Onsdag 21 augusti 2019

Västerbottningen

Skogsbruket orsakar skadorna

Insändare · Published jul 15, 2019 at 07:15

Multiskadad skog kommer utav kalavverkning och plantager. Vilket Skogsstyrelsen och de stora skogsbolagen ogärna talar om.

Skogsbrand som inte går att släcka kommer av samma orsak, plantager.

Bra är att börja med att se SVT Vetenskapens Värld Avsnittet "Skogsbrändernas tid" som gick i våras 11:e mars och på repris 24:e juni. Den ger bra info.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB verkar inte ha förstått frågan. De talar fortfarande om brandbekämpning.

De varnar inte dom som bor i plantageområden att evakuera. En brand i en plantage har aldrig gått att släcka med konventionell brandbekämpning.

Multiskadad skog är en parallell, det beror också på plantager. Så om vi vill ha bränder som inte går släcka och skog som är så pass skadad så att virket får lågt värde eller blir obrukbart. Ja, då bör vi fortsätta med kalavverkning och monokulturplantager.

Jag anser att det är fel, det gör de flesta i världen numera, utom i Sverige. Stora delar av norra Sverige håller i det tysta på att förvandlas till en massaplantage.

Inte av något skäl alls. Eftersom kalavverkning är det ekonomiskt sämsta alternativet för en skogsägare eller ett skogsbolag.

De som gynnas är skogsklippare, kvartalsekonomer och brottslingar som stulit sin mark. Vilket många skogsbolag gjorde på 1800-talet.

De stal skog på olika sätt. Värst var den svenska staten som konfiskerade enorma arealer skogsmark i övre Norrland.

Motivet var att vi inte klarade av att äga själva eftersom dom hittade på att vi var av en sämre sort, i Uppsala kallade dom alla norr om Umeå nedsättande ord, ungefär med samma avsikt som man hittade på rasistiska glåpord för andra grupper.

Då gjorde det liksom inget att man stal. Liksom att det fortfarande inte gör något om man förstör natur här uppe.

Så i till exempel Sörmland finns mycket få kalhyggen. Bränder och multiskadad skog berör inte de områden där makthavarna bor.

Därför är det en lågprioriterad fråga i media på riksplanet. De gör pliktskyldigt sina reportage. Men, frågorna och svaren uteblir.

Tomas Johansson

Miljöingenjör, Skellefteå

Multikultur och kalavverkningen är vad som skadar skogen

Thailandtips till fattigpensionär

Är du fattigpensionär med kanske 7000 kronor i månaden. Gör som jag. Bo i Thailand 6 månader under vintern och sommarhalvåret i Sverige. I Thailand lever jag lyxliv. Hotell varje...

Norrmejerier - dags att byta fokus!

Stefan Jansson, professor i cell- och molekylär biologi vid Umeå Universitet, har i sommar i en debattartikel pekat på att Norrmejerier använder gmo-fritt foder som en profilfråga...

Bussgods är garanten för service i hela Västerbotten

Pakethantering ökar överallt då näthandeln växer och fungerande godsleveranser måste finnas. Servicen behövs för att kunna bo och driva företag i hela länet. Därför behövs...

Låt skillnader bli styrkor i vårt land

Jag vet inte om det beror på att jag lever med ett ständigt engagemang för ett sammanhållet och hållbart Sverige när jag kopplar ihop det jag hör på radion med läget i landet. Hör...

Flickor med autism får sin diagnos senare än pojkar

Flickor med autism får ofta sin diagnos betydligt senare än pojkar. Förskolan spelar redan en viktig roll och för att stötta pedagoger presenterar vi två tecken på autism som ofta...

Greta behöver en kompis

Greta Thunberg gör succé världen över med sitt patos och engegemang för klimatet. Personligen har jag varit lite skeptisk till fenomenet och funderat över det kloka i att låta ett...