Tisdag 28 september 2021

Västerbottningen

Västerbottningen 20210729 Ledare Erik Löfgren

Hallå, Hallå, Varför finns ingen täckning?

Insändare · Published aug 4, 2021 at 01:15

I Västerbottningens ledare 29 juli skriver Erik Löfgren om behovet av bredband och bra postservice i HELA landet! Det är bara att hålla med i allt han skriver! Landsbygden halkar efter, klyftan mellan stad och land vidgas!

Men det är intressant att notera vad han INTE skriver! Varför har det blivit så här? Många politiker pratar om att hela landet ska leva! Det förutsätter bra tele- och post- service! Enkelt!

Men när denna målsättning kolliderar med marknadsekonomins villkor blir det problem.

Posten hade monopol inom sin verksamhet i över 300 år. Fungerade utmärkt, tills nyliberala ekonomer/politiker sålde ut lönsamma delar till privata företag och satte det statligt ägda Postnord i en omöjlig sits! Enligt lag ska företaget dela ut A-post inom 24 tim i hela landet och dessutom ge vinst! Tänk till! Vad ska portot vara för att en lantbrevbärarlinje på 30 mil ska vara lönsam?

Televerket är ett annat exempel. När telefonen kom fick verket uppdraget att ge varje hus möjlighet till telefon. Det kostade lika mycket att sätta in telefon i Kålaboda som i Stockholm!

En solidarisk gemensam lösning innebär att lönsamma delar ”sponsrar” olönsam glesbygd!

Privat företagsamhet är bra! Men det finns något som ekonomer kallar ”naturligt monopol”. Järnvägen, Apoteken, Bilprovningen är några andra exempel.

Nu ropar många på att staten ska satsa skattepengar på bredband i glesbygden. Varför inte erkänna att nyliberalismen misslyckats i frågan?

Är problemet måhända att gemensamma lösningar kräver en viss solidaritet? Bor själv i en tätort där jag kan välja mellan ett otal företag för både TV, Tele och dataoperatörer. Avstår gärna ett dussin mot att ALLA i HELA Sverige får en bra uppkoppling!

Bertil Wallgren

Floby

Nu ropar många på att staten ska satsa skattepengar på bredband i glesbygden. Varför inte erkänna att nyliberalismen misslyckats i frågan?

Rätt att partiet stöttar i valet

Olof Lindqvist, ordförande i Fria liberalerna i svenska kyrkan tycker tydligen att det är orättvist att Centerpartister som ställer upp i kyrkovalet får stöd av moderpartiet. I...

5 km-staden stärker landsbygden!

Många människor, inte minst barnfamiljer, vill bo i småhus vilket också i hög grad är fallet runt om i vårt län.

L: Skärp Smittskyddslagen - tillåt frivilliga vaccinpass!

Både vaccinpass, sjukvård och omsorg måste sikta mot trygghet och frihet. Liberalerna vill att samhället ska vara tryggt för varje människa, och allra mest värnar vi de sköraste....

Glöm inte det glömda valet

Demokratin är skör. Ju lägre röstdeltagande desto större risk att valet kapas av antidemokratiska krafter.

Region Västerbotten ska bli en ledande miljöregion

Nu antar Region Västerbotten en miljö- och klimatstrategi som ska ta organisationen till nettonollutsläpp. Miljöpartiet har tryckt på för strategin som tillsammans med den...

Bygg enklare så blir det billigare

När destruktiva krafter river ner behöver goda krafter bygga upp och när människor flyr från sina rötter behövs tillfälliga boenden.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport