Tisdag 13 april 2021

Västerbottningen

Coronaviruset

Smittspridningen ökar i Västerbotten

LÄNET Efter flera veckors minskad smittspridning ökade antalet nya fall av covid-19 i Västerbotten åter i förra veckan.

Installationer ersatte påskspel

Tavelsjö Svenska kyrkans kanske viktigaste högtid, påsken, brukar vanligtvis innebära besök från både unga och gamla. Men under pandemin har Tavelsjös församling tvingats tänka om för att fira påsken på ett coronasäkert sätt.

Arbetsskador i vården av covid-19

LÄNET Enligt statistik från Arbetsmiljöverket har över 4 000 anmälningar om arbetsskador relaterade till covid-19 rapporterats inom Vårdförbundets yrkesgrupper.

VARNAR: Bedragare låtsas vara 1177

SVERIGE Många undrar just nu över när de kan bli vaccinerade och blir därför lätta byten när någon äntligen ringer från en myndighet eller vårdinrättning.

Högt förtroende för vården och polisen

SVERIGE Årets Förtroendebarometer, som mäter allmänhetens förtroende för samhällsinstitutioner, visar att polisen ligger på 73 procent.

Så blir påsken i kyrkorna

Vännäs/Bjurholm Vännäs-Bjurholms pastorat kommer att ha sina kyrkor öppna under påsken, med max åtta besökare åt gången. Gudstjänsterna är inspelade och kommer att visas digitalt.

Ökad risk att dö efter operation

LÄNET Risken att dö efter en operation är större bland de som nyligen har haft covid-19, visar en studie där NUS och Umeå universitet medverkar.

Nästa åldersgrupp börjar vaccineras i länet

LÄNET Nu kan nästa åldersgrupp i Västerbotten, de födda mellan 1942 och 1946, börja boka tid för vaccinering.

Pausad vaccinering återupptas för äldre

SVERIGE Folkhälsomyndigheten rekommenderar att användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 återupptas i Sverige, men just nu enbart för äldre.

Förskola i Rundvik stängd på grund av smitta

Rundvik Förskolan Bergslyan i Rundvik har stängt på grund av bekräftad corona-smitta bland merparten av personalen och flera barn.

Tufft läge för studieförbunden

Vindeln Flera studieförbund i länet kämpar med låga deltagarsiffror i spåren av coronapandemin. Nu har de gemensamt begärt att länets kommuner ska basera sina bidragsberäkningar på siffrorna från 2019 i stället för 2020.

De drabbas värst av svår covid

Vännäs Risken att drabbas av svår covid-19 är större bland yrkesgrupper som jobbar nära människor. Här är yrkesgruppen som står högst upp på listan.

Fortsatt hög smittspridning i Västerbotten

LÄNET Andelen positiva provsvar var något lägre men smittspridningen i länet ser ut att vara fortsatt hög.

Äntligen plus för Nordmaling

Nordmaling Kommunen gjorde ett överskott på 6,6 miljoner kronor under 2020, enligt årsredovisningen som nu är klar. De extra statsbidragen på grund av coronapandemin bidrar starkt till plussiffran.

Skärpta restriktioner förlängs i Västerbotten

LÄNET De skärpta rekommendationer som införts i länet utöver de nationella råden förlängs nu till 18 april.

UPPMANING: Var uppmärksam på dessa symtom efter Astravaccinering

Länet I Västerbotten har mellan 3 500 och 4 000 personer fått Astra Zenecas vaccin de senaste 14 dagarna. Nu uppmanas de som fått vaccinet att vara uppmärksam på en rad symtom.

Astra Zenecas vaccin pausas i Sverige

SVERIGE I likhet med flera andra länder har nu Sverige pausat användningen av Astra Zenecas vaccin.

Bara liten ökning i frånvaron – trots restriktioner

Vännäsby De hårdare coronarestriktionerna på förskolorna och skolorna i Vännäs kommun har resulterat i ökad frånvaro, men skillnad är liten.

Färre fall – men fortsatt hög nivå i Västerbotten

LÄNET Antalet nyupptäckta fall av covid-19 i länet fortsatte att minska förra veckan då 1070 testade positivt i Västerbotten.

Snabbt slut på vaccineringstider

Länet Förra veckan började brev skickas ut till 80-plussare i Västerbotten om att det är deras tur att vaccinera sig mot covid-19. Trycket var dock stort och alla bokningsbara tider tog snabbt slut.

Ont om tider för vaccinering i länet

Länet Nu kan länsbor födda 1941 boka tid för vaccinering mot covid-19 men tekniska problem och brist på vaccin har gjort antalet tider just nu är begränsat.

Regionen vill införa krisavtal

Länet Region Västerbotten vill införa krislägesavtal på grund av det pressade läget inom sjukvården i Umeå och Skellefteå. "Vårdläget är enormt ansträngt", säger hälso- och sjukvårdsdirektören.

