Tisdag 28 september 2021

Västerbottningen

Kamsjöstugan med föreningens medlemmar. Foto: KARIN OLSSON

Besökte kulturminnen

Kamsjön · Published aug 20, 2021 at 16:15

Då Kamsjöortens Byagårdsförening gjorde sin årliga sommarutflykt besöktes bl.a. Vindelns Hembygdsgård. Där finns påtagliga anknytningar genom byggnaden Kamsjöstugan och ett nyligen förvärvat tröskverk.

Kamsjöstugan kom till Hembygdsgården redan 1943, då den inköptes via den dåvarande ordföranden, och nu nästan legendariske, Carl Segerståhl.

Huset inrymmer nu dels en bagarstuga, som används ganska flitigt, och dels bostadsrummen kök och kammare. Köket ger en god bild av ett landsbygdens kök före moderniseringarnas tid, med vatten- och avloppsledningar, centralvärme mm.

En stor öppen spis – köksspis – finns i ena hörnet och man imponeras av höga, vackert dekormålade skåp, där ett är mjölkskåp. Där ställdes ett antal fyllda mjölktråg in för att grädden skulle flyta upp till ytan, och sedan avskiljas genom att skummjölken  slogs till ett annat kärl. Grädden förvandlades till smör i kärnan.

Vaggor fanns förstås framme nästan jämnt, en med gungmedar står här på golvet, och en hänger i taket – en praktisk sak för en husmor med många sysslor i huvudet samtidigt. Väggytorna är målade med limfärg och schablonmålade blomster direkt på de klinade timmerytorna.

Man påminns här om den sedvänja, som förr var nästan obligatorisk i våra norrländska bygder, att man på sommaren flyttade från det ordinarie bostadshuset tvärs över gårdsplanen till sommarstugan.

Här är Kamsjöstugans bostad exempel på det, och huvudbyggnaden är Jacob Jans-stugan nedanför gårdsplanen. Frågor om varför denna flyttning gjordes dyker gärna upp. Ett par orsaker, som har namnts, är att på sommaren var gårdens folk till stor del ute i bärgningsarbete och man behövde mindre ytor inne, det blev lite enklare.

Det kändes också bra att få städa upp i ”vinterstugan” och den fick stå oanvänd en period. Sovplatser för ungdomar och tjänstefolk kunde med fördel ordnas på bodens vind eller på logen. Där var det svalare och mörkt – det sista höll myggen borta.

Sedan besöktes logen vid gårdsplanen och dess stift-tröskverk. Det har kommit från Kamsjön, överlämnat gratis av Marie Alenius, vars morfar, Algot Karlsson använde det på sin loge, sannolikt under 1920 -30 och -40-talen.

Verket drogs under de senare åren av en motor. Säden med halm och ax matas in på ena sidan och en stålcylinder med utstående stift och med hög hastighet slår lös axen från halmen och splittrar dem. Materialet sprutar ut i skakverket  (t.v. på bilden) och dess glesa botten släpper igenom kornet och agnarna närmast, medan halmen skakas ut i den bortre änden.
Skakverket har hämtats från Tuskculum. Det har överlämnats gratis av Gertrud Saari.

Nu har det kompletta tröskverket fått sin slutstation på Hembygdsgården. Dagens och framtidens besökare kan få en glimt av hur en del av arbetet förr gick till att få fram den viktiga brödsäden.

Det blev en bra dag tyckte många, med trivsamt umgänge och några glimtar med kulturhistoria kring en byggnad och ett jordbruksredskap från Kamsjöbygden.

PRO-möte i Rundvik

Hänt & Hört PRO Rundvik har haft medlemsträff och ett 50 tal medlemmar kom för trevligt samspråk och intressant information. Denna gång hade Fredrik Abramsson från Abramsson buss bjudits in...

Äntligen månadsmöte för SPF i Nordmaling

Hänt & Hört SPF Kedjan i Nordmaling hade i tisdags sitt första månadsmöte på nästan ett och ett halvt år. Det var ett efterlängtat möte efter ett långt påtvingat uppehåll. Gruppen KaLas från...

Årsmöte med Tavelsjö Centerkvinnor

Hänt & Hört För en tid sedan hade Tavelsjö Centerkvinnor ett försenat årsmöte hemma hos Solveig Granberg, Västerbacka. Det inleddes med att Helena Svensson, född och uppvuxen i Västerbacka,...

Act samlade namn till klimatmöte i Glasgow

Hänt & Hört Det pågår en kampanj i kyrkor och organisationer runt om i världen inför klimattoppmötet i Glasgow, COP26 i november 2021. I lördags fanns i Umeå flera engagerade personer från...

Mässa med Gospel

Hänt & Hört Döden och livet var rubriken för söndagens mässa i Tavelsjö och Gospelmusiken fick stort utrymme. Gospel är en musikform med rötter i de afroamerikanska slavarnas ”work songs”....

Informationsmöte inför det kommande kyrkovalet

Hänt & Hört Tavelsjö församlingsgård fylldes av visor och glada sånger under temat ”Så skimrande var aldrig havet” sång och piano Lisbeth Fors Malm. Publiken sjöng med i flera av de välkända...
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport