Torsdag 5 december 2019

Västerbottningen

Anders Widmark, professor vid Umeå Universitetet och överläkare på onkologen, föreläser. Foto: Aina Nygren

SPF om prostatacancer

Bjurholm · Published dec 2, 2019 at 17:15

SPF Seniorerna Bjurholm hade bjudit in Anders Widmark, professor och överläkare på onkologen i Umeå att informera om Prostatacanser – nya behandlingar och diagnostik. Han visade bilder och berättade på ett lättförståeligt sätt, delvis med hjälp av liknelser.

Han jämförde canser med musik med DNA som byggstenar. Om musiken är falsk bildas mutationer. Prostatacanser har hög ärftlighet, en man vars far dött i sjukdomen bör ta PSA-prov. Om PSA-prov visar förhöjning görs magnetröntgen. Sjukdomens aggressivitet kan jämföras med en Fiat, Volvo eller Porsche. Ju snabbare desto högre risk, från enbart kontroller, strålbehandling/operation till strålbehandling och borttag av hormoner. Vid strålning försämras DNA och cellen dör.

Professor Widmark har lett en studie som har kommit fram till att strålbehandling med hög dos under en kort period är lika effektiv som konventionell strålbehandling under längre tid. Numera kan man rikta strålarna mot tumören och därmed minimera skadorna på närliggande organ.

Som underhållning spelade Bolinders innan och efter föreläsningen. Profant och religiöst i en trivsam blandning med dragspel, gitarr och sång. Feststämning inträdde då de cirka100 gästerna hälsades med välkomstdrink för att fira SPRF/SPF 80 år.

Ordförande Monika Andersson berättade om tillkomsten av SPRF 1939 och de problem som fanns då för äldre personer. Hon överräckte en blomma till Hedvig Löfgren som är en av de medlemmar i Bjurholm som varit med längst. Sex medlemmar som fyllt 80 i år uppvaktades med gratulationskort och choklad. 80-årskaka, godis på borden och tunnbrödslotteri var trevliga inslag.

Ett gäng damer och herrar från Agnäs övre skötte trakteringen med den äran. Vinster lottades ut bland inlämnade motionskort innan ordförande tackade alla och avslutade den festliga tillställningen.

Minne och hjärna i Vindeln

Hänt & Hört Novembermötet på Forum hos SPF Seniorerna Pärlan Vindeln blev välbesökt. Postdoktor Lars Jonasson, verksam vid Institutionen för integrativ medicinsk biologi, föreläste om normal...

SPF om prostatacancer

Hänt & Hört SPF Seniorerna Bjurholm hade bjudit in Anders Widmark, professor och överläkare på onkologen i Umeå att informera om Prostatacanser – nya behandlingar och diagnostik. Han visade...

PRO på musikjubileum

Hänt & Hört PRO Tegs medlemmar har gjort en resa för att se Robertsfors musiksällskap och deras jubileumsföreställning av Annie Get Your Gun. I pausen av den 2,5 timmes långa föreställningen...

Idrottscafé om bandy i Västerbotten

Hänt & Hört När Västerbottens idrottshistoriska sällskap, VIS, nyligen arrangerade ett idrottscafé i IFK Umeås klubblokaler på Hyggesvägen var förre radioprofilen och bandyspelaren Rolf...