Måndag 30 mars 2020

Västerbottningen

S: Mer pension till de som har jobbat längst!

Insändare · Published jan 23, 2020 at 01:15

De som varit med och byggt landet genom sitt arbete har lagt grunden för vår gemensamma välfärd. De har rätt till en trygg ålderdom, något annat duger inte i det starka samhället. Därför är trygga pensioner en avgörande kärnfråga för oss socialdemokrater. Nu höjs pensionerna för dem med lägst pensioner och under det kommande året kommer vi ta strid för ytterligare höjningar av pensionerna.

Vi måste kunna lita på att när vi blir äldre, då har vi den välfärd vi behöver och den ekonomiska trygghet vi förtjänar. Bra pensioner är därför det yttersta kvittot på att samhällskontraktet fungerar. När du gjort din plikt, ska du också kunna kräva din rätt.

Vi har ett av världens bästa pensionssystem om man ser till dess utformning. Det är självständigt och långsiktigt hållbart. Men det stora problemet är att det inte levererar tillräckliga pensioner. Alldeles för många människors pensioner är helt enkelt för låga.

Det är vår skyldighet att göra mer. Pensionerna ska höjas. Här är vår plan för bättre pensioner.

Från och med den 1 januari höjer vi pensionerna för de som har lägst pensioner. Vi stärker det så kallade grundskyddet genom att nivån i garantipensionen höjs med 200 kronor per månad och taket i bostadstillägget höjs från 5 600 kronor till 7 000 kronor. Det här innebär att 675 000 svenskar, framförallt kvinnor, får högre pensioner

Det måste löna sig mer att ha arbetat ett helt arbetsliv. Skillnaden i pension mellan de som arbetat hela livet och de som inte gjort det är idag för liten. Därför vill vi höja pensionerna för dem som slitit ett helt arbetsliv.

Pensionerna måste hålla långsiktigt. Vårt mål är att man ska få minst 70 % av slutlönen i pension. Det kräver att mer pengar kommer in till pensionssystemet. Därför vill vi höja pensionsavgiften till den nivå som det ursprungligen var tänkt, 18,5 procent.

Landets äldre ska hedras, inte straffbeskattas, inte hänvisas till ett liv i fattigdom. I det starka samhället blir du inte fattig när du blir gammal. Nu tar vi nästa steg för högre pensioner.

Ardalan Shekarabi

socialförsäkringsminister (S)

Helén Pettersson

riksdagsledamot Västerbotten (S)

Skillnaden i pension mellan de som arbetat hela livet och de som inte gjort det är idag för liten. Därför vill vi höja pensionerna för dem som slitit ett helt arbetsliv.

En annan värld väntar efter Corona

Vi befinner oss i en världsomfattande pandemi som också är en samhällelig kris. Världen kommer att se annorlunda ut efter Coronakrisen. Frågan är hur. Några tvärsäkra påståenden...

Nu är det hög tid att samarbeta

Politiker är fast i strukturer som enligt min uppfattning borde förändras i takt med att världen förändras.

Varför testar man avlopp men inte corona?

Sverige slutar av resurs- och kostnadsskäl att testa alla misstänkta fall för coronaviruset. De kostar bara nån tusenlapp per test för coronavirus, så jag får inte ihop dessa...

Vanligt folkvett behövs i krisläge

Krisberedskap är därför för många av oss, torr ved och reservaggregat för strömmen. Inte att hamstra toapapper, jäst och strösocker i panik.

De lokala små flygplatserna är viktiga

Runt om i Sverige har vi 34 regionala flygplatser, varav 27 har reguljär passagerartrafik. Alla de regionala flygplatserna finns på mindre orter med mindre passagerarkapacitet. De...

Dags för en människoskyddslag!

Kvigan Ko-Hilda i Kallhögen i Vännäs kommun har blivit rikskändis av det enkla skälet att hon inte har någon ko-kompis. Istället umgås hon med hästar hos ägaren Marika Andersson....