Torsdag 21 november 2019

Västerbottningen

Polisen som blev beskjuten

Vindeln · Published nov 8, 2019 at 17:15

I RPG-föreningens senaste möte medverkade polisinspektören Lars-Göran Hannler, Kåddis. Med hjälp av bilder berättade han om spännande och dramatiska händelser i sitt yrkesliv.

Han inledde med att ge glimtar från sina yngre år, då han gjorde FN-tjänst i Kambodja och andra länder. De miserabla förhållandena, kulturen och det brutala kriget där präglade honom för framtiden, berättade han. Efter olika placeringar i Sverige tjänstgjorde han i många år som polisinspektör i Jokkmokk. Under de åren var han inblandad i många spännande och intressanta situationer.

Den i särklass mest dramatiska händelsen skedde natten mot annandag jul 1994.

Han och en kollega fick i uppdrag att observera en bil på väg söderut med några män, som försökt stjäla vapen på Jägarskolan i Kiruna. Polisen fick syn på bilen i Vuollerim och försökte följa efter den.

– Plötsligt efter en högerkurva upptäcker vi en bil som står stilla med innerbelysningen tänd. Vi undrade om den hade fått motorstopp och blivit stående, berättade Lars-Göran.

När vi närmade oss började en av männen skjuta mot poliserna med en AK5. Ett 40-tal skott avlossades och tolv träffade polisernas bil.

– Boom, sa det, berättade Hannler. Vi kände hur det dunkade i bilen när kulorna slog in i chassit.

Lars-Göran Hannler kände hur det brände till i pannan och kollegan skrek: ”Jag är träffad”.

Hannler kunde inte vända utan trampade pedalen i botten och backade tillbaka mot Vuollerim.

Det visade sig senare att han backat i full fart 1 160 meter i sina egna hjulspår. Helt obegripligt att detta ens var möjligt. Han kunde inte se någonting genom bakrutan, för kulorna hade gjort den alldeles mjölkvit. En av kulorna hade slitit av en bromsledning, så han kunde inte heller bromsa. Färden tog slut mot ett staket inne i Vuollerim. Båda poliserna fördes till sjukhus, dock utan livshotande skador.

– Det var Guds beskydd som gjorde att vi inte blev dödade, sa Lars-Göran. Det visade sig nämligen vid undersökning av bilen, att ett skott, som skulle ha varit dödande, hade träffat rutan utan att gå igenom, vilket är helt oförklarligt eftersom skottet kom från ett kraftfullt automatvapen.

Hannler, som är personligt troende, berättade att han vid flera olika situationer upplevt Guds påtagliga beskydd och att han också dagligen brukat be till Gud om just detta.

Hannlers berättelse var stark och engagerande. Ingen lämnades oberörd, och han belönades med kraftfulla applåder.

Roland Widmark framförde några välklingande pianostycken, vilket gav mötet en fin musikalisk inramning. Mötet avslutades med fika och en kort andakt, som hölls av Jörgen Almquist.

Sångkväll i ord och ton

Hänt & Hört Det var skönt att komma in i det varma och ombonade Byahuset i Hörnsjö och lämna vinterkylan och snön för en stund. Redan i entrén hördes sången och musiken från stora salen, då...

Nordiskt gästabud med danska rätter i Bjurholm

Hänt & Hört Föreningen Norden Bjurholm fick liksom tidigare fullt hus när den bjöd in till Nordiskt Gästabud. Den här kvällen blev det trerättersmiddag med dansk mat. Givetvis Smörrebröd och...

Ljuständning i Hörnsjö

Hänt & Hört Det var en känsla av frid och lugn som infann sig under minnesgudstjänsten på Skogskapellet i Hörnsjö. Utanför på kyrkogården hade många ljus tänts till minne av de som redan...

Diakonigrupp på trivseldag med favoritmusik i Tavelsjö

Hänt & Hört Kyrkans fantastiska diakonigrupp bjöd på köttbullar och stuvade makaroner med tillbehör. Sedan stod diakon Ingemar Grahn och församlingsassistent Josefin Hansdotter Nyström för...