Tisdag 27 oktober 2020

Västerbottningen

Dags att köpa ”härproducerat”

Ledare · Published jul 30, 2020 at 06:15

I dessa Coronatider pratas det om vår bristande beredskap och sårbarhet när det gäller livsnödvändiga varor.

Gott så, men när vardagslunken så småningom kommer (för det gör den, jag lovar) är det upp till bevis om vi, du och jag, drar några konsekvenser i vår egen handel och vandel.

Vill vi att det ska finnas svenska livsmedel i kristider när det inte går att importera så gäller det att vi handlar svenska livsmedel även till vardags.

Svårare än så är det faktiskt inte.

Därför är det dags att slå ett slag för ”härproducerat”!

Vi har ju nyss firat midsommar med SVENSKA jordgubbar, SVENSK färskpotatis och SVENSK sill. För när det är fest då är det SVENSKA råvaror som vi vill ha på bordet.

Men om svensk livsmedelsproduktion ska vara livsduglig och få bärkraft räcker det inte med att köpa svenskt (eller allra helst norrlandsproducerat) när det är fest. Vi måste helt enkelt bli bättre på att köpa "härproducerade" livsmedel även till vardags.

Och här måste handlarna och kunderna gå hand i hand.

Handlarna måste göra det lätt att hitta ”härproducerat” i butiken – och kunderna måste göra medvetna köpval.

Här är ett exempel på somrig middagsmat med råvaror som är 100 procent ”härproducerade” av mathantverkare inom utgivningsområdet för Nord-Sverige, Västerbottningen, Västerbottens Mellanbygd och Lokaltidningen.

Ugnsbakad lax med färskpotatis:

Laxen fångad i Ångermanälven nedströms Sollefteå, färskpotatisen från Gafsele utanför Åsele, dill och gräslök från Hällnäs utanför Vindeln, ost från Burträsk utanför Skellefteå, mjölk, smör och crème fraiche från Umeå, bröd från Bredbyn utanför Örnsköldsvik och tomater från Kvarnå utanför Junsele.

Efterrätten blir naturligtvis lokalt ”härproducerad” den också med jordgubbar från Åsmon utanför Näsåker, glass från Myckelgensjö utanför Örnsköldsvik och vispgrädde från Umeå.


Som sagt:
Svårare än så är det inte.

Men om svensk livsmedelsproduktion ska vara livsduglig och få bärkraft räcker det inte med att köpa svenskt (eller allra helst norrlandsproducerat) när det är fest.

Fler entreprenörer behövs i pandemins spår

Ett nytt läsår har startat och gymnasieeleverna är tillbaka i skolorna för att rusta sig inför framtiden. En framtid som i coronapandemins tecken är oviss. Därför är...

Skjut inte björn från helikopter

Svenska jägareförbundet anser att man misslyckats kapitalt med att balansera licensjakt och skyddsjakt.

Hur förberedd är sjukvården inför den nya batterifabriken

Hur ser sjukvårdsplaneringen i Skellefteå ut inför etableringen av Northvolt batterifabrik? Det förväntas en ökning av minst 5000 nya människor i Skellefteåområdet till 2025 och...

Norrlands glesbygd är en gödkalv

Utvecklingen är en katastrof. Alla blir förlorare. För medan husen töms i lands- glesbygder kommer parker och grönområden i storstäderna att förvandlas till villa-, radhus- och lägenhetsområden.

Rovdjurspolitiken hotar att utrota svensk fäbodskultur

Fäbodbrukarna upplever under Coronasommaren 2020 ett ökat tryck från våra rovdjur. Tamdjuren kor, getter och får, ja de djur som har sin hemvist på fäbodskogen blir förföljda,...

Stadsnorm hejdar omställning!

Det mesta av både nyhetsförmedling och samhällsdebatt förs ur ett stadsperspektiv. Staden är normen varmed andra livsmiljöer ses som avvikande.