Partner får följa med till BB igen

LÄNET Från och med i dag, 1 mars, får en partner på nytt följa med till BB efter förlossning.

Minskning i inlandet men ökning i Umeå

LÄNET Förra veckan minskade antalet nya fall av covid-19 i framför allt inlandet men även något i Skellefteåområdet – däremot ökade antalet fall i Umeå.

Flera länskommuner i covidtopp

LÄNET Lycksele, Sorsele, Åsele och Skellefteå har just nu störst smittspridning av coronaviruset i Sverige. Folkhälsomyndigheten kom med nya siffror idag.

Vårdpersonal sjukskrev sig efter covidvaccinering

Vännäs Några sjuksköterskor som jobbar inom Vännäs kommun fick sjukskriva sig efter att de vaccinerats mot covid-19.

Länsbor kan snart beställa hem antikroppstest

LÄNET Snart kan boende i Västerbotten få självprovtagningskit för att testa om de har antikroppar mot covid-19.

Mycket allvarligt läge i Västerbotten

LÄNET "De här rekommendationerna är ditt personliga ansvar att följa", säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark under dagens information från Region Västerbotten.

Skärpta restriktioner på förskolor och skolor

Vännäs Nu införs nya coronarestriktioner på förskolorna och skolorna i Vännäs kommun. Både personal och barn uppmanas att stanna hemma direkt när någon i familjen får sjukdomssymptom.

Häst gick själv över gräns för att komma till Sverige

TANNTRÄSK Marie Sahlman, som driver Tanne gård utanför Lycksele, köpte en häst i Norge. Att få hem den till Sverige var dock inte så enkelt.

Ökade rekommendationer om munskydd i länet

Länet Smittspridningen i Västerbotten är fortsatt hög och nu rekommenderar regionen munskydd vid fler tillfällen.

Renforsskolan inför distansundervisning

Vindeln Under onsdagskvällen meddelade Vindelns kommun att årskurs 8 och 9 på Renforsskolan, kommer få sin undervisning på distans från och med idag och fram till fredagen den 26 februari.

Extrapengar ska korta köerna

Länet Regeringen har skjutit till cirka 100 miljoner kronor för att Region Västerbotten ska klara att hantera den uppskjutna vården under pandemin.

Distansarbete ofta värst för chefen

SVERIGE Många anställda uppskattar flexibiliteten som distansarbete innebär, samtidigt som många chefer upplever svårigheter med digitalt ledarskap.

Fortsatt ökning av covid-19 i länet

LÄNET Antal fall av covid-19 fortsätter att öka i Västerbotten med ökad smittspridning i framför allt Lycksele och Skellefteå.

Storfiskar´n i Örträsk ställs in

ÖRTRÄSK Sportfiskeklubben i Örträskbygden (SPÖ) har utifrån rådande coronarestriktioner beslutat att för andra vintern på raken ställa in pimpeltävlingarna i Storfiskar´n i Örträskbygden.

Covid-19 förvärrar hjärtstopp

SVERIGE I en ny studie med stöd och Hjärt-Lungfonden konstateras att dödligheten vid plötsligt hjärtstopp är högre för personer med covid-19.

Nya fall av brittisk virusvariant i länet

LÄNET Flera fall av den så kallade brittiska varianten av covid-19 har upptäckts i bland annat Lycksele och Skellefteå.

KLART: 7-Mila ställs in

VINDELN/ROBERTSFORS 7-Mila SK har beslutat att ställa in vinterns tänkta upplaga av det anrika skidloppet 7-Mila som mellan Vindeln och Robertsfors nu skulle ha åkts för 51:a gången.

Första covid-fallen i skolan i Nordmaling

Nordmaling De första fallen av covid-19 har bekräftats inom skolans verksamheter i Nordmaling, enligt Thomas Berglund, barn- och utbildningschef." I dagsläget är det ett fåtal elever och personal", säger han.

Corona avslöjar bredbandets bristande täckning

Vindeln Västerbottningen har pratat med flera personer i byarna kring Vindeln som vittnar om stora problem med anslutningen till sina hemmakontor under pandemin.

VIDEO: Så är de nya rekommendationerna

LÄNET I dag meddelade Region Västerbotten att de i samråd med Folkhälsomyndigheten beslutat om särskilda rekommendationer i länet, utöver de nationella riktlinjerna.

Kraftig ökning av covidfall i Västerbotten

Länet Antalet bekräftade fall av covid-19 i Västerbotten nästan fördubblades mellan vecka 4 och vecka 5.

Munskydd på för kommunal färdtjänst i Västerbotten

LÄNET I dag torsdag beslutade samtliga kommuner i Västerbotten att följa Region Västerbottens rekommendation om att införa munskydd i den kommunala färdtjänsten.