Onsdag 25 november 2020

Västerbottningen

MP: Vi vill bygga Sverige rättvist och gott

Insändare · Published okt 31, 2020 at 01:15

I ett av världens mest utvecklade länder väljer vi vilket samhälle vi vill vara. Om vi vill göra vad vi kan för att ingen ska lämnas efter och leva i utanförskap - eller om vi låter bli. 

Den ekonomiska kris som följt i coronapandemins spår har inte slagit jämlikt. Det är människor med små ekonomiska marginaler och osäkra anställningar som har drabbats hårdast. Inte minst småföretagare inom turism och kultur, men också inom restaurang och produktion. Det ser vi spår av i hela Västerbotten, från fjäll till kust. Arbetslöshet och långa sjukskrivningar slår hårt mot alla, men inte på samma sätt. Att den som blir sjuk eller arbetslös inte också ska behöva bli fattig borde vara en grund i ett av världens mest utvecklade länder.

Sverige har gått från att vara ett av världens mest jämlika länder till ett land där klyftorna mellan stad och land under en allt för lång tid har tillåtits växa. Den högt prioriterade frågan om ekonomisk tillväxt gör att urbaniseringen accelererar, storföretagen drivs av allt högre vinster och det småskaliga, som får landsbygden att leva, rationaliseras bort. Rösterna på landsbygden, som blir allt färre, lyssnas inte längre på i samma utsträckning. Den tekniska utvecklingen sker där enkel ekonomisk vinst kan göras. 

Miljöpartiet ser längre än till nästa bokslut. Vi ser många generationer framåt. För att bygga ett stabilt och hållbart samhälle behöver vi hålla flera perspektiv i huvudet samtidigt. Ett hållbart samhälle förutsätter landsbygdens tillgångar på energi, produktion, driftighet, kreativitet och rekreation. Och det förutsätter stadens tillgångar på utbildning, idékluster, mötesplatser och storskalighet. 

Vi kan bygga ett rättvist Sverige. Där trygghetssystemen är starka och där ingen lämnas efter. Ett jämlikt samhälle är ett samhälle som är bra för alla.

Elin Söderberg (MP)

distriktsordförande Västerbotten

Emma Lindqvist (MP)

regionråd Region Västerbotten

Miljöpartiet ser längre än till nästa bokslut.

Vänsterpartiet menar att sjukförsäkringen måste lagas

Mitt i den härjande pandemin utförsäkras långtidssjuka av Försäkringskassan och tvingas söka hjälp till hyra och mat från kommunerna. Enligt tidningen Arbetet sökte drygt 18 000...

Nystart för Granö, Hällnäs och Åmsele

Framtiden för de tre älvsnära byarna ligger i bybornas egna händer samtidigt som det har stor betydelse för hela kommunens framtid. Kommunen måste nu göra allt som står i deras förmåga att stötta bybornas initiativ.

Stad och land hand i hand då blommar Sverige upp

Vi är kommunstyrelseordförande i två av landets minsta kommuner – Malå och Sorsele. Kommunerna ligger i Västerbottens inland – södra Lappland. Våra kommuner innehåller stora...

Enad front vinner tilit och tro

Att som medborgare och företagare se kommunledningen i enad front ökar den gemensamma självkänslan.

Stötta urkraften i bytänkandet

När skolor lades ner förr så var det statliga företrädare, inspektörer från Länsskolnämnden som skulle möta bybor och politiker som var sams om att skolan måste vara kvar. Staten...

Småskolors vara eller icke vara

Eftersom skolnedläggningar är vanliga och alltid väcker känslor, följs processen med stort intresse på många håll i landet.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport