Lördag 11 juli 2020

Västerbottningen

Vattenkraft à la Norge är djupt orättvis och dum

Insändare · Published maj 28, 2020 at 01:15

Man måste reagera på det faktum att politiker, journalister eller ledarskribenter ånyo framför den felaktiga uppfattningen att Malå och Sorsele kommuner inte har någon elproducerande vattenkraft inom sina gränser. Okunskap eller medvetet vilseledande?  En sak är dock säker!  Umeåpolitikernas våtaste drömmar skulle uppfyllas, om en fastighetsskatt från vattenkraft till kommunerna istället för staten skulle beräknas enligt den Norska modell som Wennebro visar upp.

Ett kraftverk i Umeå skulle då ta in nästan en fjärdedel av fastighetsskatten från länets tre stora reglerade älvar. Den Norska modellen är inte anpassningsbar för Svenska förhållanden, då bl.a. källflöde och mynning i kust eller fjord oftast ligger i samma kommun.

Inom Sorsele kommuns gränser ligger Umeälvens största enskilda källflöde och årsregleringsdamm, Storjuktan-Fjosoken, som vid full dämningshöjd 14 m på Storjuktan och 2 m på Fjosoken blir till en sjö. Från Storjuktan överleds vattnet genom en tunnel och via ett kraftverk under Blaiksjön (inom Sorsele) ut i Storumansjön, där det tillsammans med några källflöden från Tärnaområdet bildar en gemensam produktionsanläggning som göder kraftverken från Storuman och ned till kusten.

Tre byar med 34 familjer blev i början av 1960-talet av med sina hem, som raserades och dränktes, när Storjuktadammen byggdes för Statens och Stockholms skull.  Fakta i detta fall talar för att all fastighetsskatt från vattenkraften ska fördelas mellan fjällkommunerna, som med sina årsregleringsmagasin är upphovet till all elproduktion och samtidigt får ta alla nackdelar med densamma. Regleringsdammarnas produktion är de stora skatteobjekten.

Roger Linder  

Sandsjö-Sorsele

Umeåpolitikernas våtaste drömmar skulle uppfyllas, om en fastighetsskatt från vattenkraft till kommunerna istället för staten skulle beräknas enligt den Norska modell som Wennebro visar upp.

Därför måste Norden öppna upp för svenskar

Att backa tillbaka till det som är grunden är ibland det enda rätta, särskilt när det gäller handlingar som bygger på rädsla. Det är därför viktigare än någonsin att vi står upp...

Grattis alla "kulturkommuner"!

Att satsa på kultur och fritid i norr är ett måste när man brottas med utflyttningsproblematik.

Försök inte runda reglerna!

Annemarie Gardshol, vd PostNord Sverige har bemödat sig att inkomma med en replik på min ledare vecka 26 med rubriken ”Statsägt bolag sabbar demokratin”. Det är hedervärt. Det...

Elflyg och drönare är framtiden

Häromveckan presenterades ett spännande forskningsprojekt med bland annat Åsele kommun, Örnsköldsviks flygplats och Luleå tekniska universitet som intressenter.

Sluta racka ner på småskolorna

Om vi menar allvar med att utveckla glesbygdskommuner måste vi värdera våra resurser, sluta predika avveckling och våga gå mot strömmen.