Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Tack vare vaccinet och rymliga lokaler fick drygt 20 personer möjlighet att genomföra stämman. Foto: DESIREE COULTON

Centerkvinnorna har hållit stämma

Länet · Published sep 15, 2021 at 16:15

Lördagen den 4 september hölls Västerbottens Centerkvinnostämma på Spiran i Sikeå, Robertsfors kommun. Tack vare vaccinet och rymliga lokaler fick drygt 20 personer möjlighet att genomföra stämman.

Våren 2020 fick stämman lov att ställas in av bekanta orsaker och med kort varsel. Men så denna höst kunde Centerkvinnor från hela länet åter samlas, om än under tydliga och strikta förmaningar. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för både 2019 och 2020.

Till styrelseledamöter och ersättare valdes: Solveig Granberg, Tavelsjö. Eva Enqvist, Lövånger. Margareta Sjöström, Vännäs. Gunnel Malmberg, Umeå. Ingrid Persson, Buafors. Ingrid Skoog, Umeå. Åsa Isberg, Bygdeå. Desiree Coulton, Robertsfors. Marie Stefansson, Svarttjärn. Margareta Sandeström, Umeå. Margareta Johansson, Fredrika. Petronella Johansson, Lögdeå.

Solveig Granberg, Tavelsjö, fick förnyat förtroende som distriktsordförande.

”Jag vill passa på att tacka för förtroendet. Det är ett viktigt uppdrag och jag ser att vi i Centerkvinnorna fyller en viktig funktion i samhället genom att försvara och driva jämställdhetsfrågorna på en daglig basis.”, säger Solveig Granberg, ordförande för Västerbottens Centerkvinnor.

Dagens talare var Malin Bergman, Krokom, vice förbundsordförande för Centerkvinnorna och Amandah Andersson, Umeå, jämställdhetspolitisk sakkunnig för Centerkvinnorna och nominerad till riksdagslistan inför valet 2022. Malin Bergman har en bakgrund som Kommunstyrelsens ordförande i Krokoms kommun, invald 2018.

Hon delade med sig av sina erfarenheter som kvinna i politiken och beskrev det oerhört svåra klimatet som hon mötte dagligen i form av hot, hat, fulspel, pakter, härskartekniker osv.

Malin beskriver hur detta tyvärr inte är vare sig första eller sista gången en kvinna i maktens korridorer utsätts för sådan påtryckning att en tvingas bort. Igenkänningen är stark hos flera av stämmans deltagare och stämman är överens om att det är otroligt viktigt att prata öppet kring detta för att belysa och förändra strukturerna långsiktigt.

Amandah Andersson beskrev sin uppväxt och vägen till att bli feminist. Likt Malins historia fanns många igenkännbara delar och en tydlig tråd som leder till ilska och driv att göra livet bättre och mer rättvist för kvinnor. Amandah hoppas få förtroendet av Centerpartiets medlemmar att stå på riksdagslistan, näst efter Helena Lindahl (som även hon besökte stämman).

Från den nyvalda styrelsen vill vi rikta ett stort tack till alla som deltog på stämman och ett särskilt tack till alla de starka kvinnor som outtröttligt jobbar för att vårt samhälle ska bli mer rättvist och jämställt, ni behövs!

PRO-möte i Rundvik

Hänt & Hört PRO Rundvik har haft medlemsträff och ett 50 tal medlemmar kom för trevligt samspråk och intressant information. Denna gång hade Fredrik Abramsson från Abramsson buss bjudits in...

Äntligen månadsmöte för SPF i Nordmaling

Hänt & Hört SPF Kedjan i Nordmaling hade i tisdags sitt första månadsmöte på nästan ett och ett halvt år. Det var ett efterlängtat möte efter ett långt påtvingat uppehåll. Gruppen KaLas från...

Årsmöte med Tavelsjö Centerkvinnor

Hänt & Hört För en tid sedan hade Tavelsjö Centerkvinnor ett försenat årsmöte hemma hos Solveig Granberg, Västerbacka. Det inleddes med att Helena Svensson, född och uppvuxen i Västerbacka,...

Act samlade namn till klimatmöte i Glasgow

Hänt & Hört Det pågår en kampanj i kyrkor och organisationer runt om i världen inför klimattoppmötet i Glasgow, COP26 i november 2021. I lördags fanns i Umeå flera engagerade personer från...

Mässa med Gospel

Hänt & Hört Döden och livet var rubriken för söndagens mässa i Tavelsjö och Gospelmusiken fick stort utrymme. Gospel är en musikform med rötter i de afroamerikanska slavarnas ”work songs”....

Informationsmöte inför det kommande kyrkovalet

Hänt & Hört Tavelsjö församlingsgård fylldes av visor och glada sånger under temat ”Så skimrande var aldrig havet” sång och piano Lisbeth Fors Malm. Publiken sjöng med i flera av de välkända...
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport