Tisdag 20 augusti 2019

Västerbottningen

Tore Brännlund varen av deltagarna i cirkeln släktforskning för nybörjare som PRO Teg haft under våren. Foto: Gunilla Eriksson

Cirkel om släktforskning

Umeå · Published maj 15, 2019 at 17:15

Ett stort intresse för många är att släktforska och hitta sina anfäder. Men hur börjar man och vad finns det för redskap. I detta ämne har PRO Teg haft en nybörjarcirkel under våren. 

Ledaren Gun Öhlund har genom sin 40-åriga släktforskning kunnat ge tips på hur man arbetar sig fram till information. Hon har provat på många olika sätt att hitta förfäder. Från att ha studerat och gått kurser, varit i Härnösand och tittat i kyrkoböckerna med vita handskar på till att studera vad gravstenarna kan säga oss.

Det bästa du kan göra om du vill söka dig information om släkten är att börja med dig själv och alla uppgifter du kan få av levande släktingar. Titta på foton, hitta dokument i hemmet, kanske dagböcker, med mera.

Sedan är det bra att börja föra ned uppgifterna på en Antavla. På en ansedel kan du föra ned mer uppgifter om varje person du hittar. Det är viktigt att ange källa var du fått din information. 

Om du vill så går det bra att använda ett dataprogram för att lägga in alla uppgifterna. Under cirkelns gång så installerade deltagarna ett gratis program som även kan köpas för en smärre summa. Att jobba med IT kan ha sina problem, så för att komma över den tekniska biten deltog Gunilla Eriksson som hjälpreda i cirkeln.  

Ett abonnemang på Arkiv digital anskaffades i samband med cirkelns start. Dessutom gjordes ett studiebesök på bibliotekets forskningssal.

Alla var nöjda att ha deltagit i cirkeln, detta har gett de en start att få ett släktträd. 

SPF på mystisk resa

Hänt & Hört Så trevligt med SPF Gnistorna och den mystiska resan! Hela långa dagen överraskningar/trevligheter. Första stopp med smörgåsfika på Hotell Höga kusten.  Vidare mot okänt mål som...

Fäboafton i Aspeå

Hänt & Hört Ett 60-tal personer besökte Aspeå Fäbodar den 17 juli där det bjöds på hembakt fika, korv med bröd och lotterier. Musiken bestod av tre personer vid namn Valter, Jämte, Inger.

Pärlans händelserika resa till Åland

Hänt & Hört Sommaren hittills varmaste dagar befann sig medlemmar från SPF seniorerna Pärlan Vindeln på en tre-dagars resa till Åland. I arla morgonstund avgick bussen från Resecentrum....

Förstklassig konsert

Hänt & Hört Klassisk musik från tre sekler och flera länder, framfördes med stor musikalitet och elegans av Tove Edqvist, flöjt, Hanna Edqvist, oboe, Jesper Julin, kontrabas, och Anders...