Måndag 1 juni 2020

Västerbottningen

Banken utarmar glesbygderna

Insändare ˇ Published nov 28, 2019 at 01:15

Det måste utredas hur mycket det betyder för glesbygdens utarmning av kapital när bankerna bara lånar ut våra pengar till storstäderna.

Det nedlagda Glesbygdsverket hade gjort en stor undersökning av detta för att visa på att landsbygden är ett underskottsområde för kapital och att vårt sparande överförs till städerna för deras utveckling. Bland annat i Arvidsjaur hade Nordea vid sekelskiftet ett spar-överskott på 50 MSEK som ”exporterades” utan att bankens ens hade kontor på orten.

Och hur hanteras fondsparandet när det till höga avgifter styrs över till förädling även i andra länder.

För pensionssparande går det att kryssa i en placering i Singapore, men det finns ingen valbar fond som investerar i Sorsele – där pensionspengarna kanske uppstått. Det är stora pensionskapital som kommunanställda inte kan placera på hemorten för fler jobb. För Region Västerbotten är det flera miljarder.

Det är inte konstigt om bankerna nedvärderar säkerheter i glesbygden eftersom ingen får låna till att förvärva och utveckla dem. Och inte heller pensionsinvestera. Som Bill Clinton sa: ”Follow the money” som beskrivning av vad som driver utveckling respektive hindrar utveckling.

Nedvärderade säkerheter sänker marknadsvärden som också minskar intrångsersättningar för vägar och elledningar och framförallt minskar vissa försäkringsersättningar vid skada. Skador och intrång ska oftast beräknas till marknadsvärde och inte bruksvärde - Vilka vinner på det?

När vågar en riksdagledamot begära en utredning av hur banker och försäkringsbolag särbehandlar landsbygden negativt?

Vakna upp

För pensionssparande går det att kryssa i en placering i Singapore

Stimulanspaketen hamnar fel

Småföretagare blir förbisprungna av storföretag och för kommuner och regioner görs ingen urskiljning mellan fattig och rik.

Vindkraften skadar bara oss

Varje vecka kan man i dagstidningarna läsa artiklar från vindkraftsindustrin där de beskriver storsatsningar, ”grön energi” och diverse andra fördelar med vindkraft. De verkar...

Coronan får oss att tänka om

Vilka är det som är hjältarna i denna obehagliga saga? Inte är det bolagen med högst vinst, eller med starkast likviditet.

Wennebro: Skattesystemet är orättfärdigt

Uppgifterna i min ledare är hämtade ur Hela Sverige ska levas rapport ”Naturresurser i hela landet”. Ditt påstående om ”okunskap eller medvetet vilseledande” får i så fall...

Så mycket bättre…

I det populära TV-programmet ”Så mycket bättre” samlas ett gäng kända artister och tolkar varandras låtar. Resultatet blir ofta så mycket bättre. Tänk om man skulle tillämpa samma...