Tisdag 26 januari 2021

Västerbottningen

Coronaviruset

Barn får träna inomhus igen

SVERIGE Nu kommer aktiviteter för barn födda 2005 eller senare att kunna genomföras igen, meddelade regeringen i morse.

Nya fall i Västerbotten fortsätter minska

LÄNET Förra veckan minskade andelen positiva testresultat i Västerbotten från 9,4 till 6,1 procent. – Det ser hoppfullt ut med den avtagande kurvan, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Vaccin ska hålla coronan ute

Umeåregionen. I veckan startar coronavaccinationer i Vindeln och Vännäs. Men man ska inte sätta allt för hög tilltro till vaccinet innan det finns tydliga indikationer på att det fått effekt, enligt vårdexpertis.

VIDEO: "Äntligen kan vi börja se ljuset"

LÄNET Vaccineringen i Västerbotten går framåt – men regionen varnar också för bedrägliga telefonsamtal.

Pandemin orsakar canceroro i regionerna

LÄNET Nio av tio regionpolitiker känner oro inför de cancerfall som bulkas upp under coronapandemin.

Flest smittas inom familj och privata träffar

Länet Förra vecka var knappt 10 procent av de 7 292 testade i länet positiva för covid-19.

Nu inleds vaccinering i Vännäs och Vindeln

Vännäsby I mellandagarna vaccinerades den första västerbottningen mot covid-19 vid Dragonens äldrecenter i Umeå. Nästa vecka har turen kommit till äldreomsorgen i Vännäs och Vindeln.

Riksdagen klubbade pandemilag

SVERIGE I dag godkände riksdagen förslaget om en tillfällig pandemilag för att ge staten fler verktyg att motverka spridningen av covid-19.

"Självklarhet med munskydd"

Vännäs. Sjuksköterskan Christina Larsson pendlar mellan bostaden i Vännäsby och jobbet på Nus i Umeå. "Det känns som en självklarhet att ha på sig munskydd", säger hon.

Nu gäller munskydd på bussen

Länet Med start i dag rekommenderas de som åker med kollektivtrafik att använda munskydd under vissa tider.

Covid-19 bekräftad i omsorgen

Vännäs Flera fall av covid-19 har bekräftats inom äldreomsorgen, hemtjänsten och LSS i Vännäs under julhelgen. En person har avlidit i sviterna av covid-19.

Vårdläget är ansträngt i länet

LÄNET Belastningen har varit hög på länets sjukhus under storhelgerna – och snart startar vaccineringen i flera länskommuner.

Dystert läge för länets besöksföretag

Länet 90 procent har påverkats negativt av pandemin, nästan hälften har permitterat eller sagt upp personal.

Många vill fortsätta e-handla efter pandemin

SVERIGE Coronapandemin har fått fler än någonsin att handla över nätet och ökningen ser ut att åtminstone delvis hålla i sig efter att pandemin passerat.

80 avled i länet av covid-19

LÄNET Sedan 23 december har tio personer med covid-19 avlidit i länet. 381 personer har konstaterats smittade under samma period.

Många vill fira jul till fjälls

Länet Trots den rådande pandemin är det många som vill fira jul- och nyårshelgerna till fjälls i sina stugor. Många väljer också att hyra stugor.

Uppmanar vården att nyttja bygdegårdarna

Länet Använd landets bygdegårdar till smittsäker vaccinering. Den uppmaningen gör Bygdegårdarnas riksförbund som menar att det ofta saknas lämpliga lokaler på landsbygden och i glesbygd.

Svenska rekommendationer skärps

SVERIGE Regeringen inför skärpta restriktioner under den kommande månaden.

Varnar för köer till egenprov

Länet Varje vecka skickar Region Västerbotten cirka 10 000 egenprover för analys. Om allt för många köar för egenprov inför julhelgen finns risken att coronasmittade inte får sina provsvar i tid.

"En gigantisk arbetsinsats"

Länet Länsbor som vill vaccinera sig mot covid-19 kommer att kunna boka tid via nätet. "Det här blir en gigantisk arbetsinsats", säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare.

Vaccination i länet efter nyår

Länet Region Västerbotten räknar med att börja vaccinera mot covid-19 i mitten av januari. Först vaccineras personal och boende inom äldreomsorgen, riskgrupper och äldre än 70 år.

Hälsocentral redo att starta

Vindeln På Vindelns hälsocentral är personalen redo att sätta igång med vaccinationerna under början av det nya året.

