Onsdag 29 januari 2020

Västerbottningen

Korta nyheter

Få inbrott i Västerbotten

Länet Bostadsinbrotten i Sverige blev allt färre förra året, antalet ökade i tre län men minskade i övriga – i Västerbotten var minskningen 19 procent.

Fick rätt om husbil

Bjurholm Det var efter att en Bjurholmsbo köpt en ny husbil av ett företag i Umeå som vattendropp och kondens senare upptäcktes i fordonet.

Så många hemtjänstanställda träffar äldre i länet

Länet Hur många olika hemtjänstanställda äldre träffar under en vecka kan se väldigt olika ut – i Norberg ligger snittet på 25 personer och i Emmaboda på 7.

Folkrörelsearkiv satsar demokratiskt

Länet Svenska Postkodstiftelsen stöttar Folkrörelsearkivet i Västerbotten med två miljoner kronor för projektet Det demokratiska arkivet.

Fick för hög dos insulin

Umeåregionen En person med diabetes fick under tio dagar för hög dos insulin på ett äldreboende i en av Umeåregionens kranskommuner.

Umeå med i Trästad Sverige

Umeå Umeå kommun har gått med i intresseorganisationen Trästad Sverige, för att hålla sig bättre uppdaterad kring träbyggnadsfrågor.

Fler varslades i länet förra året

Länet Förra året varslades 1 249 personer i Västerbotten, enligt siffror från Arbetsförmedlingen. Det var en kraftig ökning jämfört med året innan.

Anmäls för övervakning av personal

Umeå En butikschef i Umeå anmäls till Datainspektionen då personalen menar att han övervakat dem hemifrån via en kamera i butiken.

Sameby vann tvist om jakt och fiske

Länet Högsta domstolen ger Girjas sameby ensamrätt till att bestämma om andra får jaga och fiska inom samebyns område. Domen innebär att staten mister kontrollen på vem som får jaga och fiska i området.

Mer projektpengar till skoterklubbar

Sverige I år höjer Skoterfonden sin utdelning från 100 000 till 250 000 kronor som skoterklubbar kan ansöka om för olika projekt.

Mer hållbar naturturism

Sverige Regeringen satsar 5 miljoner kronor extra på en strategi 2020 som ska användas till att marknadsföra Sverige som en attraktiv besöksdestination inom bland annat naturturism.

Sportlov i fjällen allt dyrare

Sverige På några år har kostnaderna för en vecka i fjällen under sportlovet ökat med en tredjedel, uppger Länsförsäkringar.

Fler uppklarade brott 2019

Sverige Förra året ökade antalet uppklarade brott jämfört med föregående år, enligt polisen. Det handlade dock inte om någon större ökning – ungefär en procent.

Anmälan om kränkning på skola i Nordmaling

Nordmaling Skolinspektionen har fått in en anmälan mot en skola i Nordmalings kommun. Den gäller ett barns rätt till stöd och uppgifter om kränkande behandling.

Gillar avbetalning – men inte krediter

Sverige Samtidigt som de flesta svenskar inte tycker att det är acceptabelt att handla konsumtionsprodukter på kredit har många handlat det på avbetalning.

Barn utsätts för stölder i skolan

Sverige Jullovet är över och de flesta barn är tillbaka i skolan. Under januari förra året var enbart de polisanmälda stölderna från skolor över 600 stycken.

Bra årtionde för nyföretagande

Länet Hela 17 procent fler företag startades i Västerbotten under 2010-talet jämfört med årtiondet dessförinnan.

Dödsolycka utanför Bjurholm

Bjurholm På måndagen omkom en person vid en svår trafikolycka mellan en personbil och en lastbil på väg 353 vid Rundbäck norr om Bjurholm.