Tisdag 26 januari 2021

Västerbottningen

I Norge och Finland får vattenkraftskommuner en viss del av fastighetsskatten, skriver insändarskribenten. Foto: ARKIVBILD

Glöms glesbygden bort när man kommit till riksdagen?

Insändare · Published jan 16, 2020 at 01:15

Att vara fritidspolitiker i en liten glesbygdskommun, är ingen lätt uppgift när ekonomin blir ett problem till sjukvård, skola och äldreomsorgen. I vårt land finns 290 kommuner, regeringen säger att alla dessa kommuner ska ha samma förutsättningar enligt alla lagar som finns, ett ex är kommunallagen. En lag som mångt och mycket bestämmer vårt lands demokrati.

Åtta av tio kommuner enligt en undersökning, visar att de går på knäna när det gäller ekonomin till, äldreomsorgen sjukvården och skolan. Skattetrycket för många kommuner är så hög att det blir svårt att bedriva en vettig politik.

Att hela Sverige ska leva, och att vi har samma förutsättningar kan ifrågasättas, har vi samma förutsättning i Stockholm, Åsele, Vilhelmina eller Dorotea? Kommunalskatten är för Dorotea kommun den högsta i Sverige, jämfört med Solna kommun är skillnaden stor, nästan 6 kr lägre. Vårt land är otroligt rikt på naturresurser, som vattenkraft och skog, och det mesta kommer från glesbygdskommuner.

Varje år besöker Förening Sveriges Vattenkraftskommuner riksdagshuset och har riksdagsseminarier två dagar. Tanken är att framföra deras syften med föreningen, och visa hur den norska vattenkraftsmodellen fungera till glesbygdskommuner i Norge. Vattenkraften genererar enorma skattepengar till staten som vattenkraftskommuner inte får så mycket av.

I Norge och Finland får vattenkraftskommuner en viss del av den fastighetsskatt som den genererar till staten. Glesbygden i dessa grannländer får helt andra förutsättningar att utveckla sin byggd där man vill bo kvar och känna sig trygg. Hur tänker man i vårt riksdagshus när det gäller glesbygden, sitter man i en bubbla och bara tänker på sin egen position.

Det kom endast sex riksdagsledamöter på seminariedagarna som vattenkraftsföreningen hade 2019 och lyssnade på deras tankegångar om bland annat norgemodellen. De riksdagsledamöter som är folkvalda från Norrland fanns inte närvarande på mötet.

Det är kanske vattenkraften och skogen som är den största inkomstkällan i vårt land, och det mesta kommer från glesbygden. Det finns alltså pengar i vår skattekista, men var hamnar dessa skattepengar, ja inte i glesbygden. Det finns en tendens att det mer och mer blir ett klassamhälle, där urbaniseringen blir allt större.

Har de som styr vårt land tappat greppet om hur vi har det iglesbygden?

Kurt-Olof Edström

Åsele

Seminariedagarna som vattenkraftsföreningen hade 2019, kom det endast 6 riksdagsledamöter och lyssnade på deras tankegångar om bl.a. norgemodellen. De riksdagsledamöter som är folkvalda från Norrland fanns inte närvarande på mötet.

Bättre förutsättningar för att plogningen ska fungera

Vintern är här och det ställer höga krav på landets vinterväghållning. Som vägens hjältar ser vi landets yrkesförare. De som kliver upp och sätter sig i plogbilen när de flesta av...

Skala ner strandskyddet rejält

Vi har kommuner som har fler sjöar än invånare. Det borde gå att vara generösare.

Strandskyddet bör bestämmas kommunalt

Nyligen presenterades ännu ett förslag till ändring av strandskyddsbestämmelserna. Liksom de två tidigare utredningarna i närtid (Alliansen samt förra S-regeringen) utlovas...

En vändpunkt och en kickstart

År 2021 blir året som många tror och hoppas på lite extra, betydligt mer än vid ett vanligt nyår.

Snart kan det bli lättare att bygga strandnära

Centerpartiet vill att hela Sverige ska kunna växa och utvecklas. Idag ser vi hur ett stelbent strandskydd sätter käppar i hjulen för människor som vill bygga sitt hus nära ett...

2020 – vändpunkt för landsbygden!

Ju mer det växer på åkrarna ju mer kol lagras in i marken i växternas rötter.