Lördag 8 augusti 2020

Västerbottningen

Balfors minns flottningen

Balfors · Published dec 6, 2019 at 19:15

Balfors byaförening, Bjurholms bibliotek och Bjurholms Berättarakademi bjöd nyligen in till en berättarkväll om flottning och det blev fullt hus i före detta skolan i Balfors.

Kurt Ivan Sandberg guidade oss genom programmet. Han ingår i musikgruppen ”Umebygdens spelmansgille” som spelade musik, som var hämtad ur föreställningen ”Flottarna kommer” som folkmusikgrupper och Norrlandsoperan gjorde i samband med Kulturhuvudstadsåret.

Vi fick lyssna till Forsminnen komponerad av Jon-Erik Öst Flottarpolska av Konrad Holmgren, Sorsele; Flyttjarlåten Polka efter Granström, Slipstensjön, Vindeln; Jon Pers vals efter Otto Ågren, Balfors; Flottarkärlek av Hugo Lindh och sjöngs förr av Snoddas Norgren. Lage Strömgren, före detta lärare i Bjurholm hade skrivit ny text som passade för trakten.

Allsången visade att här fanns många som kände starkt för den sången. Även Öhlunds schottis efter en farbror till filmstjärnan, Verner Öhlund, Bjurholm.

Lage Strömgren, lärare, som fått Skogens Oscar för sina stora insatser inom Skogen i Skolan, berättade om flottningen i Balån och hur skolan har arbetat med Tjärdalar och Kolmilor.

Eleverna har även svarat för den båtshake som finns vid Öreälvsbron. Det är ett konstverk som hör till Konstvägen Sju Älvar inom skolprojektet.

Många fick med sig hem, vinster från lotteriet. Det är som vanligt några som inte märks av i program men de svarar för att man får komma till uppvärmd trivsam lokal där alla får fika. Utan dessa ideella människor skulle det inte bli det gensvar som medverkande fick från publiken.

Applåderna blev många och man kunde känna av i lokalen att här trivs man. Bo Nilsson ordf för Bjurholms berättarakademi tackade Balfors byaförening för en innehållsrik trivsam kväll. Det här var början på en tradition för framtida berättarkvällar.

Bjurholm är minsta kommun, men när det gäller berättande kan den nog räknas till en av de största utifrån folkmängd. ”Minst men störst” kan väl vara en bra slogan.

Andlig klarsyn i Tavelsjö

Hänt & Hört Gudstjänsten i Svedjans kapell började med att Susanne Hakola och Lisbeth Fors Malm sjöng duett i den vackra sången Ljuset skimrar av Händel. Sedan följde församlingssången Guds...

Möte efter fyra månader

Hänt & Hört Friluftsmötet som var planerat på Åsen i Hörnsjö i sommar fick flyttas till missionskyrkan då vädrets makter inte var på vår sida. Med flaggan i topp och kyrkan möblerad med...

För kärlekens skull

Hänt & Hört Solen lyste över Tavelsjö kyrka som fylldes av härliga kärlekssånger med Christina Isacson piano, Lisbeth Fors Malm samt Susanne Hakola sång och piano. Det blev ett rikt program...

Hårdrock i Rödåsel

Hänt & Hört Rester Vivant på After Beach i Rödåsel. Sångerskan Jenny Sundelin angav tonen från första tonen och låten: Här ska det bli rock genom ”Rock the night”. Den fåtaliga publiken som...

Gudstjänst med fin sång

Hänt & Hört Många kom till gudstjänsten i Svedjans kapell den vackra sommarsöndagen. Michael Brodin predikade utifrån temat Efterföljelse som kan sammanfatta hela det kristna livet.Vår...

Kurs i höhässjning

Hänt & Hört Det har varit slåttanna och kurs i höhässjning i Långviken i dagarna tre under ledning av Rolf Appelblad. Han har haft utlärning under 13 somrar och i Hembygdsföreningens och...