Tisdag 4 augusti 2020

Västerbottningen

Dags att köpa ”härproducerat”

Ledare · Published jul 30, 2020 at 06:15

I dessa Coronatider pratas det om vår bristande beredskap och sårbarhet när det gäller livsnödvändiga varor.

Gott så, men när vardagslunken så småningom kommer (för det gör den, jag lovar) är det upp till bevis om vi, du och jag, drar några konsekvenser i vår egen handel och vandel.

Vill vi att det ska finnas svenska livsmedel i kristider när det inte går att importera så gäller det att vi handlar svenska livsmedel även till vardags.

Svårare än så är det faktiskt inte.

Därför är det dags att slå ett slag för ”härproducerat”!

Vi har ju nyss firat midsommar med SVENSKA jordgubbar, SVENSK färskpotatis och SVENSK sill. För när det är fest då är det SVENSKA råvaror som vi vill ha på bordet.

Men om svensk livsmedelsproduktion ska vara livsduglig och få bärkraft räcker det inte med att köpa svenskt (eller allra helst norrlandsproducerat) när det är fest. Vi måste helt enkelt bli bättre på att köpa "härproducerade" livsmedel även till vardags.

Och här måste handlarna och kunderna gå hand i hand.

Handlarna måste göra det lätt att hitta ”härproducerat” i butiken – och kunderna måste göra medvetna köpval.

Här är ett exempel på somrig middagsmat med råvaror som är 100 procent ”härproducerade” av mathantverkare inom utgivningsområdet för Nord-Sverige, Västerbottningen, Västerbottens Mellanbygd och Lokaltidningen.

Ugnsbakad lax med färskpotatis:

Laxen fångad i Ångermanälven nedströms Sollefteå, färskpotatisen från Gafsele utanför Åsele, dill och gräslök från Hällnäs utanför Vindeln, ost från Burträsk utanför Skellefteå, mjölk, smör och crème fraiche från Umeå, bröd från Bredbyn utanför Örnsköldsvik och tomater från Kvarnå utanför Junsele.

Efterrätten blir naturligtvis lokalt ”härproducerad” den också med jordgubbar från Åsmon utanför Näsåker, glass från Myckelgensjö utanför Örnsköldsvik och vispgrädde från Umeå.


Som sagt:
Svårare än så är det inte.

Men om svensk livsmedelsproduktion ska vara livsduglig och få bärkraft räcker det inte med att köpa svenskt (eller allra helst norrlandsproducerat) när det är fest.

Vi behöver ett näringsliv som klarar kriser

Coronakrisen visar hur sårbart Sveriges näringsliv är. När politiker och beslutsfattare nu mildrar konsekvenserna av pandemin för svenska företag bör de samtidigt ha siktet...

Dags att köpa "härproducerat"

Om svensk livsmedelsproduktion ska vara livsduglig och få bärkraft räcker det inte med att köpa svenskt när det är fest.

Barn med autism behöver bättre stöd i länets skolor

Endast hälften av föräldrarna till skolbarn med autism upplevde att deras barn fick bättre stöd i skolan efter att barnet fått sin diagnos. Skolan behöver bli bättre på att hjälpa...

Ska bredbandståget spåra ur?

För att klara det är tillgång till snabbt bredband en nödvändighet.

Öka digitaliseringen inom arbetet mot psykisk ohälsa

Människor tar livet av sig mitt framför näsan på oss, och det enda vi kan göra är att rycka på axlarna med en sorgsen min och prata om hur personen hade hela livet framför sig....

När gleshet blir fördel

Corona-pandemin, både dess ursprung och spridning, stavas trängsel.