Måndag 6 juli 2020

Västerbottningen

Håll rent från nazistpartier i vårens EU-val

Insändare · Published jan 23, 2019 at 06:15

Före valet valet lovade Moderaternas Ulf Kristersson att han inte, såvida inte himlen ramlade ner, skulle bilda en regering, som skulle vara beroende av Sverigedemokraternas stöd. Han insåg naturligtvis att att detta var viktigt eftersom det var många som i annat fall absolut inte skulle rösta på M.

Men detta heliga vallöftet glömde han snabbt och beskyller nu i stället Centern och Liberalerna för svek när de står fast vid sitt löfte till väljarna. Inser han inte att alliansen inte vann valet och att den därför i varje fråga var beroende av stöd från SD. Genom skickligt förda förhandlingar med S, har Annie Lööf och Jan Björklund lyckat få en bra överenskommelse som tillgodoser väldigt många av Alliansens viktigaste frågor.

Men M och KD är besvikna över att det inte blev några ministerposter. Sara Skyttedal (förstanamn på KD:s EU lista) beskyller C och L för att vara Quislingar. Hennes uttalande måste betecknas som ett ordentligt självmål. Känner hon verkligen inte till att Vidkun Quisling var nazist och den roll han spelade när Hitler angrep 9 april 1940 som Tyskland anföll NorgeNorge 1939. Hur tänkte hon egentligen och hur kan företrädare för ett parti som lånat beteckningen Kristen till sin partibeteckning vara beredd att bli beroende av samarbete med ett rasistiskt parti?

Det är oroande att se hur främlingsfientliga och nazistiska partier fått fotfäste och växer i Europa. Det är därför oerhört viktigt att vi vid valet till Europaparlamentet väljer partier som ser alla människors lika värde oavsett hudfärg eller etnicitet. Det är också viktigt att vi lär av historien, i annat fall är det risk att vi tvingas uppleva den igen.

Nils-Åke Sandström ( C )

Tavelsjö

Regionens och kommuners samarbete måste förbättras

Samverkan behöver stärkas mellan Region Västerbotten och kommunerna. Centerpartiet i Västerbotten har lämnat in en motion som handlar om en starkare samverkan mellan regional...

Elflyg och drönare är framtiden

Häromveckan presenterades ett spännande forskningsprojekt med bland annat Åsele kommun, Örnsköldsviks flygplats och Luleå tekniska universitet som intressenter.

Sverige måste agera när coronavaccinet lanseras

Regeringens misslyckande kring coronatestningen får inte upprepas när ett framtida vaccinationsprogram planeras. Det krävs bättre engagemang, tydlighet och ansvarstagande från...

Sluta racka ner på småskolorna

Om vi menar allvar med att utveckla glesbygdskommuner måste vi värdera våra resurser, sluta predika avveckling och våga gå mot strömmen.

Regeringens bredbandspolitik splittrar stad och land

I Västerbotten är 8 av 10 hushåll anslutna till fibernät. Trots det saknar 4 av 10 av landsbygdsborna i länet en anslutning. Regeringens kraftlösa bredbandspolitik splittrar stad...

Fina pärlor på nära håll 2020

Sommaren 2020 kommer gå till historien på ett eller annat sätt, självfallet på grund av Corona-krisen.