Tisdag 25 februari 2020

Västerbottningen

Upprop: ”Kom igen nu orten”

Lokalkrönika · Published sep 19, 2019 at 06:15

I somras besökte jag en ort i vårt södra grannlän. En tidigare järnvägsort efter stambanan där det nu är länge sen något tåg stannade. Inte så länge sedan tätort, numera en av Sveriges över 3 000 småorter.

En ort som vid första, andra och tredje anblicken ger ett deprimerande intryck. Sedan länge tomma hyreshus, tomma skyltfönster, till synes övergivna hus med slitna fasader där en del sedan länge passerat gränsen där endast rivning återstår. Slitet, grått och på många sätt ledsamt.

Men efter fjärde anblicken upptäcker jag livet som spirar fram. Anslagstavlor har alltid mycket att berätta. Idrottsföreningens medlemmar hjälps åt att renoverar omklädningsbyggnaden på idrottsplatsen. Fotbollsskolan drar i gång. Bygdedagen bjuder på många aktiviteter. Hela 89 stycken deltog i den egna löpartävlingen – betydligt mer än halva befolkningen på orten!

Det som framförallt fångade min uppmärksamhet var ett blad med rubriken ”Kom igen nu”. Och budskapet är tydligt; ”Intresset för att flytta hit har inte varit lika påtagligt som nu på flera år. Men ändå står många hus tomma, och inte ett enda finns till försäljning på nätet.”

Budskapet är tydligt. Det duger inte att bara prata om inflyttning. Tomma hus måste säljas till nya invånare och generationer.

Jag känner igen det ifrån min hembygd Tornedalen, där många hus endast används någon vecka per år – när barnen återvänder till föräldrahemmet. När orken tryter med stigande ålder och barnbarnen inte är intresserade av att ta över så sprider sig snabbt förfallet. Och tyvärr är det alltför ofta de rivningsfärdiga husen som skymmer sikten.

För så är det även i den här orten. Sida vid sida med förfallet finns det fina och välunderhållna hus. Det snickras och målas, donas och odlas.

Brevet på anslagstavlan har en stenhård avslutning; ”Ingen kommun i detta land kommer att orka engagera sig i en by där inte ens byborna är intresserade av att göra de det kan. Men om det börjar flytta in folk kommer det garanterat att vända. Kommunen engagerar sig där människor där människor finns och där pengarna som satsas kommer till nytta”.

För egen del tror jag, trots allt, att de flesta kommunpolitiker försöker stötta alla delar av kommunen, men byabladet ha en poäng i att det egna engagemanget är avgörande. En by eller bygd där människor engagerar sig – dit vill också andra flytta. Utmaningen finns på småorter och mindre tätorter. För den rena landsbygden har faktiskt lika många invånare idag som på 80-talet. Det gäller att se att glaset är halvfullt istället för halvtomt.

Fotnot: Småort definieras som en samlad bebyggelse med 50–199 invånare, där det är högst 150 meter mellan husen. En tätort har minst 200 invånare där avståndet mellan husen är mindre än 200 meter. (Källa: Wikipedia)

Det duger inte att bara prata om inflyttning. Tomma hus måste säljas till nya invånare och generationer.

Lokalkrönika

Stefan Tornberg

Tornedaling som rotat sig i Nordmaling.