Torsdag 4 juni 2020

Västerbottningen

Västerbottens småföretag måste få akut hjälp!

Insändare ˇ Published apr 2, 2020 at 01:15

Coronakrisen har redan slagit undan benen på många av Sveriges småföretag. Regeringens snabba stöd till näringslivet är välkommet – men risken är att det inte räcker. Nu krävs uthålliga satsningar på de små företagen om stora mängder jobb inte ska försvinna.

Coronakrisen har svept in med full kraft och de senaste veckorna har inget varit sig likt. Vi har alla fått vänja oss vid begränsningar i vår vardag. Det är rätt, eftersom liv och hälsa alltid är viktigast.

Men samtidigt har en akut kris drabbat landets små företag. I klartext: Staten behöver sätta in åtgärder i en skala ingen har sett förut för att många västerbottningar ska ha ett jobb att gå till när krisen är över.

I landet som helhet varslas människor redan i en snabbare takt än under finanskrisen 2008. Hittills i mars har drygt 18 000 personer varslats i Sverige, enligt Arbetsförmedlingen. Det kan jämföras med 3 292 personer i mars i fjol. Men då ska man veta att varsel som berör färre än fem personer inte behöver anmälas till Arbetsförmedlingen. Katastrofsiffrorna speglar alltså inte ens läget för många småföretag, där det är vanligt med färre än fem anställda.

Hela 98 procent av landets företag har färre än 20 anställda. Det är de som saknar krockkuddar och drabbas först och hårdast när vardagen stannar av. Många kan gå omkull på en månad med en nolla i inkomstkolumnen.

Regeringens åtgärder för mindre företag som aviserades den 25 mars är därför mycket välkomna. Fyra av fem jobb skapas i dag i små och medelstora företag – de är helt avgörande för den svenska välfärden.

Därför behöver regeringen slå fast att den kommer att finnas där tills krisen är över.

1. Ihållande direktstöd – även till de minsta företagen

Så länge den akuta krisen pågår måste staten bära stora delar av kostnaderna för hotade företag. Då är det avgörande att vi ser att åtgärderna utnyttjas även av de allra minsta företagen, annars måste de skyndsamt justeras.

2. Underlätta snabb omställning

Många små företag är oerhört kreativa och kan snabbt ställa om verksamheten i krislägen. Ge Tillväxtverket ett akut uppdrag att samordna stöd till företag som vill byta inriktning.

3. Stärk företagares ekonomiska trygghet.

På längre sikt är det avgörande att fler vågar satsa på sitt företagande. Men många avstår eftersom trygghetssystemen fortfarande är byggda för löntagare. För att stå rustade inför nästa kris är det avgörande att få till en ändring.

Regeringen har agerat snabbt för att rädda familjeföretag och livsverk från att gå under. Det kommer att kosta, men att låta motorn i jobbskapandet brinna upp skulle vara ett historiskt misstag – och bli ännu dyrare.

Västerbottenssmåföretagare bidrar till samhället med jobb och välfärd, men den här historiska prövningen klarar många av dem inte på egen hand. Nu gäller det att stötta våra jobbskapare.

Boo Gunnarson

Företagarexpert på Visma Spcs

Stimulanspaketen hamnar fel

Småföretagare blir förbisprungna av storföretag och för kommuner och regioner görs ingen urskiljning mellan fattig och rik.

Vindkraften skadar bara oss

Varje vecka kan man i dagstidningarna läsa artiklar från vindkraftsindustrin där de beskriver storsatsningar, ”grön energi” och diverse andra fördelar med vindkraft. De verkar...

Coronan får oss att tänka om

Vilka är det som är hjältarna i denna obehagliga saga? Inte är det bolagen med högst vinst, eller med starkast likviditet.

Wennebro: Skattesystemet är orättfärdigt

Uppgifterna i min ledare är hämtade ur Hela Sverige ska levas rapport ”Naturresurser i hela landet”. Ditt påstående om ”okunskap eller medvetet vilseledande” får i så fall...

Så mycket bättre…

I det populära TV-programmet ”Så mycket bättre” samlas ett gäng kända artister och tolkar varandras låtar. Resultatet blir ofta så mycket bättre. Tänk om man skulle tillämpa samma...