Måndag 30 mars 2020

Västerbottningen

Moderaterna vill alltså sänka skatten för alla pensionärer – dubbelt så mycket och för dubbelt så många, jämfört med regeringen. Foto: PIXABAY

Moderaterna vill sänka skatten för alla pensionärer

Insändare · Published jan 23, 2020 at 01:15

Medan Socialdemokraterna förklarar vad de vill göra på sikt för pensionärerna vill Moderaterna förbättra deras situation redan i dag.

Tack vare överenskommelsen i Pensionsgruppen, där utöver partierna bakom Januariöverenskommelsen också Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, finns det i budgeten för 2020 med en satsning på de pensionärer som har det sämst ställt. Garantipensionen höjs, liksom bostadstillägget för pensionärer. Det är rätt och rättvist. Alla har rätt till en dräglig pension.

Vad som också är rättvist är att det gör skillnad i pensionsbeskedet om man har jobbat och betalat skatt ett helt arbetsliv. Därför har Moderaterna varit drivande bakom att pensionärer med genomsnittliga pensioner har fått skattesänkningar på närmare 1500 kronor per månad.

Liksom i förra årets budgetproposition från den socialdemokratiskt ledda regeringen blir en majoritet av de kvinnliga pensionärerna helt utan skattesänkningar. Även en stor del av de manliga pensionärer som arbetat i LO-yrken blir utan. Socialdemokraterna sänker skatten för pensionärer med fyra miljarder kronor – inte en enda av dessa går till den halvan av pensionärskollektivet som har en pension på 17 000 kr eller lägre! I stället får bara de med högst pension sänkt skatt med regeringens budget. Det är djupt orättvist.

Moderaterna föreslog också i budgetmotionen för 2020 sänkt skatt med 200 kr i månaden för alla pensionärer som tjänar över gränsen för garantipension. I Umeå med kranskommunerhade det exempelvis inneburit att nästan 24 000 pensionärer hade fått sänkt skatt.

”De som byggt vår välfärd förtjänar ett tack”, sade finansministern till pensionärerna i september. De förtjänar också mer pengar att röra sig med. Men de många kvinnor som slitit i välfärden ett helt yrkesliv har alltså inte fått en enda krona i sänkt skatt från den socialdemokratiskt ledda regeringen den 1 januari.

Till skillnad från Socialdemokraternas, som skriver om vad de på sikt vill göra har Moderaterna lagt fram förslag som i dag ger alla Sveriges pensionärer en bättre situation.

Moderaterna vill alltså sänka skatten för alla pensionärer – dubbelt så mycket och för dubbelt så många, jämfört med regeringen.

Vi vill fortsätta sänka skatten för alla pensionärer, inte minst för dem som har jobbat och slitit i yrken med relativt låga löner. Undersköterskor, barnskötare, anläggningsarbetare och industriarbetare. Alla har de varit med om att bygga upp det Sverige som vi är så stolta över. För oss är det en fråga om rättvisa.

Maria Malmer Stenergard

riksdagsledamot (M)

ordförande i Socialförsäkringsutskottet

Elisabeth Björnsdotter Rahm

riksdagsledamot (M)

ledamot i Socialförsäkringsutskottet

En annan värld väntar efter Corona

Vi befinner oss i en världsomfattande pandemi som också är en samhällelig kris. Världen kommer att se annorlunda ut efter Coronakrisen. Frågan är hur. Några tvärsäkra påståenden...

Nu är det hög tid att samarbeta

Politiker är fast i strukturer som enligt min uppfattning borde förändras i takt med att världen förändras.

Varför testar man avlopp men inte corona?

Sverige slutar av resurs- och kostnadsskäl att testa alla misstänkta fall för coronaviruset. De kostar bara nån tusenlapp per test för coronavirus, så jag får inte ihop dessa...

Vanligt folkvett behövs i krisläge

Krisberedskap är därför för många av oss, torr ved och reservaggregat för strömmen. Inte att hamstra toapapper, jäst och strösocker i panik.

De lokala små flygplatserna är viktiga

Runt om i Sverige har vi 34 regionala flygplatser, varav 27 har reguljär passagerartrafik. Alla de regionala flygplatserna finns på mindre orter med mindre passagerarkapacitet. De...

Dags för en människoskyddslag!

Kvigan Ko-Hilda i Kallhögen i Vännäs kommun har blivit rikskändis av det enkla skälet att hon inte har någon ko-kompis. Istället umgås hon med hästar hos ägaren Marika Andersson....