Lördag 23 februari 2019

Västerbottningen

Årets första PRO-möte i Hörnefors blev välbesökt. Foto: KRISTINA HAMMARSTEDT

Välbesökt på årets första möte

Hörnefors · Published feb 8, 2019 at 17:15

PRO Hörnefors höll årets första möte den 16 januari 2019.

Ordföranden hälsade välkommen till cirka hundratalet personer. Församlingssalen fylld med glada och förväntansfulla pensionärer och med ljudnivån högt i tak. Ämnet för dagen var ”Forskning kring välbefinnande”. Vad gör oss människor lyckligare? Föreläsare var Filip Fors från Umeå Universitet.

Projektet startade för cirka 12 år sedan. Hur hade människor det ekonomiskt och hur upplevde de sitt leverne. Hur mäter vi lycka de senaste 10-20 åren? Subjektiva upplevelser i livet. Pengar, fritid, hälsa, egenvärden, mål, lycka, självförverkligande, relationer. Vad är viktigt för mig? 

Vad är då lycka? En kort stund av eufori, att vara älskad, något att längta till. Har vi koll på vad som gör oss lyckliga? En fika, en bra bok, träffa en vän. Vad är bra för mig på längre sikt, vad påverkar mitt vardagshumör? Hur är det med långsiktig lycka? Tillstånd av milda positiva känslor är det vanligaste. Om man bor i Sverige och lever ett bra liv är man lyckligt lottad. Ju högre levnadsstandard desto större lycka och kanske innebär det mer fritidsresor och annat som lockar.  

Rika människor är lyckligare på grund av sin ekonomiska välfärd. Det är skillnader mellan länder.  Lyckliga länder i världen är Skandinavien, Nordamerika, Australien, Nya Zeeland. I Afrika, Östeuropa och Ryssland är det lägre lyckonivåer. Polen har ökat mest i lycka genom ekonomiskt välstånd och gott om arbetstillfällen. Andra värden som relationer är störst och viktigast  för familjer i Sydamerika. Relationer är centralt för människors lycka. Ensamhet kan innebära olycka. Goda sociala vänskaper genererar lycka. De människor som levde i självhushåll var mindre lyckliga. Träffa vänner ger stor lycka.

Vilka livsvillkor har då betydelse? Samhället, demokratiskt välstånd, tillit, trygghet, sociala nätverk, familj, partner, vänner, släkt, arbete, inflytande, socialt stöd och hälsa.

Man är lyckligast mellan 60 - 75 år. När man blir äldre känner man inte samma oro, man lever lugnt. Att ha något att fokusera på gör oss lyckligare, till exempel fysisk aktivitet, relationer, träna och meditation. 

Annsofi Fällman informerade om en kommande cirkel i trafikkunskap och därefter blev det ett behövligt gympapass. Tore Bäckstöm informerade om Bostadstillägg och uppmanade till att göra en ansökan. Carin Konradsson informerade om resor och aktiviteter framöver - se mer info på vår hemsida. Dagen avslutades med lotteridragning. Stort tack till alla i köket för god förplägning!

Maria berättade om Dagens Dam

Hänt & Hört Under rubriken ”Dagens Dam” besökte Maria Persson, Umeå, Vindelns Föreläsningsförening och berättade om sitt bildprojekt. Varje dag publicerar hon en bild på en känd och ibland...

Konsert i Jazz och Folkton

Hänt & Hört Bröderna Peter Nordvall, saxofon, och Ulf Nordvall, piano och orgel, gladde de som kommit till Tavelsjö kyrka med ett härligt, blandat program i Jazz och Folkton. Några av låtarna...

C-ledare deltog på årsmöte

Hänt & Hört Ewa-May Karlsson Centerpartiets gruppledare i Region Västerbotten, var inbjuden till Tavelsjöcenterns årsmöte i Tavelsjö Bygdegård. Hon berättade bland annat om den svåra...

Underhållning i Sydporten

Hänt & Hört SPF Sydporten har haft årets första medlemsmöte som lockade ett 80-tal medlemmar att lyssna till musik av Sten-Åkes Trio, i Församlingsgården i Hörnefors. Ordförande Christer...

Kyndelmässodagen firades bland såväl stora som små

Hänt & Hört Det var mässa för stora och små på Kyndelsmässodagen. Barnkören sjöng mycket fint i Barn och stjärnor föds i mörkret, Fin som en fågel, Hidingplace samt Låt ljusen i vår kyrka,...

Innehållsrik dagsutflykt till Umeå

Hänt & Hört SPF Seniorerna Pärlan Vindeln arrangerade nyligen en dagsutflykt till Umeå. Resan utgick från Vindelns Resecentrum, chaufför var Gunnar Brändström och reseledare Kenth Ärletun.