Tisdag 13 april 2021

Västerbottningen

Företag måste kunna lita på att det finns fasta spelregler om de skall våga investera ny teknik, skriver Nils-Åke Sandström (C).

Energiförsörjning måste tas på allvar!

Insändare · Published mar 4, 2021 at 01:15

Edward Riedl är i en insändare (VK 20210228) upprörd över att regeringen och riksdagen inte körde över företagsledningen, när den beslutade att lägga ner Ringhals 1 och 2, eftersom det inte var lönsamt att uppgradera och göra anläggningen driftsäker.

Han skriver att miljöpartiet och socialdemokraterna på 7 år förstört grunden för ren billig och elproduktion. Men fakta är att elproduktionens klimatnytta aldrig varit så stor som 2020, trots avvecklingen av Ringhals kärnkraftverk och den väntas fortsätta att öka, tack vare el effektivisering inom svensk industri och ytterligare expansion av förnybar el.

Den tidigare moderatministern Mikael Odenberg sa i Aktuellt den 19 december 2019 att folk inte längre känner igen moderaternas politik när Kristersson hoppade av energiöverenskommelsen och i stället stödde SD:s förslag att fortsätta driva Ringhals. Aldrig tidigare har väl Moderaterna ropat på politikerna, att de skall gå emot en företagslednings beslut.

Förutom dålig lönsamhet, de allvarliga riskerna med gamla rostiga reaktorer skulle det också vara negativt för den stora satsningen på de förnybara energislagen sol och vind eftersom det skapar osäkerhet. Företag måste kunna lita på att det finns fasta spelregler om de skall våga göra mångmiljardinvesteringar i ny teknik.

Jag har inte läst något om dammsugare som måste stängas på grund av elbrist. Däremot kommer jag ihåg hur nära vi var ett katastrof 2011 när Ringhals 1 skulle provtryckas och det började brinna. Brandkåren lyckades till slut släcka elden och förhindra en fruktansvärd katastrof, med en härdsmälta som skulle ha drabbat framför allt södra Sverige. (Kostnaden för Kärnkraftsolyckan i Fukushima beräknas uppgå till 660 miljarder dollar), Nu slutade det med en vattenskada och en rostig inneslutning som läcker igenom radioaktivt vatten. Orsaken var en kvarglömd dammsugare och sladden var inte ens utdragen.

Riedl raljerar mycket om energi, struntprat och skitprat, men jag tror att väljarna, även moderata, förväntar sig att ansvariga politiker tar frågan om svensk energiförsörjning och kärnkraftssäkerhet på allvar och inte kallar det skitprat. Avfallet samlas nu i överfulla mellanlagringslager och slutförvaringen har inte ens påbörjats. Det kommer vi inte att kunna strunta i.

Nils-Åke Sandström

Centerpartiet Tavelsjö

C: Investera i järnväg för 250 km/h i hela landet!

Näringslivet går som tåget och investerar mer än 1 000 miljarder kronor i nya anläggningar och ny teknik i norra Sverige. Det är investeringar för jobb, tillväxt, exportintäkter...

Glasklart budskap från LTU

Budskapet från LTU visar hur viktigt det har varit att bygga upp högskolor runt om i landet.

Samhällskontraktet ska gå att lita på i hela landet

Det är en prövande tid för alla delar av vårt land. Coronapandemin slår hårt mot liv och hälsa – mot jobb och företagande. Nu behöver hela samhället kraftsamla. Den...

Tänk om naturen fick en egen röst

Seder och traditioner är starka, på gott och på ont. Det vi ger energi växer. Det är knappast en slump att Nya Zeeland även var först i världen att ge kvinnor rösträtt.

Kan L kalla sig liberalt parti?

Nyamko Sabuni har nu vunnit mycket knapp majoritet i partiledningen för sin linje, att Januariavtalet skall gälla till och med budgetpropositionen för 2022 och sedan avvecklas....

Fram för lokala arbetsmarknader

Men i stället för att vänta på en förbättring från statligt håll, i ett läge där glesbygden börjar bli mer intressant, har de kommuner som tar en proaktiv och samordnande roll allt att vinna.