Måndag 1 juni 2020

Västerbottningen

Polisen som blev beskjuten

Vindeln · Published nov 8, 2019 at 17:15

I RPG-föreningens senaste möte medverkade polisinspektören Lars-Göran Hannler, Kåddis. Med hjälp av bilder berättade han om spännande och dramatiska händelser i sitt yrkesliv.

Han inledde med att ge glimtar från sina yngre år, då han gjorde FN-tjänst i Kambodja och andra länder. De miserabla förhållandena, kulturen och det brutala kriget där präglade honom för framtiden, berättade han. Efter olika placeringar i Sverige tjänstgjorde han i många år som polisinspektör i Jokkmokk. Under de åren var han inblandad i många spännande och intressanta situationer.

Den i särklass mest dramatiska händelsen skedde natten mot annandag jul 1994.

Han och en kollega fick i uppdrag att observera en bil på väg söderut med några män, som försökt stjäla vapen på Jägarskolan i Kiruna. Polisen fick syn på bilen i Vuollerim och försökte följa efter den.

– Plötsligt efter en högerkurva upptäcker vi en bil som står stilla med innerbelysningen tänd. Vi undrade om den hade fått motorstopp och blivit stående, berättade Lars-Göran.

När vi närmade oss började en av männen skjuta mot poliserna med en AK5. Ett 40-tal skott avlossades och tolv träffade polisernas bil.

– Boom, sa det, berättade Hannler. Vi kände hur det dunkade i bilen när kulorna slog in i chassit.

Lars-Göran Hannler kände hur det brände till i pannan och kollegan skrek: ”Jag är träffad”.

Hannler kunde inte vända utan trampade pedalen i botten och backade tillbaka mot Vuollerim.

Det visade sig senare att han backat i full fart 1 160 meter i sina egna hjulspår. Helt obegripligt att detta ens var möjligt. Han kunde inte se någonting genom bakrutan, för kulorna hade gjort den alldeles mjölkvit. En av kulorna hade slitit av en bromsledning, så han kunde inte heller bromsa. Färden tog slut mot ett staket inne i Vuollerim. Båda poliserna fördes till sjukhus, dock utan livshotande skador.

– Det var Guds beskydd som gjorde att vi inte blev dödade, sa Lars-Göran. Det visade sig nämligen vid undersökning av bilen, att ett skott, som skulle ha varit dödande, hade träffat rutan utan att gå igenom, vilket är helt oförklarligt eftersom skottet kom från ett kraftfullt automatvapen.

Hannler, som är personligt troende, berättade att han vid flera olika situationer upplevt Guds påtagliga beskydd och att han också dagligen brukat be till Gud om just detta.

Hannlers berättelse var stark och engagerande. Ingen lämnades oberörd, och han belönades med kraftfulla applåder.

Roland Widmark framförde några välklingande pianostycken, vilket gav mötet en fin musikalisk inramning. Mötet avslutades med fika och en kort andakt, som hölls av Jörgen Almquist.

Hörneforspensionärer på skogsbad i Gråbolandet

Hänt & Hört SPF-Sydporten i Hörnefors har bjudit in sina medlemmar till en Skogsbads-promenad. Ordförande Eva-Britt Kvarnbrink hälsade ett tjugotal pensionärer välkomna till denna första...

Årsmöte i Rundvik

Hänt & Hört Den 22 april hade Nordmalingsbygdens Folketshusförening sitt årsmöte. De råd som Folkhälsomyndigheterna gått ut med är att ideella föreningar ska om möjligt skjuta upp årsmöten...

Herdesöndagen i Tavelsjö

Hänt & Hört Trots distansering kom några trofasta damer till gudstjänsten på Herdesöndagen i Tavelsjö. Församlingsherden Johannes Nord predikade om den gode herden utifrån dagens texter....

Fotografier från förr

Hänt & Hört Det kan tyckas vara lugnt i Hörnsjö när de flesta evenemang är inställda, men över internet skickas bilder från förr och beskådas och kommenteras. På bilden syns en del av...

Korsvandring under påsk

Hänt & Hört Nordmalings Kristna Råd inbjöd på långfredagen till korsvandring. Ett trettiotal deltog och startade vid Pingstkyrkan. Detta år hölls alla stationer utomhus och alla uppmanades...

ABF-studier vid brasan

Hänt & Hört ABF låter inga baciller hindra kunskapshungrande Bjurholmare att lära sig nya saker. Då går man istället ut i det fria och studerar. En och annan korv slank ner och kaffet kokat...