Torsdag 2 juli 2020

Västerbottningen

(C) kritisk till besparing som innebär nedsatt IT-säkerhet

Insändare · Published okt 10, 2019 at 01:15

Centerpartiet sa nej till besparingsförslaget som innebär att IT-säkerheten riskeras och att förstärkt säkerhetslösning med utökat barnporrfilter inte kommer att genomförs i Umeå kommun.

Tekniska nämnden i Umeå kommun beslutade den 26 september att genomföra ett handlingsprogram för att minska kostnaderna i nämndens driftsbudget med ca 55 miljoner kronor. Ett måste då Umeå kommuns ekonomi misskötts kraftigt under flera år och det nu är dags att ta ansvar för att få ordning på kommunens ekonomi. Centerpartiet valde att reservera sig mot de besparingsförslag som innebar en försämrad IT- säkerhet, tyvärr räcker inte våra röster då övriga partier valde att ta beslut om försämringen. Vårt förslag innebar samma besparing i kronor och ören med en lite hårdare generell besparing på verksamheterna och det för en ökad IT-säkerhet.

Vi i Centerpartiet kan inte ställa oss bakom ett beslut som riskerar att vi inte tar de digitala säkerhetshoten på allvar. Med tanke på den digitalisering som kommunen genomgått och att så mycket viktiga och känsliga personuppgifter numera hanteras digitalt. Med tanke på hur vital del i alla våra processer som data och IT infrastrukturen är så behöver vi förebygga och förhindra alla tänkbara IT-risker. Det är 2019 och vi borde ha lärt oss hur svåra konsekvenser incidenter rörande IT- systemen kan få för kommunen och oss som medborgare.

Helt överlagt har de förtroendevalda Socialdemokraterna med flera valt att ta större risker än nödvändigt och det innebär att känsliga uppgifter och din personliga integritet riskeras.

Anna-Karin Sjölander (C)

vice.ordförande Tekniska nämnden


Fredrik Rönn (C)

ledamot Tekniska nämnden


Charlotta Weinehall (C)

ledamot Tekniska nämnden

Regionens och kommuners samarbete måste förbättras

Samverkan behöver stärkas mellan Region Västerbotten och kommunerna. Centerpartiet i Västerbotten har lämnat in en motion som handlar om en starkare samverkan mellan regional...

Elflyg och drönare är framtiden

Häromveckan presenterades ett spännande forskningsprojekt med bland annat Åsele kommun, Örnsköldsviks flygplats och Luleå tekniska universitet som intressenter.

Sverige måste agera när coronavaccinet lanseras

Regeringens misslyckande kring coronatestningen får inte upprepas när ett framtida vaccinationsprogram planeras. Det krävs bättre engagemang, tydlighet och ansvarstagande från...

Sluta racka ner på småskolorna

Om vi menar allvar med att utveckla glesbygdskommuner måste vi värdera våra resurser, sluta predika avveckling och våga gå mot strömmen.

Regeringens bredbandspolitik splittrar stad och land

I Västerbotten är 8 av 10 hushåll anslutna till fibernät. Trots det saknar 4 av 10 av landsbygdsborna i länet en anslutning. Regeringens kraftlösa bredbandspolitik splittrar stad...

Fina pärlor på nära håll 2020

Sommaren 2020 kommer gå till historien på ett eller annat sätt, självfallet på grund av Corona-krisen.