Tisdag 22 oktober 2019

Västerbottningen

Korta nyheter

Stor skillnad i antal hjärtstartare

Länet Närheten till hjärtstartare kan avgöra om någon överlever eller ej men antalet hjärtstartare per invånare varierar kraftigt, både i länet och i landet.

TIPS: Så förvarar du båten säkert i vinter

Sverige Som båtägare finns flera saker att tänka på inför vintern – först av allt frågan om båten ska tas upp eller tillbringa vintern i sjön.

Höjd pensionsålder införs

Riket I onsdags röstade riksdagen om att höja pensionsåldern. Ett förslag som ger rätt att arbeta ett år längre om man vill. Det är början på en längre reform.

Går vidare trots kritik

Länet Trots kritiken från Umeåregionernas kommuner, Region Västerbotten och länsstyrelsen väljer Trafikverket att gå vidare med planerna på att sänka hastigheten på flera sträckor i länet.

Ingen julmarknad i Olofsfors

Olofsfors Det blir ingen julmarknad på Olofsfors bruk i år. Ombildningar bland personalen och flera nya aktörer gör att evenemanget pausas.

Lastbilsförare tittar mycket i mobilen

Sverige Att använda en mobiltelefon under körning har varit olagligt i över ett år men en undersökning från Länsförsäkringar visar att många lastbilsförare ändå ofta tittar i mobilen...

Nu inträffar de flesta viltolyckor

Sverige Oktober, november och december står tillsammans för drygt en tredjedel av viltolyckorna under ett vanligt år.

Satsar på solel i Västerbotten

Länet Under de kommande två åren ska sammanlagt 24 lantbruk i Västerbotten och Norrbotten investera i solenergianläggningar, om allt går som planerat.

Utbildningarna som lättast ger jobb

Sverige I morgon tisdag är det sista ansökningsdag för högskolestudier i vår. De som börjar studera kan ha goda chanser till jobb – åtminstone om de väljer "rätt" utbildning.

Sök pengar för ett klimatkliv

Länet Nu går det att söka investeringsstöd från Klimatklivet för att minska sin klimatpåverkan.

Mer pengar på godis än frukt

Sverige Förra året köpte en svensk i genomsnitt godis för 44 kronor i veckan och frukt för 30 kronor.

Arktisk lav funnen i Sverige

Holmön För första gången har den arktiska laven Candelariella arctica upptäckts i Sverige, närmare bestämt Holmön.

Kvinnor har oftast obekväm arbetstid

Sverige Förra året hade drygt 35 procent av svenskarna helt eller delvis obekväm arbetstid, enligt SCB:s arbetskraftsundersökning.

Underskott för Vännäs nämnder

Vännäs 24,5 miljoner bättre jämfört med budget. Så ser resultatet ut för Vännäs kommun fram till sista augusti i år. Däremot ser prognosen för nämnderna inte ljus ut.

Mer mobbing och otrygghet i skolan

Sverige Allt fler svenska elever blir mobbade, enligt SCB:s uppföljning av arbetet med FN:s Agenda 2030.

Ett lyft för simhallen

Bjurholm Bjurholms kommunstyrelse beslutar i dag att ta fram en omfattande plan för renovering av simhallen. "Detta kommer att bli ett jättelyft för Bjurholm och folkhälsan", säger Emma Rehnman Astergren, badmästare.

Många husägare oroliga för klimatskador

Sverige Klimatförändringar oroar många och husägare behöver dessutom oroa sig över möjliga skador på huset till följd av förändringarna.

Länsbor tar ut mindre kontanter

Länet Den andra halvan av 2018 ökade kontantuttagen i Västerbotten men nu minskar de igen.

Vn pausar följetongen

Umeåregionen Västerbottningens romantiska följetong har hängt med i många decennier. Men nu tar den en paus. Syftet är att bereda plats för andlig förnyelse och mera...

105 miljoner för mer jämställda skolor

Länet Västerbottens skolor får sammanlagt nästan 105 miljoner kronor av de knappa fem miljarder som nästa år satsas på att höja kunskaperna och stärka jämlikheten i svenska skolor.