Måndag 14 oktober 2019

Västerbottningen

Rickard Nordin, som är Centerpartiets talesperson i klimat- och energifrågor. Foto: Monika Sandström

Klimathot och möjligheter

Tavelsjö · Published sep 19, 2019 at 17:15

Flera Tavelsjöbor, som deltar i en studiecirkel om det stora klimathotet, passade på att träffa riksdagsledamot Rickard Nordin, som är Centerpartiets talesperson i klimat- och energifrågor.

Han hade under dagen medverkat i en debatt på Nolia och ställde nu upp för att berätta om hur vi själva kan påverka och hjälpa till att bromsa den hotfulla förändring av klimatet, som väl alla snart blivit varse. Det är framför allt transporter, resandet, maten och all onödig produktion av varor, som vi måste förändra. Han berättade också om den fantastiska utveckling av alternativ med sol-el och vindkraft som pågår och om de stora möjligheter den gröna omställningen bär med sig.

Det är lätt att stirra sig blind på utmaningarna, men det finns även en mängd fördelar med den omställning som nu sker. Minskat beroende av olja från Ryssland, ökade arbetstillfällen i Sverige och stora hälsovinster med färre skadliga partiklar var några av sakerna som lyftes fram.

En annan poäng som Nordin lyfte fram var att vi måste både öka vår välfärd och ställa om samtidigt, det är enda sättet att få med sig de stora utsläpparna som USA, Indien och Kina. De kommer aldrig att kompromissa med sin välfärd, men när vi skapar möjligheter och teknik som sedan kan exporteras kommer de snart följa efter.

Närmast på agendan för Nordin och Centerpartiet står förhandlingar med regeringen om hur vi minskar utsläppen ytterligare, då kommer mer förnybart bränsle och satsningar på elbilar och laddstolpar högt upp på listan.

Han avslutade med att säga att även om det det finns stora hot är det viktigt att ta till vara möjligheter och lösningar som finns och som vi tidigare försummat. Svaren och lösningarna finns ofta på landsbygden. Förnybart drivmedel skapar jobb och infrastrukturen för elbilar finns redan i vägguttaget. Nordin tog därefter tåget till Göteborg.

Höstupptakt med surströmming i Bredvik

Hänt & Hört För några veckor sen hölls den årliga upptaktsträffen för medlemmarna i RödaKorsets krets Bjurholm-Nordmaling. Kvällens underhållare, duon från Hörnsjö, Ann Bergkvist och...

Bygderåd på Wärdshuset

Hänt & Hört Hela 41 personer kom till Tavelsjö Wärdshus när Bygderådet Umeå i samverkan med Umeå kommun nyligen genomförde den 14:e och sista informationsträffen om lokalt utvecklingsstöd i...

Psoriasisträff med yoga hos ABF

Hänt & Hört Psoriasisförbundet Umeå lokalavdelning har nyligen erbjudit sina medlemmar en medlemskväll med sallad, kaffe och kaka. ABF representerades av Tobias Janze. Katarina Munther...

Lockande höstmarknad på Sundlingska gården

Hänt & Hört Årets Höstmarknad på Sundlingska Gården i Tavelsjö lockade många besökare trots det dåliga vädret. Det var i år 15 försäljare/utställare. Man erbjöd också aktiviteter som tovning...