Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Hur medvetet kör du i trafiken?

Lokalkrönika · Published mar 5, 2020 at 06:15

Mitt namn är Eva och jag bor i Bjurholm. Jag är ny krönikör för Västerbottningen, ett spännande uppdrag där jag hoppas kunna förmedla min kärlek till orden på ett tänkvärt sätt. Idag ligger fokus på bilkörningen och dess risker:

En sladd, ett rådjur och en långsam väghyvel… Tre trafiktillbud på en och en halv vecka får mig att börja fundera över vilka risker som bilkörning egentligen medför, i synnerhet på vintern när snö och is är mer regel än undantag.

Fredagen den 7 februari kör jag in till Umeå för att utföra några ärenden. Runt 10-tiden passerar jag de stora varuhusen vid Klockarbäcken. Jag kör sakta men inte tillräckligt sakta för att tackla första kurvan vid vägarbetet utan att bromsa. Greppet släpper. Jag får en sladd, men lyckas parera den. Ingen bil i motgående riktning just då som tur är. Lite skakis kör jag vidare mot centrum.

På väg tillbaka till Bjurholm ser jag en bil som ligger utanför vägrenen. Nu är det någon som har fått en olycka här, tänker jag och fortsätter vidare till Bjurholm. Vid glaskyrkan ringer telefonen. En nära släkting till mig ligger på sjukhuset efter en olycka. En sladd på exakt samma ställe där jag fick min sladd.

En vecka senare, torsdagen den 13 februari, är jag på väg från Nyby till Bjurholm för att lämna av min äldsta dotter på UG. Det är bara 50 på den sträckan och jag kör sakta. Förbi den gamla pelletsfabriken. Min dotter säger någonting och jag tittar på henne. I nästa sekund är jag vid gångbron innan den gamla brandstationen.

Där, plötsligt, hoppar det fram ett rådjur från höger sida. En lastbil närmar sig i motsatt färdriktning. Ett graciöst skutt ut på vägen och över. Jag skakar. Nu var det nära. Igen… Rådjuret hoppar iväg, omedvetet om sin inverkan på omgivningen.

Var kom det ifrån? undrar jag och tittar mig omkring. Jag vet att det finns rådjur där, ändå blir jag förvånad. När man bor så här mitt i naturen kanske man inte borde bli förvånad över att ett vilt djur springer över vägen, eftersom det enligt Viltolyckrådets statistik inträffar över fem viltolyckor per timme i Sverige. Ändå blir jag det.

Måndag den 17 februari. Ett nytt åtagande i Vännäs. Jag ska inte vara på plats förrän kl 13.00 men jag åker hemifrån redan klockan 12.00.

Ut på 92:an, mot Vännäs. Det är extremt halkigt ute och jag kör väldigt försiktigt. En uppförsbacke och en krök och sedan nedförsbacke. Direkt efter kröken en lång rad bilar som kör extremt sakta efter en blinkande väghyvel. Jag kör sakta men måste bromsa in för att inte köra rakt in i bilen framför. Jag tittar oroligt i backspegeln. Måtte det inte komma någon bil i full fart bakifrån!

I Braxele möts jag av en räddningsledare med siren. Lite längre fram ytterligare en sirenförsedd civilbil. Vid korset i Vännäs tre brandbilar. Ser sedan nyheten om olyckan på väg 92 där en lastbil bromsat in och släpet åkt över på andra sidan. Andra lastbilsolyckan av liknande slag i Bjurholm på kort tid. Tänker att det kanske var den där vägskrapan som orsakat olyckan. Det verkar inte ha varit det, men någonting fick den där lastbilschaffisen att bromsa.

Ett släp som kommer mot en går inte att undvika, men det finns andra situationer då man faktiskt kan minska risken för en olycka genom att vara mer uppmärksam, och minska farten. Jag har haft änglavakt tre gånger på kort tid, så nu blir till att försöka koppla bort autopilotläget och köra mer medvetet.

Jag har haft änglavakt tre gånger på kort tid, så nu blir till att försöka koppla bort
autopilotläget.

Lokalkrönika

Eva Karlsson

Egen företagare, översättare, språkkonsult och författare i Nyby, Bjurholm.

Fler nyheter från Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

7-Mila flyttar till mars månad

VINDELN – Vi tidigarelade tävlingen till februari efter 2015 på grund av snöbrist men nu återgår vi till loppets ursprungliga tidpunkt, bekräftar tävlingsledaren Stefan Bygdeson.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport