronafall är som högst. Det handlar om 259 nya fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.

Corona stoppar skogsdagar

Vännäs/Bjurholm Projektet Mera skog i Västerbotten skulle ha arrangerat två skogsdagar för skolor i Vännäs och Bjurholm i veckan. Nu ställs dagarna in på grund av coronarestriktioner.

Coronafall på skola i Vännäs

Vännäs Ett bekräftat fall av covid-19 har konstaterats bland personalen på Vegaskolan. Som en följd av sjukdomsfallet har 65 elever stannat hemma en dag och studerat på distans.

E-handel fortsätter att växa

Sverige Under andra kvartalet i växte den svenska e-handeln med nästan 50 procent, säger PostNord i sin e-barometer. Det är den högsta ökningen någonsin för ett kvartal.

Kritisk till äldres stigmatisering

Nordmaling Besöksförbudet på landets äldreboenden tas bort den första oktober beslutade nyligen regeringen. "Efterlängtat" tycker Ingemar Sandström, ordförande i SPF i Nordmaling.

Sänkta skatter på grund av coronakrisen

Sverige I dag presenterade regeringen sin budgetproposition för 2021 med bland annat reformer för drygt 105 miljarder kronor 2021 och drygt 85 miljarder kronor 2022.

Coronaeffekt på giftemål

LÄNET Coronapandemin ser ut att ha minskat antalet giftemål – antalet nygifta har minskat i samtliga svenska län under perioden mars till juni.

Ledtråd till svår corona

Sverige Svenska forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm har i en studie kommit fram till att det kan finnas markörer i blodet som tidigt kan avslöja hur svårt sjuk en coronasmittad patient kan bli.

Blodprov kan avslöja svår corona

CORONA Svenska forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm har i en studie kommit fram till att det kan finnas markörer i blodet som tidigt kan avslöja hur svårt sjuk en...

Pandemin påverkar val av rut-tjänster

Sverige Coronapandemin tycks ha påverkat vilka hushållsnära tjänster som svenskar använder rutavdraget till.

105 miljoner till regionen

Länet Region Västerbotten får totalt 105 miljoner kronor och 96 miljoner för år 2021 i regeringens budgetproposition.

Katter allt mer populära under pandemi

Sverige Kattägande ökar dubbelt så mycket som hundar i den yngsta målgruppen, personer mellan 20-29 år.

Flera utrotningshotade arter kan vara mottagliga för corona

Sverige En grupp forskare vid Uppsala universitet har försökt analysera vilka djurarter som löper högre risk att kunna smittas av viruset SARS-CoV-2 som hos människor orsakar covid-19. Resultaten visar att många utrotningshotade arter kan riskera att smittas.

Folkhälsomyndigheten föreslår större sammankomster

Sverige Gränserna för hur många som får vara på ett evenemang med anvisade sittplatser borde höjas, det föreslår Folkhälsomyndigheten i ett remissyttrande till regeringen. Gränsen skulle enligt förslaget höjas till 500 personer, men inkludera personal och inte bara publik.

Felaktiga svar på covidtester

Länet Flera personer i Västerbotten kan ha fått felaktiga provsvar efter att ha testat sig för covid 19. Den informationen gick Folkhälsomyndigheten ut med i veckan. Region Västerbotten kommer att kontakta alla som kan ha drabbats.

Sittande publik ska kunna vara fler än femtio personer

Sverige Regeringen meddelar idag att justeringar ska göras kring 50-personsgränsen på restauranger och undantag ska införas för evenemang med sittande publik som görs på ett...

Liknande politik i OECD-länder under pandemin

Sverige En grupp svenska forskare har granskat agerandet bland politiker i OECD-länder i början av coronapandemin. De fann att de demokratiska länderna i stor utsträckning tagit samma eller liknande beslut som sina grannländer, utan att analysera de egna förutsättningarna.

Färre konkurser - oro inför hösten

Corona I hotell- och restaurangbranschen fortsätter konkurserna att öka. I juni ökade konkurserna i den branschen med 76 procent jämfört med samma månad i fjol. Men totalt minskade antalet konkurser med 10 procent i juni jämfört med i fjol.

Så många självtestade hade covid-19

Länet Sedan det blev möjligt för allmänheten i länet att testa sig för covid-19 har omkring 1 700 personer genomfört testet, varav ungefär sju procent visat sig ha viruset.