Lördag 15 maj 2021

Västerbottningen

Påhittade publiksiffror en form av sponsordopning

SPORTSLIGT SETT · Published apr 25, 2019 at 17:15

Jag vet inte hur många gånger jag genom årens lopp skrivit om och ifrågasatt sportklubbarnas fejkade publiksiffror och tycker att det är bra att debatten ännu en gång tar fart som den gjorde i annan lokal media för en vecka sedan.

Mest irriterad över ”fenomenet” har jag varit när jag själv varit engagerad i klubbar som redovisat mindre publiksiffror än andra trots att vi visste att så inte var fallet, men jag har också alltid tyckt synd om de sponsrande företag som tror att man får sin skylt, logga, speakerreklam eller vad det nu är exponerad inför si och så många åskådare när verkligheten är en helt annan mycket mindre.

Dessa företag är rejält förda bakom ljuset, lurade, och anledningen till att ett flertal Umeåklubbar mer eller mindre regelbundet räknar upp sina publiksiffror är självklart att det med högre publiksnitt är lättare att få större uppmärksamhet och sponsoruppbackning av företagen.

I en av VK/Folkbladet matchexempel redovisade Björklöven en publiksiffra på 3794 medan VK räknade till 1571 synliga åskådare på plats!

De allsvenska hockeyklubbarna ”räknar” så och gömmer sig bakom argumentet att man faktiskt har ute si och så många biljetter och årskort vilka kallas ”sålda” där många självklart ingår i mängder i olika sponsorpaket som långt ifrån till fullo nyttjas. 

Så är fallet, men en publiksiffra ska i mina ögon självklart redovisas för de som fysiskt är på plats och bevittnar matchen!

Innan skriverierna i granntidningarna om de fejkade publiksiffrorna gick i början av förra veckan Umeå FC ut med ett inlägg på twitter efter sin hemmapremiär.

Där skrev klubben att den redovisade publiksiffran, folk på plats, var 526 stycken exakt då alla kort och biljetter nu avläses digitalt vid entrén medan det totalt var 1303 biljetter/årskort ”sålda” till den matchen.

Klubben ställde twitterfrågan vilken siffra man vill ha redovisad där majoriteten önskade, som Umeå FC gör, den ärliga siffran över de som faktiskt är på plats. Bra!

Även om jag hoppas att jag inte ska behöva skriva om publikredovisningar någon fler gång så tvivlar jag starkt på att jag satt min sista punkt kring detta…

Argumentet att man faktiskt har ute si och så många biljetter och årskort.

+ PLUS

Vårtecken! Senaste veckan har jag bytt till sommardäck och även sett årets första fotbollsmatch.

– MINUS

Att IKSU:s daminnebandytjejer INTE spelar SM-final nu på lördag är verkligen en rejål sensation.

Fler nyheter från Västerbotten

Sápmi står inför stora förändringar

SVERIGE Årets sametingsval blir något av ett ödesval eftersom de partier som får flest röster får större möjlighet att påverka de stora förändringar som kommer att ske kommande mandatperiod inom Sápmi.

Hotell- och turism på Liljaskolan pausas

Vännäs Hotell och turism på Liljaskolan pausas, då programmet inte har haft en enda förstahandssökande. "Det är självklart jättetråkigt".
Västerbottningen rekommenderar

Hopp om att bomarknaden vaknar till liv

Bjurholm I Umeå är fastighetsmarknaden glödhet, och detta faktum börjar att spilla över även till Bjurholm. Kommunen beslutade nyligen om att ta bättre betalt för sina...
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport