Lördag 21 september 2019

Västerbottningen

Hembygdsförbund firade 100 år

Lövånger · Published jun 9, 2019 at 14:15

Den 4 maj hade Västerbottens läns Hembygdsförbund sitt årsmöte i Lövånger och då med påminnelser om att det var 100 år sedan det bildades. Det fanns 1919 två fornminnesföreningar den södra i Umeå och den norra i Skellefteå.

Den 21 april 2019 beslöt styrelsen att bilda Västerbottens läns hembygds-förbund under ledning av landshövdingen N.G. Ringstrand och 36 ledamöter utom ordförande.

Årsmötet inleddes med en tyst minut för två bortgångna ledamöter Stig Bäckström före detta ordförande för länsförbundet och ledamoten Björn Åke Danielsson, Lycksele.

Ordförande hälsade alla deltagare och ombud till årsmötet för verksamhetsåret 2018 som visat att de 64 föreningarna och stiftelserna svarat för ideella insatser inom kulturen för motsvarande 8 miljoner kronor om man räknar med 210 kr per timme. De uppmanades att ge kommunerna dessa fakta för att visa vilka tillgångar som de har i sina hembygdsföreningar.

Vid dagens årsmöte som leddes av Anders Lidström tillika ordförande för Västerbottens museum valdes 6 ordinarie ledamöter och 6 suppleanter. Vid årsmötet deltog ett 80-tal medlemmar och därav ombud som beslöt om följande val.

Till ordförande för två år valdes Bo Nilsson Bjurholm och till v. ordförande Karins Söderlund, Lycksele. Ordinarie ledamöter blev Stig Anderback Umnäs, Björn Eriksson, Inga Britt Hultmar, Rökå, och Ronny Pettersson. Suppleanter: Mrgoth Elfving Örträsk, Astrid Nordal Norsjö, Roland Lindberg, Umeå, Gunnel Ek Byske, Sven-Olov Edvinsson Kasamark och Oliver Kårefalk Åsele.

Representant för dräktrådet; Monica Fuhrman. Carin Nilsson avtackades med blommor och present för sin tid som v. ordförande för länsförbundet.Styrelsen beviljades ansvarsfrihet.

Margareta Sandström, Lövånger, gav en intressanta fakta om Lövånger och dess hembygd inför den guidade rundvandringen i kyrkstaden.

Efter mycket välsmakande lunch, som hembygdsföreningens styrelse svarade för, blev det berättarföreställning av Anna Hällgren och hennes son Johan, som svarade för musikinslag. Den handlade om Lövångers sista vattenbärerska ”GrubbedalsAnna”.

Berättelsen gav en inblick i Lövångers historia, 1800-tal fram till cirka 1940, samt socialhistoria, kvinnohistoria, utsatthet, att vara på undantag. Man kan fråga sig ”vem är dagens vattenbärerska”. Västerbottens läns Hembygdsförbund ville med den här berättelsen visa vilken viktig roll berättandet har för att överföra lokalhistoria till kommande generationer. I varje kommun finns intressanta och viktiga hembygdsberättelser.

Professor Lars-Erik Edlund, före detta ordförande för länsförbundet under 13 år, gav en mycket intressant historik om Västerbottens läns hembygdsförbund och då med fakta om vilka som varit ordförande, bland annat att Gösta Skoglund var det under lång tid liksom Ruben Eriksson.

Ordförande Bo Nilsson tackade de medverkande och de som svarat för lunch och ficka. Ett särskilt tack för dagens värdinna Margareta Sandström.

Veteranpoolen gästade PRO i Nordmaling

Hänt & Hört PRO i Nordmaling hade medlemsmöte den 20 augusti. Mötet var välbesökt och gästades av Roger Näslund från Veteranpoolen. Roger berättade om poolens verksamhet som att både kunna...

Klimathot och möjligheter

Hänt & Hört Flera Tavelsjöbor, som deltar i en studiecirkel om det stora klimathotet, passade på att träffa riksdagsledamot Rickard Nordin, som är Centerpartiets talesperson i klimat- och...

PRO Tegs pubafton

Hänt & Hört Tegs byastugas yttre lokaler har återigen fått agera Publokal när PRO Teg inbjöd sina medlemmar till en trevlig sensommarkväll. I baren fanns goda drycker och varmrätt, kaffe och...

Seniorer festade till det med surströmming

Hänt & Hört Ett gäng förväntansfulla SPF Seniorer bänkade sig vid dukade bord på Golfrestaurangen i Bjurholm. När de öppnade burkarna ställdes på borden spred sig den omisskännliga doften av...

Kajaken i centrum

Hänt & Hört IOGT-NTO Vännäs inbjöd för en tid sedan till augustiträff i IOGT-NTO-gården. Temat var kajak. Pål Hansson presenterade denna vackra, stilrena farkost för motion och reaktion. Det...