Måndag 30 mars 2020

Västerbottningen

Bankerna och glesbygden

Insändare · Published feb 27, 2020 at 01:15

Bankerna har kunnat göra goda affärer genom att skattebetalarna – även i glesbygden – sänkt Riksbankens ränta delvis genom att bekosta stora köp av obligationer.

Vad gör då bankerna av den situationen? De skapar bostadslån till den låga räntan trots att man inte kan göra mer än bara bo i en bostad. Det ger ingen tillväxt i samhället.

I Di kunde man läsa att de små bankerna lånar ut upp till 90 procent av inlåningen, medan SEB lånar ut drygt 70 procent, Swedbank 60 procent och Handelsbanken endast låga 50 procent.

Om man gjorde en analys där man jämförde inlåning och utlåning i procent mellan glesbygd och storstad så skulle man troligen få en bild av att de som har bank-kontor i glesbygden i första hand dammsuger oss på sparpengar för att låna ut i städerna och berika de som har ”belåningsbara” bostäder. Genom att inte bevilja lån i glesbygden så sjunker våra tillgångar i värde (=blir mindre belåningsbara) och stadsborna blir ännu rikare – till låg kostnad genom de räntesänkningar vi alla varit med och bekostat.

De banker som inte lånar ut hela inlåningen verkar skicka resten till fonder för att tjäna avgifter.

Syftet med en låg ränta är att få igång utlåning till företag och orter som behöver växa – inte att höja trängseln och kapitalvärden på redan överetablerade platser genom bostadslån. Inte heller att skicka pengarna till förädling i utlandet genom fonder.

När ska våra politiker få upp ögonen för detta koloniala beteende mot våra pengar. Att inte ha fastighetsskatten lokalt på energi, gruvor och skogsbolag är synligare men pengarofferiet via bankerna är förmodligen ett värre problem.

Sätt press på bankerna

En annan värld väntar efter Corona

Vi befinner oss i en världsomfattande pandemi som också är en samhällelig kris. Världen kommer att se annorlunda ut efter Coronakrisen. Frågan är hur. Några tvärsäkra påståenden...

Nu är det hög tid att samarbeta

Politiker är fast i strukturer som enligt min uppfattning borde förändras i takt med att världen förändras.

Varför testar man avlopp men inte corona?

Sverige slutar av resurs- och kostnadsskäl att testa alla misstänkta fall för coronaviruset. De kostar bara nån tusenlapp per test för coronavirus, så jag får inte ihop dessa...

Vanligt folkvett behövs i krisläge

Krisberedskap är därför för många av oss, torr ved och reservaggregat för strömmen. Inte att hamstra toapapper, jäst och strösocker i panik.

De lokala små flygplatserna är viktiga

Runt om i Sverige har vi 34 regionala flygplatser, varav 27 har reguljär passagerartrafik. Alla de regionala flygplatserna finns på mindre orter med mindre passagerarkapacitet. De...

Dags för en människoskyddslag!

Kvigan Ko-Hilda i Kallhögen i Vännäs kommun har blivit rikskändis av det enkla skälet att hon inte har någon ko-kompis. Istället umgås hon med hästar hos ägaren Marika Andersson....