Fredag 6 augusti 2021

Västerbottningen

Lars & Laila Windelius och Vera Eriksson. Foto: NILS-ÅKE SANDSTRÖM

Trygghet och förtröstan

Tavelsjö · Published okt 31, 2020 at 16:15

Veckans Höstandakt i Tavelsjö kyrka hade rubriken trygghet och förtröstan. Vera Eriksson talade om sina minnen från när Finska vinterkriget bröt ut 1939.

Laila & Lars Windelius spelade och sjöng. De inledde med Hösten av Britt G Hallqvist och Min soldat av Ulla Billquist. 

Det var lugnt och tryggt i hembyn Långviken när Vera var sex år men det kom hotande orosmoln från öster.

Hon beskrev vad som hände i byn under hösten och när försvarsmakten skickade ett brev med inkallelseorder för familjens häst Nora. Då sa pappa ”Nu si vi na allri mer”. Hästen var för nervös för att klara detta och pappa fick rätt. Hon kom aldrig tillbaka.

Vera beskrev hur hon medverkade i mörkläggningen för att minska risken för bomber. Det skrevs mycket i tidningarna till exempel om att ”Finlands sak är vår” och många ville hjälpa Finland med pengar och som frivilliga soldater.

Vid Trekungamötet på Stockholms slott som Gustav V inbjudit till var president Kallio med. Man ville hjälpa Finland utan att bryta neutraliteten.

En stor manifestation med 100 000 personer hade samlats på borggården och de tog spontant upp psalmen Vår Gud är oss en väldig borg (av Martin Luther). 

Veras berättelse slutade med att alla sjöng den psalmen (Ps 237) som fortfarande finns kvar i psalmboken. Laila & Lars fortsatte med Var inte rädd mitt barn av Mikael Wiehe, sedan sjöng alla Var inte rädd av Ylva Eggehorn.

Den under kriget så omåttligt populära sången Vi möts igen av Vera Lynn, sjöngs också. Hon var ute och sjöng för soldaterna under kriget, blev adlad och levde tills hon var 103 år.

Sist Blowing in the wind av Bob Dylan och efter bön avslutning med psalmen Må din väg. Publiken applåderade och hade gärna hört mera av intressanta berättelser.

Kerstin Auno och Anita Karlsson bjöd på fika och insamlingen gick till barn som far illa i världen.

Midsommarfirande lockade många besökare

Hänt & Hört Redan några dagar före midsommar rullade några långväga ekipage in till Norsträsk camping - Västerbottens caravancamping. Det var besökare från bland annat Örebrotrakten, Småland...

Vännäs Lions tackar flera företagare för gåvor

Hänt & Hört Engagerade Lionsmedlemmar och positiva företagare kan tillsammans ge ett gott resultat. Det visade den paketauktion som hölls förra veckan till förmån för insamling till Operation...

En efterlängtad återträff

Hänt & Hört SPF Sydporten Hörnefors samlades på gräsmattan utanför Statarlängan den 1 juli. Inbjudan hade hörsammats av drygt 70 personer och det bjöds på parisare. Underhållning av Christer...

Gudstjänst i Svedjans kapell på Apostladagen

Hänt & Hört Det var mycket varmt och vackert när Susanne Hakola och Lisbeth Fors Malm förgyllde gudstjänsten med ljuvlig sång och musik i kapellet. Först Här vid stranden nära vattnet från...

Härlig gudstjänst i Tavelsjö

Hänt & Hört På tredje söndagen i Trefaldighet hade många kommit till gudstjänsten. Rubriken var Förlorad och återfunnen och dagen till ära medverkade en koralkör ur kyrkokören samt Tove...
Sport