Onsdag 22 januari 2020

Västerbottningen

Balfors minns flottningen

Balfors · Published dec 6, 2019 at 19:15

Balfors byaförening, Bjurholms bibliotek och Bjurholms Berättarakademi bjöd nyligen in till en berättarkväll om flottning och det blev fullt hus i före detta skolan i Balfors.

Kurt Ivan Sandberg guidade oss genom programmet. Han ingår i musikgruppen ”Umebygdens spelmansgille” som spelade musik, som var hämtad ur föreställningen ”Flottarna kommer” som folkmusikgrupper och Norrlandsoperan gjorde i samband med Kulturhuvudstadsåret.

Vi fick lyssna till Forsminnen komponerad av Jon-Erik Öst Flottarpolska av Konrad Holmgren, Sorsele; Flyttjarlåten Polka efter Granström, Slipstensjön, Vindeln; Jon Pers vals efter Otto Ågren, Balfors; Flottarkärlek av Hugo Lindh och sjöngs förr av Snoddas Norgren. Lage Strömgren, före detta lärare i Bjurholm hade skrivit ny text som passade för trakten.

Allsången visade att här fanns många som kände starkt för den sången. Även Öhlunds schottis efter en farbror till filmstjärnan, Verner Öhlund, Bjurholm.

Lage Strömgren, lärare, som fått Skogens Oscar för sina stora insatser inom Skogen i Skolan, berättade om flottningen i Balån och hur skolan har arbetat med Tjärdalar och Kolmilor.

Eleverna har även svarat för den båtshake som finns vid Öreälvsbron. Det är ett konstverk som hör till Konstvägen Sju Älvar inom skolprojektet.

Många fick med sig hem, vinster från lotteriet. Det är som vanligt några som inte märks av i program men de svarar för att man får komma till uppvärmd trivsam lokal där alla får fika. Utan dessa ideella människor skulle det inte bli det gensvar som medverkande fick från publiken.

Applåderna blev många och man kunde känna av i lokalen att här trivs man. Bo Nilsson ordf för Bjurholms berättarakademi tackade Balfors byaförening för en innehållsrik trivsam kväll. Det här var början på en tradition för framtida berättarkvällar.

Bjurholm är minsta kommun, men när det gäller berättande kan den nog räknas till en av de största utifrån folkmängd. ”Minst men störst” kan väl vara en bra slogan.

En medaljerad föreläsare

Hänt & Hört En av lärarna vid Renforsskolan i Vindeln, Lligo Matson, har blivit medaljerad för sitt sätt att undervisa. Han delade med sig av sina erfarenheter för en tid sedan vid en...

Mässa i Tavelsjö

Hänt & Hört Julhelgen fortsätter enligt gammal tradition till och med Trettondagshelgen och flera medverkade i söndagens mässa. Rolf Appelblad kom med Fredsljuset, som brunnit i födelsekyrkan...

Julfest i Nordmaling

Hänt & Hört PRO Nordmaling har hållit sin traditionella julfest som var i Församlingsgården, Nordmaling. Ordföranden Bo Sundqvist hälsade de närvarande välkomna och bjöd därefter till bords....

Möte med uppiggande tongångar i Sävar

Hänt & Hört PRO Sävar godkände vid senaste medlemsmötet en ambitiös plan för nästa års verksamhet med tillhörande budget. Mötet leddes av ordförande Björn Hedvall. Eva-Marie Fransman...

Julfest hos SPF-Sydporten

Hänt & Hört Ordförande Christer Fredriksson, SPF-Sydporten i Hörnefors, hälsade över 100 julfirande medlemmar välkomna till julkalas, som började med glöggservering innan man slog sig ner...

Festlig julbuffé i Rundvik

Hänt & Hört PRO Rundvik har haft julfest som avslutning på medlemsträffarna för året. Det var ett extremt väder med regn och kallgrader. Trots det besvärliga väglaget tog sig ett hundratal...