VIDEO: Ojämn smittspridning i Västerbotten

Länet "Även om det är ett tufft läge så är det inte för alltid. Hur länge det blir kan du och jag vara med och styra över"

Låg efterlevnad av FHM:s råd

SVERIGE I en undersökning genomförd av Novus har fackförbundet Akavia undersökt arbetsgivares och medarbetares inställning till råden kring covid-19.

Inga studentflak nästa år heller

SVERIGE Det ser inte ut att bli några studentkorteger under 2021 heller, meddelar Transportstyrelsen.

Fortsatt allvarligt läge i Västerbotten

Länet Smittspridningen i Västerbotten ökar inte längre lika snabbt men läget är fortfarande mycket allvarligt, understryker Region Västerbotten.

Åttapersonsgräns ligger kvar över jul

SVERIGE "Situationen har inte förbättrats så därför kommer den här mycket hårda restriktionen ligga kvar", säger statsminister Stefan Löfven.

Ökade kostnader för omsorg

Vännäs Det prognosticerade underskottet för vård- och omsorgsnämnden för 2020 växer från 6,9 till 12,9 miljoner kronor. "Skillnaden är i stort sett coronarelaterad", säger socialchefen.

Vindelälvsdraget ställs in

LÄNET Arrangörerna av Vindelälvdraget meddelar nu att draghundstävligen som skulle ha avgjorts i mars kommer att ställas in.

Extra stöd till Västerbottens kulturskapare

LÄNET Återstående medel i Region Västerbottens kulturbudget för 2020 kommer att användas för att stötta kulturskapare under pandemin.

Åter fjärrundervisning för gymnasier

SVERIGE Från och med måndag ska gymnasieskolor åter övergå till fjärrundervisning, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation.

"Fortsatt hög smittspridning i länet"

Länet Trots de skärpta rekommendationerna i Västerbotten är situationen fortfarande ansträngd.

Gym öppna under corona

Robertsfors. Efter de skärpta restriktionerna från Folkhälsomyndigheten väljer många gym att stänga tillfälligt, men några gym håller fortfarande öppet, däribland i Robertsfors.

Hotell rustar för kärv jul

Vännäs Hotell Vännäs höll på att återhämta sig från coronaeffekterna i våras när de nya restriktionerna påverkar verksamheten negativt igen.

Uppskjutet för Vännäs HC

VÄNNÄS I söndags skulle Vännäs HC ha hemmamatchat mot Kalix men matchen blev uppskjuten då norrbottningarna hade ett flertal förkylda spelare och en bekräftat coronasmittad i lagets närhet.

Förutspår sänkt medellivslängd

Sverige Svenska folket kommer med stor sannolikhet drabbas av sänkt medellivslängd under det här året. Det visar en prognos från Statistiska centralbyrån, SCB.

Corona får flera att cykla på vintern

Sverige Det ser ut som fler än vanligt kommer att cykla i vinter, med all sannolikhet för att undvika smittorisken med till exempel kollektivtrafik.

Länets coronarekommendationer förlängs

Länet De allmänna råden i Västerbotten som gällt sedan 10 november förlängs nu till och med den 13 december, då de kommer att ersättas av nya nationella rekommendationer.

Västerbotten höjer beredskapsläget

Länet Nu går Region Västerbotten upp i förstärkningsläge, steget mellan stabsläge och katastrofläge.

Publiktak på åtta personer i Västerbotten

Länet Från och med i morgon tisdag är det förbjudet med allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i länet att ha med än åtta deltagare.

"Fortsatt väldigt många som smittas just nu"

LÄNET Under förra veckan bekräftades 761 fall av covid-19 i Västerbotten, framförallt i de nordöstra delarna.

Liljaelever studerar på distans igen

Vännäs Liljaskolan återinför delvis distansundervisning från 23 november och åtgärden varar fram till jullovet. Ett mindre antal covid-19-fall har konstaterats bland personal och elever.

Postnord: Undvik långa köer vid pakethämtning

SVERIGE Coronapandemin innebär sannolikt att en betydligt större del än vanligt av julhandeln kommer att ske via nätet och det innebär ofta att paket ska hämtas ut hos ombud.

Kommuner stänger ned när coronaråden stramas åt

Umeåregionen. Stängda simhallar liksom fritidsgårdar och begränsningar på biblioteken. Kommunerna i Umeåregionen vidtar flera åtgärder efter de skärpta coronarestriktionerna förra veckan.