Söndag 8 december 2019

Västerbottningen

Skogsbruket orsakar skadorna

Insändare · Published jul 15, 2019 at 07:15

Multiskadad skog kommer utav kalavverkning och plantager. Vilket Skogsstyrelsen och de stora skogsbolagen ogärna talar om.

Skogsbrand som inte går att släcka kommer av samma orsak, plantager.

Bra är att börja med att se SVT Vetenskapens Värld Avsnittet "Skogsbrändernas tid" som gick i våras 11:e mars och på repris 24:e juni. Den ger bra info.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB verkar inte ha förstått frågan. De talar fortfarande om brandbekämpning.

De varnar inte dom som bor i plantageområden att evakuera. En brand i en plantage har aldrig gått att släcka med konventionell brandbekämpning.

Multiskadad skog är en parallell, det beror också på plantager. Så om vi vill ha bränder som inte går släcka och skog som är så pass skadad så att virket får lågt värde eller blir obrukbart. Ja, då bör vi fortsätta med kalavverkning och monokulturplantager.

Jag anser att det är fel, det gör de flesta i världen numera, utom i Sverige. Stora delar av norra Sverige håller i det tysta på att förvandlas till en massaplantage.

Inte av något skäl alls. Eftersom kalavverkning är det ekonomiskt sämsta alternativet för en skogsägare eller ett skogsbolag.

De som gynnas är skogsklippare, kvartalsekonomer och brottslingar som stulit sin mark. Vilket många skogsbolag gjorde på 1800-talet.

De stal skog på olika sätt. Värst var den svenska staten som konfiskerade enorma arealer skogsmark i övre Norrland.

Motivet var att vi inte klarade av att äga själva eftersom dom hittade på att vi var av en sämre sort, i Uppsala kallade dom alla norr om Umeå nedsättande ord, ungefär med samma avsikt som man hittade på rasistiska glåpord för andra grupper.

Då gjorde det liksom inget att man stal. Liksom att det fortfarande inte gör något om man förstör natur här uppe.

Så i till exempel Sörmland finns mycket få kalhyggen. Bränder och multiskadad skog berör inte de områden där makthavarna bor.

Därför är det en lågprioriterad fråga i media på riksplanet. De gör pliktskyldigt sina reportage. Men, frågorna och svaren uteblir.

Tomas Johansson

Miljöingenjör, Skellefteå

Multikultur och kalavverkningen är vad som skadar skogen

Inför organiserad screening av prostatacancer i länet

I november månad pågår mustaschkampen som samlar in pengar för forskning om behandling av prostatacancer. Mustaschkampen ska också sprida kunskap om sjukdomen och bilda opinion...

Lite civilkurage vore klädsamt

Osthyvlarnas tid är över, nu behövs bödelns yxa, svärd och skoningslöshet.

Orimligt med obalans mellan kommunerna

I dagarna röstade riksdagen ja till regeringens nya förslag till kommunal kostnadsutjämning. Förslaget förväntas, enligt SCB:s preliminära siffror för 2019, ge Robertsfors kommun...

Halkan blottlägger orättvisor

I tisdags i förra veckan slog halkan till, samma dag som våra sopor skulle hämtas. Sopbilen var i faggorna innan den beställda sandningen hann utföras varmed chauffören bestämde...

Vit Jul borde vara en självklar tradition!

Snart är det jul igen. Barnen julpysslar på dagis och skolor. Det bjuds på julmust, pepparkakor och lussebullar. Tända ljus och luciasång. En mysig och förväntansfull stämning...

Sverige måste hitta balansen

Finansdepartementet och regeringen stoltserar med goda statsfinanser och stort reformutrymme. Samtidigt går många kommuner på knäna och tvingas dra ner på välfärden. Vård, skola...