Måndag 14 juni 2021

Västerbottningen

Lars-Antti Oskarsson, Kajsa Persson och Annukka Sjöström slåss mot väderkvarnar, menar skribenten. Foto: PIXABAY

Sluta upp att kämpa mot vindkraften

Insändare · Published maj 12, 2021 at 01:15

Lars-Antti Oskarsson, Kajsa Persson och Annukka Sjöström skriver i en debattartikel (VK 23 april) att de ser vindkraften som ett hot mot vår natur, både lokalt och även totalt från början till slutet.

De oroar sig hur det blir efter 20-25 år när de tror att järnskrotet i bästa fall grävs ner i jorden, eftersom de inte tror att det finns något bättre alternativ. Men detta skulle väl vara väldigt konstigt. Ingen gräver väl ner järnskrot. 

Och varför skulle man sluta använda dem? När de blir utslitna kommer de att repareras, återanvändas eller smältas ner för att kanske användas till exempelvis nya vindkraftverk. Värre är det med kärnkraftsavfallet som måste förvaras minst femhundra meter ner i berggrunden i hundra tusentals år. Inser inte debattörerna att vi inte längre kan fortsätta att använda fossilt bränsle om vi skall kunna leva kvar på vår planet.

Vilka alternativ har vi? Kärnkraften var en återvändsgränd, där avfallet nu samlats i överfulla mellanlagringsstationer och den enormt svåra och kostsamma slutförvaringen inte ens har påbörjats. Skall vi låta våra barn få en framtid på jorden får vi inte vara så själviska och enögda att vi inte gör något när vi vet hur allvarligt läget är.

Vi måste också förstå att den globala uppvärmningen inte är ett regionalt problem. Därför är fossilfri energi lika värdefull även om den exporteras till Finland. Sluta kämpa emot vindkraft och andra miljövänliga satsningar. Öppna ögonen och inse att vi måste agera, på den andra vågskålen står världens undergång på grund av klimatkrisen.

Nils-Åke Sandström

Centerpartiet

Tavelsjö

Värre är det med kärnkraftsavfallet som måste förvaras minst femhundra meter ner i berggrunden i hundra tusentals år

KD och V ratar ny politisk organisation i Vindeln

I januari 2021 skickades det ett förslag avseende ny politisk organisation i Vindeln till kommunfullmäktiges partier i Vindeln. Vi, Kristdemokraterna och Vänsterpartiethar...

”Vi flytt int!” blir välkommen hit!

Knappen ”vi flytt int” (söderut) är nu överspelad. Dags att ta fram en ny knapp med texten ”Välkommen hit”. Snacka om revansch för Norra Sverige.

Ovärdig syn på samekulturen

Ser att det är ”populärt” att skriva hatiska kommentarer om samer och renar. Har man som jag ett par hundra år bakåt i inlandet och Lappland är det mycket troligt att man liksom...

Dags att hänga på flyttvågen

Det är nu det händer och nu gäller det att hänga på flyttvågen.

Västerbottningar för tunga för att åka ambulans

För att kunna rädda fler liv utrustas ambulanser med allt mer utrustning. Tyvärr riskerar den utrustningen, i kombination med att hela fem av tio västerbottningar är överviktiga,...

Krafttag krävs mot arbetslösheten

Nu krävs kreativa krafttag för att att fånga upp unga som riskerar långa tider utanför arbetsmarknaden.
Sport