Tisdag 28 september 2021

Västerbottningen

Bygg enklare så blir det billigare

Ledare · Published sep 9, 2021 at 01:15

Människor flyr från Afghanistan och rapporteringarna kring människors behov av skydd ger oss en hel del att tänka på. ”Det är svårt att ha det värst” brukar min mamma säga, men i det här fallet har jag svårt att tänka mig något värre. Eller det är i alla fall i värsta laget.

Men ur elände kan också kreativa tankar uppstå och från senaste tidens nyhetsrappportering kom en gammal idé åter upp i min kreativa hjärna. Brukar faktiskt få brev adresserat till ”kreativa tösen Malin” av en speciell man som heter Sture och som många av oss Lyckselebor känner. Och på tal om tös fick ett citat av Boris Johnsson mig tillbaka till den åldern då fler kallade mig tös och jag brukade bygga upp små sandsamhällen i sandlådan med barndomsvännen Christer Hedlund.

Det krävs bostäder motsvarande en mindre stad, säger Englands premiärminister Boris Johnsson med anledning av evakueringen av afghaner.

När destruktiva krafter river ner behöver goda krafter bygga upp och när människor flyr från sina rötter behövs tillfälliga boenden. Jag menar det borde väl hela världens ledare veta vid det här laget.

Men hur kan min och Christers byggande av vänskap och sandslott ha något att göra med akut behov av bostäder? Jo, till saken hör att Christer är drivande i ett bolag som bygger moduler och jag har varit på besök och visats runt i produktionen. Det var ett par år sedan och redan då tänkte jag att ett modulbygge skulle kunna vara en ny kreativ väg för en enklare och mer effektiv bostadspolitik som passar ett mer mobilt leverne och som kan öka rörligheten på bostadsmarknaden.

För att inte missförstås vill jag vara tydlig med att jag inte på något sätt driver med de afganska folkets akuta behov av bostäder. Nej, är det något jag driver med så är det faktiskt med trögheten i att tänka nytt i svensk bostadspolitik som jag upplever saknar ett uns av kreativitet trots att man ibland kan uppfatta riksdagsarbetet som en sandlåda. Dum jämförelse dock för i sandlådan kom man överens ganska snabbt eller så redde man ut osämjan med att sluta riva varandras idéer till sandslott.

Sandlåda eller inte. Akut behov av bostad eller inte. Svensk bostadspolitik måste anpassas efter ett mer mobilt leverne och fler människors lust till ett enklare liv. Mindre villa, vovve, Volvo och guldklocka och mer av den hybrida livsstil som fler längtar efter, eller tvingas till. Låt människors behov visa vägen för bostadspolitiken i stället för marknaden. Bygg enklare och håll nere kostnaderna så människor har råd att leva och inte bara bo.

När destruktiva krafter river ner behöver goda krafter bygga upp och när människor flyr från sina rötter behövs tillfälliga boenden.

Rätt att partiet stöttar i valet

Olof Lindqvist, ordförande i Fria liberalerna i svenska kyrkan tycker tydligen att det är orättvist att Centerpartister som ställer upp i kyrkovalet får stöd av moderpartiet. I...

5 km-staden stärker landsbygden!

Många människor, inte minst barnfamiljer, vill bo i småhus vilket också i hög grad är fallet runt om i vårt län.

L: Skärp Smittskyddslagen - tillåt frivilliga vaccinpass!

Både vaccinpass, sjukvård och omsorg måste sikta mot trygghet och frihet. Liberalerna vill att samhället ska vara tryggt för varje människa, och allra mest värnar vi de sköraste....

Glöm inte det glömda valet

Demokratin är skör. Ju lägre röstdeltagande desto större risk att valet kapas av antidemokratiska krafter.

Region Västerbotten ska bli en ledande miljöregion

Nu antar Region Västerbotten en miljö- och klimatstrategi som ska ta organisationen till nettonollutsläpp. Miljöpartiet har tryckt på för strategin som tillsammans med den...

Bygg enklare så blir det billigare

När destruktiva krafter river ner behöver goda krafter bygga upp och när människor flyr från sina rötter behövs tillfälliga boenden.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport