I en video från 17 december 2020 avslöjar Djurrättsalliansen att djurplågeri ägt rum på ett krav-slakteri i Skåne som veterinärer fastslår som “ren misshandel” av djuren. I videon kan man se hur man sparkar grisar i ansiktet, slår dem med kedjor och misshandlar dem med påkar och elstötar. Ägaren av slakteriet hävdar att bilderna och filmmaterialen är tagna för flera år sedan vilket har kunnat bevisats inte stämma överens med verkligheten.
Det är inte bara veganer och vegetarianer som är djupt upprörda över detta avslöjande eftersom många som äter kött ofta väljer kravkött i hopp om en bättre djuromsorg. Men i ett avsnitt av Uppdrag Granskning från den 13 januari visas hur kravmärkningen inte är att lita på. Den visar att kravbönder ofta kan vara dömda för grova brott mot djurskyddslagen och ändå får fortsätta med kravmärkning på deras produkter samt att bönderna själva i stor mån för välja vilket tillsynsföretag de vill ha. Om de får många anmärkningar av ett tillsynsföretag har de rätt att byta till ett annat. Dessutom är mörkertalet högt när det kommer till brott mot djurskyddslagarna eftersom det sker så få kontroller.
Om detta kan förekomma på ett svenskt kravmärkt slakteri är chansen ännu större att det händer även på större slakterier och slakterier som inte är kravmärkta. Eftersom man som konsument förtjänar att veta vad man betalar för, är det därför inte dags att strategiskt införa kameraövervakning i slakterierna i syfte att förhindra allt detta onödiga lidande som idag pågår när man tror ingen ser på?
Detta är något som Sveriges veterinärförbund föreslog och som idag redan har implementerats i länder som Storbritannien, Frankrike och Norge. Låt Sverige bli ännu ett land där denna strategi används för att motverka onödigt djurplågeri på slakterierna.
En medveten konsument