Lördag 23 november 2019

Västerbottningen

90 år med jakt på Sävön

Vindeln · Published okt 11, 2019 at 17:15

Vindelns jaktvårdsklubb firade under andra veckan i September 90- årsjubileum på Sävöns jaktcamp.

Jubileiet firades med en tre rätters middag. Firandet blev extra lyckat då Jaktveckan inleddes med en spännande jaktdag när Roland Beijer efter 37 år i klubben äntligen lyckades fälla en ståtlig 17 taggare...och som en extra krydda avslutades jaktveckan på samma sätt när Christoffer Boija en av våra yngre jägare sänkte en stor 19 taggare.

Anledningen till att vi valt att fira 90 år är generationsväxlingen i klubben då många äldre medlemmar kanske inte får möjlighet att fira 100-årsjubileet. Senaste jubileet var 1989 då jaktvårdsklubben fyllde 60 år.

Jaktvårdsklubben bildades år 1929 och stadgarna blev från början registrerade hos Umeå Tingsrätt år 1929. Jaktvårdsklubben bildades av tjänstemän inom skogen (nuvarande Sveaskog), egna företagare och jägare som inte hade tillgång till jaktmarker i Vindeln.

Jaktmarken är lokaliserade i ett område utanför Vindeln vid Lillsävarträsk. Närmaste by är Kamsjön och idag finns det bara en fast boende i området.

Under åren så har klubben utvecklats med gemensamma krafter, i dag finns det en jaktcamp inom området med servicehus, slakthus, kylrum och ett antal övernattningsstugor. Inträdesavgiften var år 1929 5 kronor i årsavgift eller 50 kronor för ständig ledamot.

Nu består jaktvårdsklubben av 18 medlemmar varav en kvinna några boende i Vindeln, Umeå med omnejd. Vi har även medlemmar som bor i Stockholm, Öland, Kalmar, Borlänge och Järbo...en stor spridning över landet.

Vi har idag ett bra samarbete med Sveaskog som äger större delen Jaktvårdsklubbens marker i dessa ingår även en privat skogsägare. Den totala arealen är 2961 ha.

Vindelns jaktvårdsklubb ingår i Vindelns älgskötselområde som är en del av Västerbotten Sydöstra ÄFO.

Älgtilldelningen har genom åren varierat en hel del. Under 80-talet var tilldelningen som mest uppe i 18 vuxna älgar och 50 procent kalvar. Årets tilldelning är 7 Vuxna älgar och 5 kalvar.

Sångkväll i ord och ton

Hänt & Hört Det var skönt att komma in i det varma och ombonade Byahuset i Hörnsjö och lämna vinterkylan och snön för en stund. Redan i entrén hördes sången och musiken från stora salen, då...

Nordiskt gästabud med danska rätter i Bjurholm

Hänt & Hört Föreningen Norden Bjurholm fick liksom tidigare fullt hus när den bjöd in till Nordiskt Gästabud. Den här kvällen blev det trerättersmiddag med dansk mat. Givetvis Smörrebröd och...

Ljuständning i Hörnsjö

Hänt & Hört Det var en känsla av frid och lugn som infann sig under minnesgudstjänsten på Skogskapellet i Hörnsjö. Utanför på kyrkogården hade många ljus tänts till minne av de som redan...

Diakonigrupp på trivseldag med favoritmusik i Tavelsjö

Hänt & Hört Kyrkans fantastiska diakonigrupp bjöd på köttbullar och stuvade makaroner med tillbehör. Sedan stod diakon Ingemar Grahn och församlingsassistent Josefin Hansdotter Nyström för...