Lördag 11 juli 2020

Västerbottningen

Korta nyheter

Arbetsmiljöverket inspekterar smittrisker

SVERIGE Din semester kan vara någon annans arbetsmiljö. Därför genomför Arbetsmiljöverket just nu närmare 300 inspektioner med särskild fokus på smittorisker.

Polis grep unga takläggare

Umeåregionen Två män har gripits på en mindre ort utanför Umeå skäligen misstänkta för skadegörelse och försök till bedrägeri.

Allt fler arbetslösa

SVERIGE Arbetslösheten i Sverige är nu 9 procent. Mellan 22 och 28 juni skrev 4 179 fler än samma period förra året in sig som arbetssökande.

Drönarregler skjuts upp

Sverige Drönare är en populär teknik för foto och filmning, som används på allt fler områden av både privatpersoner och företag.

4 av 10 företagare drabbade av brott

Sverige Av företag med under 50 anställda har 39 procent utsatts för brott, enligt en undersökning beställd av Länsförsäkringar.

Ladugård i Tvärålund eldhärjades

Tvärålund En ladugård i Tvärålund eldhärjades vid 02.20-tiden natten mot måndag.

Extra viktigt att ta hand om sår under sommaren

Länet Sommarvärme innebär inte bara ökad risk att mat blir dålig, utan även att sår blir det.

Var femte äldre handlar på nätet

Sverige Allt fler har börjat handla över internet, inte minst under den pågående pandemin. Under maj månad handlade nästan åtta av tio tillfrågade svenskar på nätet.

Knapp miljon mot ensamhet

Sverige Det finns en stor risk att personer över 70 års ålder isoleras. Problematiken var allvarlig redan innan coronapandemin, men har redan fördjupats och riskerar att förvärras ytterligare.

Många stölder ur bilar under sommaren

Sverige Förra sommaren anmäldes i genomsnitt 130 stölder ur bilar om dagen i Sverige och hittills i år har antalet redan ökat med tio procent, enligt BRÅ.

TIPS: Så skyddar du hunden i värmen

Sverige Sommarvärmen kan vara ett stort problem för många hundar, åtminstone om deras ägare inte tänker sig för.

Färre litar på matproduktion

Sverige En följd av coronapandemin är att förtroendet för Sveriges förmåga att producera tillräckligt mycket mat för den egna befolkningen minskat.

Villapriser i länet sjunker

Länet Priserna på bostadsrätter i Västerbotten har sjunkit med 4,5 procent de senaste tre månaderna, medan villapriserna sjunkit med 6,9 procent, vilket är störst nedgång i landet.

Ska verkstan besikta bilen i glesbygden?

Sverige Vid årsskiftet upphör Bilprovningen med sin mobila besiktningsverksamhet i glesbygd, vilken invigdes 2003.

Bevattningsförbud i Nordmaling

Nordmaling På grund av det varma och torra vädret inför nu Nordmalings kommun bevattningsförbud för att minska risken för vattenbrist-

Mer provtagning – men inga antikroppstester för allmänheten

Länet Det blir ingen antikroppstestning för allmänheten under sommarmånaderna juni, juli och augusti i Västerbotten.

Osäkerhet vid digital betalning

Sverige En ny Novus-undersökning visar att drygt en tredjedel, 38 procent, av de mellan 65-89 år i Norrland vill lära sig mer om digitala betalningar.

Kvinnor och män prioriterar olika på semestern

Sverige Vad prioriterar du högst på semestern? Åsikterna går isär men det vanligaste svaret är avslappning, enligt en ny undersökning.

Rådigt ingripande mot skogsbrand

Nordmaling En skogsbrand utbröt under måndagseftermiddagen på Galtön söder om Nordmaling. Tack vare rådigt ingripande från närboende kunde branden hejdas.