Onsdag 22 januari 2020

Västerbottningen

I Norge och Finland får vattenkraftskommuner en viss del av fastighetsskatten, skriver insändarskribenten. Foto: ARKIVBILD

Glöms glesbygden bort när man kommit till riksdagen?

Insändare · Published jan 16, 2020 at 01:15

Att vara fritidspolitiker i en liten glesbygdskommun, är ingen lätt uppgift när ekonomin blir ett problem till sjukvård, skola och äldreomsorgen. I vårt land finns 290 kommuner, regeringen säger att alla dessa kommuner ska ha samma förutsättningar enligt alla lagar som finns, ett ex är kommunallagen. En lag som mångt och mycket bestämmer vårt lands demokrati.

Åtta av tio kommuner enligt en undersökning, visar att de går på knäna när det gäller ekonomin till, äldreomsorgen sjukvården och skolan. Skattetrycket för många kommuner är så hög att det blir svårt att bedriva en vettig politik.

Att hela Sverige ska leva, och att vi har samma förutsättningar kan ifrågasättas, har vi samma förutsättning i Stockholm, Åsele, Vilhelmina eller Dorotea? Kommunalskatten är för Dorotea kommun den högsta i Sverige, jämfört med Solna kommun är skillnaden stor, nästan 6 kr lägre. Vårt land är otroligt rikt på naturresurser, som vattenkraft och skog, och det mesta kommer från glesbygdskommuner.

Varje år besöker Förening Sveriges Vattenkraftskommuner riksdagshuset och har riksdagsseminarier två dagar. Tanken är att framföra deras syften med föreningen, och visa hur den norska vattenkraftsmodellen fungera till glesbygdskommuner i Norge. Vattenkraften genererar enorma skattepengar till staten som vattenkraftskommuner inte får så mycket av.

I Norge och Finland får vattenkraftskommuner en viss del av den fastighetsskatt som den genererar till staten. Glesbygden i dessa grannländer får helt andra förutsättningar att utveckla sin byggd där man vill bo kvar och känna sig trygg. Hur tänker man i vårt riksdagshus när det gäller glesbygden, sitter man i en bubbla och bara tänker på sin egen position.

Det kom endast sex riksdagsledamöter på seminariedagarna som vattenkraftsföreningen hade 2019 och lyssnade på deras tankegångar om bland annat norgemodellen. De riksdagsledamöter som är folkvalda från Norrland fanns inte närvarande på mötet.

Det är kanske vattenkraften och skogen som är den största inkomstkällan i vårt land, och det mesta kommer från glesbygden. Det finns alltså pengar i vår skattekista, men var hamnar dessa skattepengar, ja inte i glesbygden. Det finns en tendens att det mer och mer blir ett klassamhälle, där urbaniseringen blir allt större.

Har de som styr vårt land tappat greppet om hur vi har det iglesbygden?

Kurt-Olof Edström

Åsele

Seminariedagarna som vattenkraftsföreningen hade 2019, kom det endast 6 riksdagsledamöter och lyssnade på deras tankegångar om bl.a. norgemodellen. De riksdagsledamöter som är folkvalda från Norrland fanns inte närvarande på mötet.

Moderaterna vill sänka skatten för alla pensionärer

Medan Socialdemokraterna förklarar vad de vill göra på sikt för pensionärerna vill Moderaterna förbättra deras situation redan i dag. Tack vare överenskommelsen i Pensionsgruppen,...

Låt nya vindar blåsa in 2020

Jag är ledsen, men 2020 kan vara början på ett nytt decennium med fortsatt avveckling. Eller inte. Förändring börjar alltid med en tanke. Så låt oss stanna upp och tänka till.

Fördela intäker från vindkraften

M och KD lämnar nu den svenska energiöverenskommelsen, men i stället för att avveckla överenskommelsen bör den utvecklas. Låt kommunernai Västerbotten få skatteintäkter från...

Närproducerat är flerfalt bättre

Västerbottens-Kuriren har i en artikelserie aktualiserat frågan om mat och klimat. I en av artiklarna riktar jordbruksexperten Gunnar Rundgren hård kritik mot de klimatmärkningar...

Vansinne att lägga ner samtalsstödet Hjälplinjen

Nationella Hjälplinjen, som erbjuder samtalsstöd för människor i kris, har lagts ner nu vid årsskiftet. Funktionen ska istället föras över till regionerna är det meningen. Det är...

Lite civilkurage vore klädsamt

Osthyvlarnas tid är över, nu behövs bödelns yxa, svärd och skoningslöshet.