Onsdag 19 juni 2019

Västerbottningen

Korta nyheter

Statlig närvaro i alla länskommuner

Länet Av Sveriges 290 kommuner har alla utom 15 någon form av statliga arbetstillfällen och i Västerbotten finns staten representerad i samtliga kommuner, enligt en ny kartläggning.

GRAFIK: Många ADHD-diagnoser i länet

Länet 2007 konstaterades 201 diagnoser av hyperaktivitetsstörningar – i första hand ADHD men även till exempel ADD – i Västerbotten och 2018 var det 2 728 diagnoser.

Visfestival firar 25 år

Holmön Visfestival Holmön fyller 25 år i år. – Det är helt fantastiskt att Visum som huvudman har orkat med så länge, säger Leena Hortell som är festivalansvarig.

Villapriser i Västerbotten stiger snabbt

Länet Prisökningen på villor i länet är tredje snabbast i Sverige, enligt Länsförsäkringars Fastighetsförmedling.

Länsbor drömmer om havet

Länet Fyra av tio västerbottningar (42 procent) drömmer om en stuga vid havet.

Dödligt våld ökar igen

Sverige Det dödliga våldet har ökat de senaste åren, även om nivåerna är lägre än i början av 1990-talet.

Varvar upp inför motorträff

Nordmaling På lördag arrangeras för sjunde året klassiska Motorträffen på Olofsfors Bruk. "Givetvis kommer vi", säger Hans, Ulla-Britt och Annika.

Norrlänningar drabbas mindre av tarmcancer

Norrland Ny forskning från Umeå universitet visar att människor i norra Sverige drabbas mer sällan av tjock- och ändtarmscancer än människor i södra Sverige.

Jämställdhet långt bort

Länet Skogssektorn består av hela 80-85 procent män. De senaste åren har det skett positiva förändringar, men ännu är det långt kvar till jämställdhet.

Bara 1 av 10 har vattenfelsbrytare

Sverige Sommar och semester innebär resor för många, vare sig det är till utlandet, sommarstugan eller någon annan stans. Det innebär i sin tur en minskad chans att upptäcka vattenskador i tid.

Skogsnolia satsar på jämställdhet

Umeå Skogsnolia har med årets mässa tagit klivet in i en resa med fokus på jämställdhet i skogsnäringen. "Skogsbranschen välkomnar initiativet", säger Kristin Olsson, projektledare för Skogsnolia.

500 dör av stress varje år

Sverige Det farligaste på jobbet är sällan det mest uppenbara, enligt Arbetsmiljöverkets nya rapport om arbetsrelaterad dödlighet.

800 bönder får krisstöd

LÄNET Drygt 800 lantbrukare i Västernorrland och Västerbotten kommer att få ta del av krisstödet från Jordbruksverket. Det är ungefär lika många som Jordbruksverket räknat med.

102 miljoner till norrländska projekt

Länet Representanter för Västerbotten och Norrbotten har beslutat hur medel från den Europeiska regionalutvecklingsfonden ska fördelas.

GRAFIK: Stora prisskillnader i länet

Länet Svensk Fastighetsförmedling har gjort sin årliga sammanställning över hur stor villa eller bostadsrätt som går att köpa för en miljon kronor i olika delar av Sverige.

Ja till gym i Bjurholm

Bjurholm Castorhallen i Bjurholm har beviljats fem miljoner kronor av Allmänna Arvsfonden till bygget av en gym- och motionslokal. "Vi är jätteglada", säger Kurt Ivan Sandberg, styrelseledamot.