Lördag 11 juli 2020

Västerbottningen

Torbjörn Wennebro, ledarskribent. Foto: Arkivbild

Wennebro: Skattesystemet är orättfärdigt

Insändare · Published maj 28, 2020 at 01:15

Uppgifterna i min ledare är hämtade ur Hela Sverige ska levas rapport ”Naturresurser i hela landet”. Ditt påstående om ”okunskap eller medvetet vilseledande” får i så fall tillskrivas rapportförfattarna. Min text argumenterar inte för att den norska modellen ska kopieras rakt av.

Min poäng är att visa att vi har ett orättfärdigt skattesystem där en oproportionerligt stor andel av skatteintäkterna går till statskassan och till större tätortskommuner.

Det avslutande stycket i mitt ledarmanus med följande lydelse hade dessvärre fallit bort: Tillämpning av finsk beskattning av länets 342 vindkraftverk (2018) skulle innebära 68 miljoner kronor och tillämpning av norsk beskattning av vattenkraften 475 miljoner, inalles 543 miljoner till ekonomiskt hårt pressade kommuner. Tänk så mycket bättre. Sverige behöver en skattereform där en stor del av skatteintäkterna stannar där värdena skapas.

Den slutsatsen hoppas jag och tror att vi är överens om.

Skulle man kunna komma så långt som du föreslår ”att all fastighetsskatt från vattenkraften ska fördelas mellan fjällkommunerna, som med sina årsregleringsmagasin är upphovet till all elproduktion och samtidigt får ta alla nackdelar med densamma” så inte mig emot. Det är ett viktigt argument i arbetet med en kommande skattereform.

Torbjörn Wennebro

Ledarskribent

”Att all fastighetsskatt från vattenkraften ska fördelas mellan fjällkommunerna, som med sina årsregleringsmagasin är upphovet till all elproduktion och samtidigt får ta alla nackdelar med densamma”, är inte mig emot.

Därför måste Norden öppna upp för svenskar

Att backa tillbaka till det som är grunden är ibland det enda rätta, särskilt när det gäller handlingar som bygger på rädsla. Det är därför viktigare än någonsin att vi står upp...

Grattis alla "kulturkommuner"!

Att satsa på kultur och fritid i norr är ett måste när man brottas med utflyttningsproblematik.

Försök inte runda reglerna!

Annemarie Gardshol, vd PostNord Sverige har bemödat sig att inkomma med en replik på min ledare vecka 26 med rubriken ”Statsägt bolag sabbar demokratin”. Det är hedervärt. Det...

Elflyg och drönare är framtiden

Häromveckan presenterades ett spännande forskningsprojekt med bland annat Åsele kommun, Örnsköldsviks flygplats och Luleå tekniska universitet som intressenter.

Sluta racka ner på småskolorna

Om vi menar allvar med att utveckla glesbygdskommuner måste vi värdera våra resurser, sluta predika avveckling och våga gå mot strömmen.