Måndag 6 juli 2020

Västerbottningen

Förstår vi de äldres behov ?

Insändare · Published apr 18, 2019 at 01:15

I det lokala politiska arbetet har jag funderat åtskilligt över varför det skall vara så svårt att få gehör för de äldres behov av omsorg och vård.Trots allt är vi i nästan alla kommuner i länet flera än 25 procent av befolkningen. Något vi alla borde reflektera över:

Alla vi som är äldre har varit yngre – men alla yngre har inte varit äldre !

Åke Sandström

Pengsjö

Höj pensionerna

I välfärdslandet Sverige produceras nya fattigpensionärer varje år. Sverige har de sämsta pensionerna i Norden. Främst drabbar detta kvinnor som efter ett långt arbetsliv hamnar i fattigdom. Vi i Vännäs PRO ser med oro på detta.

Något måste göras för att detta inte skafortsätta. Det är inte rimligt att en så stor befolkningsgrupp som pensionärerna ska vara beroende av börskursens utveckling. En grupp som inte aktivt - i de allra flesta fall - är en spelare på börsen. Under den senaste 10-årsperioden har lönerna stigit betydligt mer än pensionerna. Dessutom betalar man fortfarande - trots vissa justeringar - mer i skatt som pensionär än som löntagare. Detta är en skam för ett rikt land som Sverige. 

Vi kräver därför att: att pensionerna höjs, att den sk ”bromsen” avskaffas pch att hela pensionssystemet görs om i grunden.

PRO Vännäs

Regionens och kommuners samarbete måste förbättras

Samverkan behöver stärkas mellan Region Västerbotten och kommunerna. Centerpartiet i Västerbotten har lämnat in en motion som handlar om en starkare samverkan mellan regional...

Elflyg och drönare är framtiden

Häromveckan presenterades ett spännande forskningsprojekt med bland annat Åsele kommun, Örnsköldsviks flygplats och Luleå tekniska universitet som intressenter.

Sverige måste agera när coronavaccinet lanseras

Regeringens misslyckande kring coronatestningen får inte upprepas när ett framtida vaccinationsprogram planeras. Det krävs bättre engagemang, tydlighet och ansvarstagande från...

Sluta racka ner på småskolorna

Om vi menar allvar med att utveckla glesbygdskommuner måste vi värdera våra resurser, sluta predika avveckling och våga gå mot strömmen.

Regeringens bredbandspolitik splittrar stad och land

I Västerbotten är 8 av 10 hushåll anslutna till fibernät. Trots det saknar 4 av 10 av landsbygdsborna i länet en anslutning. Regeringens kraftlösa bredbandspolitik splittrar stad...

Fina pärlor på nära håll 2020

Sommaren 2020 kommer gå till historien på ett eller annat sätt, självfallet på grund av Corona-krisen.